stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Salomon Hendricksz Coster, huw 1643, ovl 1659, regio Den Haag

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

@JP Ouweltjes; dat klopt; je ziet ook dat Salomon en Jannetje een zoon Hendrick hadden; vernoemd naar de vader van Salomon.

@ Jan Clavaux: interessante invalshoek van de kosters en klokstelders; misschien moet ik eens zoeken wie in die tijd de kosters in Haarlem waren.

Rob

@ Jan Clavaux; dat is ook weer interessant want de Costers waren zeer Doopsgezind. Enig idee met wie Dirck Huijgen Backer gehuwd was?

Rob

Ik zal Dirck Backer nog eens goed nalopen. Hij is in Schiedam heel vaak vermeld, maar zijn echtgenote ben ik (nog) niet tegengekomen.

Aanvulling

Zwager dus:

Backer, Dirck Huijgen gehuwd met (1) Dirckge Barens, (2) Annetge Costers, wonende te Schiedam. Maakt met Annetge Costers voorn. zijn testament, waarbij hij zijn echtgenote eenkindsgedeelte nalaat en zijn kinderen uit zijn eeste en tweede huwelijk tot zijn erfgenamen benoemt, terwijl tot voogdenover zijn minderjarige erfgenamen aanstelt Jacob Sijmonsz. Gijse en Jacob Alewijnsz., kooplieden te Schiedam, terwijl de vrouw haar man tot universeel erfgenaam benoemt, mits deze aan Salomon Coster, haar broeder 50 gulden overdraagt en aan haar kinderen bij meerderjarigheid of huwelijk 100 gulden overdraagt 29 aug. 1655.

We hebben hier dus een zus van Salomom te pakken.

Een zekere Dirckge Barents is te Schiedam begraven op 12-4-1654

Jan Clavaux

@ Jan Clavaux; dat is een heel mooie vondst. Die had ik nog niet gevonden; zeer veel dank. Laat je de ingang nog even weten; voor mijn archief(je). Die broeder Salomon Coster die heb ik helemaal niet in beeld. Dat is wel vreemd wat in het testament van januari 1660 van vader Salomon Coster worden alle kinderen met naam genoemd en daar zit geen Salomon bij. Of is broeder ook een begrip waarmee vader bedoelt wordt?

Rob

Het is volgens mij heel simpel.
Jouw Salomon Hendriksz Coster had een zuster Annetge Hendriks Coster, die in 1654/1655 is gehuwd met Dirck Huijgen Backer, weduwnaar van Dirckge Barents.

Zie: http://schiedata.schiedam.nl/

Coster, Annetge Heijndricxsdr. gehuwd met Dirck Huijgen Backer, wonende te Schiedam. Zie Dirck Huijgen Backer voorn., gezamenlijk testament. - 29 aug.1655.     inv.nr.: 777 blz.: 109

Coster, Annetge Heindricxs gehuwd met Dirck Huijgen, wonende te Schiedam. Zie Dirck Huijgen voorn., gezamenlijk testament. 11 dec. 1659.     inv.nr.: 777 blz.: 685

Jan Clavaux

De genoemde Salomon is jouw Salomon, en Annetge is zijn zus.Cool

A van Egmond

Wauw, ik ben er stil van. Dit biedt mogelijkheden naar het vinden van de ouders en misschien nog meer broers en zussen. Geweldig! Mooi werk Jan.

Rob

Ik ga dat testament van 11 december 1659 ook eens bekijken want dat is precies de maand waarin Salomon Coster overlijdt.

Rob

Van doopsgezinden zijn vaak geen dopen te vinden.

niepoort

Hier nog een later testament met nog 2 andere C/Kosters

 

Huijgen, Dirck Gehuwd met Annetje Hendricks, bakker, wonende te Schiedam maken hun testament, waarbij de man zijn vrouw tot erfgenaam benoemt voor een kindsdeel en waarbij de vrouw de man tot universeel erfgenaam benoemt, en legateert aan haar naaste familie, te weten doctor Vlackveld, gehuwd met Lijsbeth Grave, wonende te Haarlem, Andries de Vijvere, wonende te Amsterdam, Cornelis de Grave, wonende te Haarlem, Jannetje Coster, wonende te 's Gravenhage, en Annetje de Vijvere, wonende te Rotterdam, tesamen 100 gulden, terwijl de man tot voogden over zijn minderjarige erfgenamen benoemt Barent Joosten Stol, wonende te Rotterdam, en Hencdrick Koster, wonende te Leiden, in dato - 11 oktober 1681. inv.nr.: 782 blz.: 915

A van Egmond

@ A van Egmond; ook weer prachtige info; wat een deskundigheid hier. Jannetje is de moeder van Annetje en Hendrick haar broer.

Rob

@ niepoort; dat klopt van de dopen van doopsgezinde; dat is lastig. Maar er wordt toch wel het overlijden geregistreerd?? Die heb ik ook nog niet te pakken van Salomon Coster. Dat moet ergens 2e helft december 1659 zijn. Den Haag was zijn woonplaats, maar ik zie het daar niet.

Rob

Had hij ook een huis in Leiden of is dit een ander:

 • Bron: bonboek
 • Soort registratie: Bonboeken
 • Plaats: Leiden

Bijzonderheden:

Inventarisnummer 6619 van archiefnummer 501A in Archieven

 • Persoon 

  Salomon Hzn Coster

Maria van Afferden

De boeken in Leiden geven nog wel interessante mogelijkheden:

 

er trouwt aldaar op 17-9-1672 een Heyndrick Koster (dezelfde als voogd in bovengenoemd testament??)

Trouwen Gerecht E. augustus 1661 - 1673. E - 286v

 • Bron: doop-, trouw- en begraafregister
 • Soort registratie: DTB Trouwen
 • Aktedatum: 17-09-1672
 • Plaats: Leiden

Bijzonderheden:
Getuigen bruidegom: Jannetje Hermans moeder 's Gravenhage - Getuigen bruid: Pieter Davidts broer Hogewoert - Zie Gens Nostra 1968 blz 127
Inventarisnummer 201 van archiefnummer 1004 in Archieven

  1. Bruidegom

   Heyndrick Koster (koopman) geboren te 's Gravenhage , wonende te Bredestraet
  2. Bruid

   Sara Davidts  geboren te Leyden , wonende te Heeregraft

Hierbij treedt getuige op zijn moeder Jannetje Hermans uit Den Haag.

Drie jaar later (6-1-1675) trouwt hij opnieuw, met Sussanna Caluaert uit Leiden.

Heyndrick Koster wordt geregistreerd in de Poorterboeken als: 

Persoon poorterboeken 

Heyndrick Koster (greinreder)

A van Egmond


RobPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!