stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Moet een erkend kind in de afstammingslijn van de erkenner opgenomen worden?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Quote Tamara; En daar is geen Spaans bloed ingekomen. Allemaal Belgen, geboren in België. Dus waar mijn oma dat vandaan haalt, is me een raadsel.

Dat hoofdpijn probleem heb ik ook, met name in de USA en Frankrijk komt mijn familienaam voor maar ik heb het nog niet kunnen terugkoppelen naar Nederland.

Mvg, Frank Schotting 

Frank Schotting

@ Frank

De normale weg is dat je in de Nederlandse emigratiearchieven en passagierslijsten kijkt welke Schottings naar Amerika zijn vertrokken en wat hun Nederlandse roots zijn geweest. Vanuit Amerika terugzoeken is lastiger aangezien je dan de namen en geboortedata van de geemigreerde voorouders en kinderen te pakken moet zien te krijgen. Je moet daarbij rekening houden dat (voor)namen soms snel werden aangepast. 

Onlangs zelf een emigratie in mijn stamboom aangetroffen, waarbij in 1881 een vader, moeder en een zoon naar Michigan waren verhuisd. De zoon trouwde later met een Nederlands meisje en via haar ouders konden  weer haar Nederlandse roots worden vastgesteld.

Via www.Familysearch.org kon ik in Amerikaanse archieven zoekenEen belangrijke bron zijn de volkstellingen (census) die periodiek werden uitgevoerd. Verder moet je er rekening mee houden dat elke Amerikaanse staat op dit punt een eigen beleid heeft gevoerd. 

Misschien biedt de volgende site nog wat achtergrond informatie:  https://historiek.net/nederlandse-emigratie-naar-de-verenigde-staten-1840-heden/48215/

.    

Joeke de Jong

@ Joeke

Het gaat in deze gevallen om personen van rond 1700 in Frankrijk en de USA.

Frank Schotting

@ Frank,

Ik zag ook dat de naam Schotting in Duitsland voorkomt toen ik op Familysearch de naam invoerde. 

Als je het over 1700 hebt moet je waarschijnlijk zoeken in de archieven van de VOC (1600 - 1800) en de WIC (1620 - 1790) of een van je voorvaderen als bemanningslid naar Amerika is gegaan en daar achter is gebleven.  

Ik vind het overigens wel bijzonder dat er uit die periode - 1700 - nog Amerikaanse archiefstukken zijn met gegevens over de toenmalige bewoners met de naam Schotting.  Vergeet niet dat er " fake" stambomen in omloop zijn om aan de vraag naar interessante voorouders te voldoen. 

Ik wens je veel succes bij je zoektocht, maar begin bij jezelf en neem niets klakkeloos over wat je op internet aantreft! 

Joeke de Jong

@ Joeke,

Niet alleen in Duitsland, ook in Australië, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, UK en Zweden. Wat ik tot nu toe gevonden heb komt niet uit andere stambomen.

Bedankt voor het meedenken.

Frank Schotting

delpher.nl -> kranten, datumvolgorde zoekresultaten interessant, al bekend? = Schotting

Marianne Christina

@ Marianne,

Delpher is bekend, de oudste Schotting die ik daar in een bericht gevonden heb is John Schotting in een krant uit 1715( De Oprechte Haarlemsche Courant).

Frank Schotting

Willem SCHOTTING, geboren van Rotinus in Schotlant, overleden 8 mei 1780 te Rotterdam in Stedelijk Gasthuis, inschrijvingsjaar 1780, website stadsarchief.rotterdam.nl, dan lijkt het op familienaam afkomstig uit Schotland in dit geval, maar vergeleken met databank meertens.nl, zijn er nog meer mogelijkheden voor familienaam SCHOTTING. Vanwege Schotland, hierbij link voor wie daar wat aan heeft, gezien via google zoeken, geni.com, -> https://www.geni.com/projects/Nederlandse-afstammelingen-van-de-Britse-Eilanden/11686

Hieronder tevens link voor wie nog niet bekend, zonder inloggen gratis zoeken bijvoorbeeld achternaam, surname: Schotting
https://wc.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi

Marianne Christina

Even terug op het onderwerp. Ik ben actief op Geni.com en daar is de regel dat als de gegevens openbaar gepubliceerd mogen worden, dus iedereen is dood. Vader, moeder en kind, dan dient wel het feit kloppen of het wel of niet biologische of adoptie of erkenning is. Mochten jullie een fout zien op Geni die op dit gebied zit of op een ander gebied laat het even weten, dan zet ik het wel recht. Ook als iets geheim gehouden moet worden en verongeluk openbaar gemaakt is. Ook dan wil ik of mijn collega's op Geni het wel weten. Natuurlijk wat openbaar gemaakt kan worden om andere stamboom onderzoekers verder te helpen zal waar mogelijk openbaar gemaakt worden na een vriendelijk verzoek aan een geni curator. 

Jeroen M.W. van Dijk

@ Marianne

Willem is bekend, toen hij overleed was hij 30 jaar dan is zijn geboortejaar 1750, volgens het document komt hij van Rotinus in Schotlant, in Schotland is er geen plaats waarvan de naam maar enigzins lijkt op Rotinus, er is een Rotinus in Italië. Hoe is Willem in Schotland terecht gekomen, wie waren zijn ouders? 

Frank Schotting

In de plaats Delft ook varianten van de familienaam Schotting, o.a.: Schottigen, datum 16-06-1771, doopakte pagina 47v, vader Gerardus Schottigen, moeder Anna Liese, getuige Anna Maria van Rijswijk /

Van dezelfde ouders ook vader Gerrit Schotting, moeder Johanna Lisen, getuige Johanna Maria van Rijswijk, doopakte kind Maria Schotting, doopakte datum 05-08-1777 Delft, / hierbij de link, zoeken gebruik makend van sterretje voor meer resultanten Schotting te kunnen vinden, beperkt tot Delft. /

Een andere variant Schutting van dezelfde persoon Geertruida Schutting, geboren te Delft 5 april 1859, dezelfde persoon met spelling Schotting, betreft Inschrijvingsakte plaats Delft, ongehuwd, later vermeld als gehuwd, echtgenoot familienaam Jansen, bevolkingsregister, Delft. / link Schotting, varianten,

http://collectie-delft.nl/nadere-toegangen/q/persoon_achternaam_t_0/sch%2Atti%2A?sort=akte_custom_s_sort_date_or_year&direction=asc

Marianne Christina

@ Marianne

Bedankt voor het meedenken.

Frank Schotting

Via internet zoeken nog deze site gevonden, met varianten van Schotting (wel of niet waar geen idee nog, zie ook meertens.nl.)
=> http://forebears.io/nl/surnames/schotting

In ieder geval komt familienaam Schott voor bij familie van mijn echtgenoot, combinatie Eijken Schott , daar ben ik nog mee bezig,
betreft familie haar voorouders geweermaker, enz., publicaties nog niet incl. achternaam Schott met varianten archief Delft, volgt t.z.t.,
bij deze familietak, link van een v.d. pagina's, http://www.deden.eu/DEDEN.ancestors/ps09/ps09_025.htm

Van voorouder Hendrika van den BROEK wel bijzonder wanneer zij als weduwe hertrouwt in Delft, dan wordt haar achternaam die van haar moeder, zie verder huw.bijlagen ofwel o.a. deze link, http://www.deden.eu/DEDEN.ancestors/ps09/ps09_026.htm

Dat past helemaal bij het onderwerp vraag: Moet een erkend kind in de afstammingslijn van de erkenner opgenomen worden?
Hendrika werd eerst vermeld alsof het wettig kind was bij haar 1ste huwelijk maar bij haar 2de huwelijk dus niet meer.

Marianne Christina

@ Frank Schotting en Marianne Christina

Ik adviseer jullie om over jullie zoektocht naar personen met de naam Schotting of Schott een nieuwe vraag te stellen op dit forum. Ik verwacht dat jullie dan meer bereik zullen hebben en meer reacties ontvangen dan nu.

Het oorspronkelijke onderwerp van dit topic was namelijk Moet een erkend kind in de afstammingslijn van de erkenner opgenomen worden? 

Vandaar de reactie van Jeroen van Dijk " Even terug naar het onderwerp". 

Joeke de Jong


@ Joeke

Prima, wij dwaalden af.

Frank Schotting
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!