stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gezocht, informatie over Dirkje Westrenen uit Engeland.(huwt 1717 in Scheveningen)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo Jaap

 

In dit geval is het juist omdat Frederik het katholieke geloof heeft, dat zijn claim wordt afgewezen.

De genoemde resolutie van 25 november 1728 stelt dat de collatiën alléén gedaan mogen worden aan personen van het Gerformeerde geloof, en juist omdat Frederik Rooms was is zijn claim dus afgewezen.

Bij mij roept dat vragen op als: was hijzelf alleen Rooms, of zijn vader en/of moeder (eigenlijk) ook al?
Het is opvallend dat Louis Hendrik pas voor de 2e keer trouwt in december 1747, nadat hijzelf op 25 juli 1747 dit derdepart van de vicarie kreeg geconfereert. Is dit de reden dat hij niet eerder is getrouwd? Was de familie 'heimelijk' Rooms ipv Gereformeerd?

A van Egmond (oud)

De genoemde "Aaltje Christiaans, de Grootmoeder van de voorsz Eliseus van der Hoog"
lijkt mij te zijn Aeltge Corstiaens van Capelle, gehuwd met Dirk Govert IJsbrandtszz d'Overschie,
de grootmoeder maternel van Eliseus, Judith, Maria, Dirk en Aeltge de Hoogh
Corstiaen Jacobsz van Capelle was overigens geen baron, maar over bakerpraatjes ga ik niet in discussie.

Jan Clavaux


Dat klopt precies

Mr. Cornelis de Hoogh

deurwaarder te Den Haag

x

Jannetje Dircx van Doverschey

 

hun zoon:

Eliseus de Hoogh

x

Josina van Platen

 

hun zoon:

Gerrit de Hooch, kunstschilder

x

Anna van Eyck

hun dochter:

Josyna Maria de Hoog

x

Frederik Barnards

:De familie De Hoogh had inderdaad een zeer moeizame relatie met het geloof. Cornelis de Hooghe (1541-1583) is nog ter dood veroordeeld omdat hij het land weer onder het gezag van Filips II wilde brengen via een opstand. Zijn kinderen (de kunstschilders David en Charles de Hooch) zijn door het Hof van Holland onder voogdij gesteld en bij de Haagse familie De Hoogh uitbesteed. Eliseus en Gerrit maakten deel uit van deze Haagse familie De Hoogh en Gerrit leerde vermoedelijk het schilderen van Charles. De overigen waren deurwaarders aan het Hof van Holland, dus men mag aannemen dat zij hervormd waren. Maar Charles trouwde in Utrecht dan weer voor schout en schepenen, dus was hij of zijn vrouw katholiek. Er zijn aanwijzingen dat Charles opnieuw wilde proberen Holland katholiek te krijgen, zo rond 1625, via de invloedrijke italiaanse familie Farnese. Over deze affaire verschijnt binnenkort een artikel van mijn hand in Oud-Holland, uitgave Brill.

De zwager van Gerrit de Hoogh, die organist van de Grote Kerk te Den Haag was, werd met een pistool doodgeschoten. Dus die zal wellicht ook (religieuze?) vijanden hebben gehad.

De De Hooghe's waren ook verwikkeld in de Reformatiestrijd waaraan Van Oldenbarneveld ten onder is gegaan. Dit was geen katholieke strijd maar een strijd tussen Remonstranten en Contra-Remonstranten. De familie De Hoogh was via David de Hoogh gelieerd aan bijvoorbeeld de opstandige predikant Wuttenbogaerd en de opstandige Grotius had een moeder D'Overschey en zat dus ook in dezelfdde clanm. Bovendien had Grotius bij Wuttenbogaerd een tijd lang een kamer gehuurd.. .

Maar dit speelde zeker drie à vier generaties vóórdat Frederik Bernards om zijn vicarie verzocht. Dus of er toen nog steeds sprake was van religieproblemen zou ik niet durven zeggen. Een punt is wel dat Frederik redelijk goed op de hoogte blijkt te zijn van zijn afkomst. Dus wellicht dat hij de opstandige verhalen van zijn voorouders ook wel van deze of gene had gehoord. Ik heb rondom de generatie van Frederik Barnards geen aanwijzingen meer van religie-problemen, behalve dan deze laatste gegevens van vandaag.  

Jaap Gestman GeradtsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!