stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Zoekhulp gevraagd "BROOS-BROES" in het archief te Leiden


Profiel afbeelding

Hallo Jouke,

Jazeker, deze Jacques Broos huwt in 1608 met Aeltgen Bartholomees. Zij hertrouwt op 11-12-1621 en is dan weduwe van "Jacob Bros" Bros=Broos. De kinderen Broos die ik noem kunnen dus niet van hem zijn.

Daarnaast wordt in de doop van Pieter Broos de doopgetuige "Elisabeth Broos" genoemd. Zij moet wel de nicht zijn van Jacques Oliviersz Broos. Ze is de dochter van Jacques Broos Sr., broer van Olivier Broos. Zij huwt in 1618 met Bartholomees van Hille.Van dit echtpaar zijn dopen te vinden tussen 1623 en 1639.

Het is inderdaad niet helemaal met zekerheid te zeggen dat  "Jan" een broer is van Pieter Broos. Er is nog een Jacques Oliviersz, gehuwd in 1610 met Lysbeth Maertens. Maar van dit echtpaar zijn verder geen dopen van kinderen te vinden tussen 1610 en 1635.

De namen Broos en Broes komen niet veel voor tussen 1628 en 1700. Toch is er een "Jan Broes" in de database. In 1672 is hij doopgetuige te Leiden van Jacob Segaar. Het is geen bewijs, maar wsl. is deze Jan Broes een broer van Pieter Broos.

Dit gegeven is voor mij op dit moment ook niet heel belangrijk. Ik wil vooral graag weten of Samuel Jacobsen (Brus(s)ee) uit Rijnsburg wel of geen zoon is van Jacques Oliviersz. Broos/Broes.

Ik wil ook nog even opmerken dat Jacques Oliviersz. Broos pas overleden is in 1644 te Leiden. Zijn vrouw Elisabeth is dan nog in leven en hertrouwt in 1645 te Leiden als "Lysbeth Jansdr. van Dordt". Ze wordt weduwe genoemd van Jacob Oliphiers Proos. Proos=Broos.

Haar 2e echtgenoot, Jacob Christaensz is in 1649 te Leiden getuige bij het huwelijk van zijn stiefzoon "Pieter Jacobsz. Broos".  

Nu heb ik ook aan vraagje aan u. Bent u Jouke de Vries van o.a. de site mijnstambomen? In dat geval heeft u ook contact gehad met de heer      N. Brussee. Als u interesse heeft in een ged.com bestandje van de familie Broos, kan ik dat via hem aan u toesturen.

Lisan Imholz

Lisan

Voor wat betreft het Hoofdgeld van Leiden moet je er rekening mee houden dat maar een deel bewaard is gebleven (de wijken ten zuiden van de Rijn). In de transcriptie die daarvan is zie ik niet direct een Jacques (Oliviersz) Broos, wel een Jacques Brotsaert, saaiwerker, in een huis met Catelijntge Brotsaert 9en geen kinderen).
Dat is hem misschien niet, maar twee huizen verder woont wel Olivier du Broys, spoelder, met Marytje, Judik en Maddelena du Broys.

De inschrijving in het Voogdenboek B betreft het voogdijschap op 29-09-1604 van Jacques de Jonge fusteindrapier oom van moederszijde en Olivier Broos saaiwerker oom van vaderszijde over de kinderen van Jacques Broos saaidrapier gewonnen bij Catarijna de Jonge. Een vergelijkbare vermelding uit 1606 kun je vinden in de Grote Bewijzen D, waarvan een bewerking op Hogenda.nl staat. Ik verwacht dat de vermeldingen in het Penningboek en Quitantieboek uit dezelfde periode over dezelfde voogden en kinderen gaat. 

In Getuignisboek E is er een vermelding van een Jacques Broos, oud 33 jr. Ik heb hem niet opgezocht, maar Boek E loopt van 1591-1594. Dat zal dan wel de overleden Jacques uit 1604 zijn. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Hallo Frans,

Fantastisch dat u vandaag al op zoek bent gegaan in het hoofdgeldregister om naar antwoorden om mijn vraag te zoeken. Daarvoor al mijn hartelijke dank.

Wel jammer te lezen dat het niet meer helemaal compleet is en het gezin van Jacques Broos niet hebt kunnen vinden. Maar wie weet vind ik een aanwijzing in de overige archieven. De naam Jacques Brotsaert is mij eerder al opgevallen, maar die had dus geen kinderen (meer) in 1622.

Olivier du Broys kan heel goed Olivier Broos zijn. Hij is overleden op 2-8-1627. Er staat bij: wonende te Vliet. In 1604 woonde hij te Kijfhoek. Ik heb het huwelijk van een dochter "Judith". Dat kan de naam Judik betekenen. Judith Olifiers huwt pas in 1640 te Leiden met Jacob de Hane. Getuige daarbij is haar tante Cijntgen (Josyna) Broos.

In 1621 is er een "Magdalena" gedoopt in Leiden, ouders: Jacob Oliviers en Lijsbeth Jans. Maddelena zal een zus van Jacob zijn geweest.

Wat weer opvalt is dat de naam (du) Broos hier du Broys is. Namen werden zo snel anders opgeschreven.

Al met al zeer nuttige info. Heel hartelijk bedankt daarvoor!

Vriendelijke groet, Lisan

Lisan Imholz

Dank voor de uitleg. Zo lijkt het wel te kloppen, ja. 

Toen ik zocht op Bro* en Brugge vond ik deze nog:  Brouche.... Broos.... het kan natuurlijk. 

Bijzonderheden:

Getuigen bruidegom: Gabriel van der Does - Daniel Pieter bekende - Getuigen bruid: Tannetgen Busschaerts bekende - Tanneken Hende bekende - Waalse Kerk
Datum ondertrouw: 25-03-1600
Inventarisnummer 4 van archiefnummer 1004 in Archieven

  1. Bruidegom

   Oliphier de Hoeris geboren te Mons in Henno

  2. Bruid

   Syntgen Brouche geboren te Brugge

Eerdere vrouw

 • wed. Margriete de Boys

 

Tot slot, als Lijsbeth Broos trouwt x1618 is getuige haar moei Josijntje Broos. Dat zou haar een dochter maken van Jacques, de een broer is van Josijntje. 
Maar ik geef toe dat dat vreemd is aangezien die pas trouwt in 1609. 

Voegt inderdaad nog niets toe aan verband met Brussé.  

jouke

2-8-1627: ''Getuige daarbij is haar tante Cijntgen (Josyna) Broos''

11-06-1588: Bruid Josyna Broes geboren te Brugge - Bruidegom Jacques de Jonge geboren te Brugge

25-03-1600: Bruid Syntgen Brouche geboren te Brugge

13-10-1606: Bruid Josyntgen Broos , weduwe van Jaecques de Jonge , Brugge 
 

Hans Hoekveld

Brouche...Broos zou kunnen inderdaad.

Maar dan moet het hier om een andere Syntgen gaan in de Broos familie. Josijntje/Cijntgen Broos huwt in 1606 met Jan Sette en is dan weduwe van Jacques de Jonghe. 1ste huwelijk was in 1588 te Leiden. Zij is een dochter van Jacques Broos Sr., geboren te Brugge, poorterschap Leiden in 1586, broer van Olivier Broos, Jacques Sr. is overleden in 1604.

De Jacques Broos die huwt in 1609 is een zoon van Olivier Broos. Jacques Senior Broos is zijn oom.

Jacques Junior Broos woonde in 1609 aan de Verversgracht (nu Koolgracht). Dit zal ik aan Frans doorgeven voor het zoeken in het hoofdgeldregister.

Lisan Imholz

Olivier Broys = Olivier Broos.

Bonboek m.v.v. zijn dochter Judith Broys. Hierbij staat haar echtgenoot vermeld; Jacob Jansz den Haen.

Jacques Oliviersz Broos woonde in 1609 op de Verversgracht (nu Koolgracht), Leiden.

Zijn vrouw Elysabeth Timmermans (alias: van Dordt) woonde als weduwe in 1645 in Steenschuyr te Leiden.

Zouden deze straten te vinden zijn in het hoofdgeldregister?

Lisan Imholz

''Elysabeth Timmermans (alias: van Dordt)''

Kwam ze niet gewoon uit Dordrecht?

Hans Hoekveld

Ja, Frans. Ze is in Dordrecht geboren. Bij haar 2e huwelijk in 1645 te Leiden wordt ze Lysbeth van Dordt genoemd, weduwe van Jacob Proos. Maar dat moet Broos zijn. Haar 2e echt. Jacob Adriaenszn treedt in 1649 op als stiefvader bij het huwelijk van Pieter Jacobszn. Broos.

Lisan Imholz

Wat ik dan nog even niet begrijp is hoe de familienaam van Broos - die dus in 1658 in nog Leiden voorkwam - en in 1586 ''gratis omdat hij behoorde tot degenen die de fusteinnering begonnen waren'' - verandert en dan in Rijnsburg naar Bruss(e)e veranderd zou zijn in 1678.

En het lijkt me dat die familie Brusse in Rijnsburg wat meer agrarisch gericht zou zijn. Vlasverbouwen of zoiets.

Hans Hoekveld

Als Ja. Broos met Timmermans huwt, is zijn zwager Jan Sette getuige. 

Dus Josijntje moet zijn zuster zijn. 

Die andere Chijntje wellicht een tante, maar het zou ook een Franchijntje kunnen zijn. 

jouke

Lisan

Uit het Voogdenboek E: Op 04-12-1645 worden voogden benoemd over de nagelaten kinderen van Jacob Oliphiers Broos gewonnen bij Lijsbeth Jansdr. Dat waren Pieter van 20 jr en Jan 17 jr, dus van ca. 1625 en 1628. Meer - minderjarige - kinderen waren er dus niet, maar het is niet uitgesloten dat er nog van vóór 1620 waren. De boedel werd overigens afgewezen. 

Frans Angevaare

Dank je wel Frans. Maar dus nog niets gevonden van een zoon "Samuel".

Dat is pech hebben. In 1645 woonde Samuel Jacobsen al wat jaren in Rijnsburg, was getrouwd en zijn oudste kinderen waren wsl. al geboren.

Lisan Imholz

Oke Jouke, dan zijn er in beide generaties Cijntjes Broos geweest.

Lisan Imholz


Hans ik kan daar uitleg over geven. Er zijn nml. heel wat varianten van de naam Brussé omdat het een zeer oude achternaam betreft. De uitspraak was ook anders dan wij nu doen. Helaas heb ik er vandaag geen tijd voor. Morgen kan ik erop terug.

Lisan ImholzPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!