stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Dirks familie



Profiel afbeelding

Dus vanaf nu zoeken we naar Tjaert Clase en vergeten we de drie zussen?

JP Ouweltjes - 19 mar 2018 - 16:08

Op 31.1.1653 gaan in Amsterdam zekere Tjeert Claess en Neel Cornelis in ondertrouw. Hij van Amsterdam, 22 jaar, schuitevoerder, bijgestaan door zijn vader Claes Tjeerts, en wonende in de Tuijnstraet en overleggende een akte van intekening van hem op Terschelling gepasseerd. Zij wonende op Terschelling.

Zou vader Claes Tjeerts een broer zijn geweest van Riske Cheerts?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

JP Ouweltjes - 19 mar 2018 - 16:23

Op 10.7.1726 verkoopt Hendrick Claesz convooiloper weduwnaar van Marretje Pieters en diens erfgenamen 2/3 van een huis en erf in de Tuinstraat te Amsterdam genaamd Het Schellinger Wapen aan Abraham Schellinger.

JP Ouweltjes - 19 mar 2018 - 16:39

Op 4.11.1638 kocht ene Claes Tjaerts, lootsman, een huis en erf in de Tuinstraat (link, midden rechts).

Peter S2 - 19 mar 2018 - 19:26

Begraven Amsterdam 31.10.1662 kint van Tjaert Claesen op de Lindegraft [link]

Begraven ald. 7.3.1663 kint van Tjaert Claesen op de Lindegraft, kint van 6 [link]

Begraven ald. 16.11.1681 kint van Tjaert Claese in de Houtuijne bij ooranije slot[?], kint 8 jaar [link]

Begraven ald. 26.2.1709 Riske Tjeerts wonende in de Angelierstraet voorbij de tweede dwaerstraet, laat 1 kind na [link]

Begraven ald. 3.4.1686 kint van Risken Tijers in de Angelierstraet, kint 2 jaar [link]

Ondertrouwen Risken Tjerdts te Amsterdam 1.7.1679 waaruit blijkt dat hij uit St Annakerk komt en 27 jaar oud is. Zijn echtgenote wonende in de Angelierstraet. Dat zal om St Annakerk in Vlaanderen gaan. Waarmee verwantschap onzeker wordt.

JP Ouweltjes - 19 mar 2018 - 21:02

Geweldig allemaal!

Ik word verrast met mooie gegevens. Ik ga ze even op een rij zetten.

Dit lijkt nog leuk te worden.

In ieder geval heb ik nog veel te leren.

Jp Ouweltjes en Peter S2 bedankt. Ik kom er op terug.

George Visser - 19 mar 2018 - 22:09

Verder is er nog sprake van een Cornelis Tsjaartss van der Schellingh, schuijtvoerder, wednr. Anne Jans, won. Wittepaartsteechke, otr. 15.11.1625 met Anna Cornelis van der Schellingh, die verklaarde 2 1/2 jr weduwe te zijn, van Jan ..... (link)

Aanvulling: hier zijn eerdere huwelijk in 1616. Hij was toen 21jr., had geen levende ouders, en woonde 4jr. in de boomsdwerssloot (eerste vrouw ook van der Schellingh, 22 jr.).

Aanvulling: Hij is nog een derde keer getrouwd, in 1647 (link). Hij had bewijs gedaan bij de weeskamer, evt. een idee om te kijken of daar nog wat te halen valt (link); inbrengregisters?

Peter S2 - 19 mar 2018 - 22:47

Gossens eerste vrouw zal een dochter zijn geweest van Douwe Sipkes.

In Amsterdam kom ik een Goose Tjeers (Goosen Tjertsen) tegen gehuwd met Evertje Joosten die een zoon Joost (13.3.1697) en een dochter Neeltje (13.3.1701) laten dopen in de Noorderkerk te Amsterdam.

JP Ouweltjes - 20 mar 2018 - 08:06

Anna Cornelis van der Schellingh, die verklaarde 2 1/2 jr weduwe te zijn, van Jan .....

Siewerts

JP Ouweltjes - 20 mar 2018 - 08:08

Op 26.10.1685 transporteren de kinderen en erfgenamen van Tjaert Cornelisz van der Schelling een huis en erf in de Groote Houtstraet, hen toegekomen via Annetje Reijnders  [link].

Kennelijk was Annetje een tante van de kinderen van Tjaert [link].

JP Ouweltjes - 20 mar 2018 - 08:20

Goeie morgen Hulptroepen; al vroeg uit de veren,

"Gossens eerste vrouw zal een dochter zijn geweest van Douwe Sipkes".

Gossen Tjaarts (1688-1752 bootsman) trouwde 1e ? 2e Eegt IJsbrand;

Kinderen uit 1e huwelijk: Neeke enJantje; kinderen uit 2e huwelijk: IJsbrand, Trijntje en Klaasje.

Zijn oom Hendrick Claesz is, dacht ik, al voor 1707 overleden. Hij was voor de 2e x getrouwd met Grietje Abrahams. In 1726 verkopen de erfgenamen de tuinstraat aan Abraham Schellinger.

George Visser - 20 mar 2018 - 09:11

Zijn er doopgegevens van de kinderen van Gossen?

En hoe zeker is zijn geboortejaar?

JP Ouweltjes - 20 mar 2018 - 10:01

De gegevens van Gossen Tjaard heb ik niet zelf gezocht. Zij zijn afkomstig van Kees Stada (http://www.stada.nl/terschelling).

Ik zie nu in een schepenacte van febr. 1733 (Leeuwarden) dat Gossen Tsjaard 4 kinderen had in zijn eerste huwelijk, waarvan 2 jong zijn overleden.

Hopelijk kunt U er wat mee

George Visser - 20 mar 2018 - 11:08

Kees Stada meldt mij:

"Het geboortejaar zal ik hebben door de leeftijd van overlijden af te trekken van de overlijdensdatum, of het stond in de akte.

Ik heb even gekeken, maar meer heb ik ook niet."

Dus dat is ook niet zoveel!

George Visser - 20 mar 2018 - 12:25

Ik zie nu in een schepenacte van febr. 1733 (Leeuwarden) dat Gossen Tsjaard 4 kinderen had in zijn eerste huwelijk, waarvan 2 jong zijn overleden.

Heeft u een link naar deze akte?

JP Ouweltjes - 20 mar 2018 - 12:28

Deze schepenacte heb ik rechtstreeks van een fiche bij Tresoar vertaald. Hierbij de tekst die ik heb. Enige stukjes onleesbaar.

Akte febr. 1733 Terschelling Gossen Tjaards en Eegt Ijsbrands

 

In de Naam des Heeren Amen.

in den jaare na de geboorte onser heeren en saligmaker Jesus Christi een duysent seven hondert en drie en dertig op den vijfden februaris ’s avonds de klok omtrent vijf uuren companeerden voor mij bij absentie Secretaris van den eylande Terschelling Jacob Jansz ten overstaan van de nabeschreven Schepenen als getuijgen de E: gossen Tjaards en Eegt IJsbrands Echte luijden woonachtig op Stortum op den voorn Eijland, ons getuijgen wel bekend, beide redelijk gesond van lighaam, edoch haar verstand memorie en uijtspraak volkomentlijk hebbende en gebruijkende so ons getuijgen uijtwendig bleek, de welke overdenkende de kont en brosheid van ’s menschen leeven

de sekerheid des doods en de onsekere tijd van dien, willen ….deser weereld niet scheiden voor en aleer sij van haar tijdelijke goederen hebben gedisponeerd,

so is ’t dat sij beide vrij en onbedwongen sonder eenige opmaking tot delen, beveelen haar sielen na haar overlijden in de …..loose barmhartigheid godes en haar doode lichaamen een cristelijke begraving en voorts bij delen te niete door alle voorgaande geschriften die tegen ………strijdig sijn houdende deselve in alles voor ………

Verder komende tot de dispositie seve so is dat sij Testateuren beide malkanderen reciproque over en weder ove de eerste stervende de langstlevende van hun beiden institueeren en nomineren gelijk sij doen bij desen in ‘i vrugtgebruijk van alle haare goederen roerende en onroerende geene ….uijtgesondert hoe de selve ook soude genaamt werden die de eerste stervende met de dood komt te ont……en nate laaten en also tot boedelhouder of boedelhoudster over alle de voor..goederen en daar mede te doen na sijn of haar welgevallen tot de dood van de langst levende toe sonder daarvan aan imant rekening of staat en inventaris daar van te geven of te behoeven te vertoonen

en alle den testateur voor ’t aangaan van dit sijn tweede huwelijk aan sijn vier kinderen in sijn eerste huwelijk ….haar uijtwijsing van hun moederlijke portie goederen heeft uitgereikt en reeds twee van derselver kinderen sijn overleden en in dit sijn tweede huwelijk reeds drie kinderen heeft verwekt, so is ’t dat sij testateuren institueeren nomineren gelijk sij doen bij desen nade dood van de langstlevende tot erfgenamen hunne kinderen in deser voege te weeten dat den testateur sijn twee voorkinderen na de dood ban de langstlevende sullen genieten de ge-erfde porties van sijn twee oveleden voorkinderen aan seker huijs staande in de stadt Amsterdam, so dat sijn twee voorkinderen voor de helft van gemeld huijs en sijn tegenwoordige drie kinderen in sijn tweede huwelijk voor de andere helft van gemelde huijs sullen koomen. waar tegen dan de drie laatst genoemde kinderen geheel sullen genieten ’t huijs en ackers daarbij annex met sijn geregtigheit daar de testateuren tegenwoordig in wonen, alsmede een stuk land genoemt de ……, verder willen en begeeren sij testateuren dat na de dood van de langst levende haar jongste zoon Isbrand …voor uijt den boedel sal genieten peerden, wagen…en wat daar.. verder toebehoort als mede de kleederen van linnen en wollen, silver en goud en wat verder tot des testateurs lijve behoeve gelijk in gelijkshaar twee dogters Trijntie en Claaske gossens sullen genieten ’t geene ten lijve van haar testatrice behoord en wat belangd ’t overige van den boedel is der beider testateurshaar uijterste wille en laaste begeerte dat na haar beider overlijden de gemelde so voor als laatere kinderen sullen genieten voor sijn geregte aandeel so als ’t selve na scherpheit van regten is competeerende edog indien een ofte meerdere van gemelde kinderen met dese uijterste wille niet mede te vreden waren maar hier tegen oppositie maken, so willen en begeeren sij testateuren dat gemlelde opposanten alleenlijk met haar bloote en naakte legitieme portie sullen moeten afstaan sonder ………het geene voork…staat is den testasteuren van woorde tot woorde voorgelezen Welke sij beide verklaarden in alles te wese haar uijterste wille en laaste 

George Visser - 20 mar 2018 - 16:10

"Het geboortejaar zal ik hebben door de leeftijd van overlijden af te trekken van de overlijdensdatum, of het stond in de akte. Ik heb even gekeken, maar meer heb ik ook niet."

Ik twijfel toch wel een beetje. Goossen was in 1707 handelingsbekwaam. Was hij in 1688 geboren, dan was hij in 1707 achttien of negentien jaar oud. Ook zou hij dan 35 jaar geboren zijn nadat zijn vader trouwde (1653). 

Aangezien IJsbrand Goossens nederduits gereformeerd was [link] zou het heel goed kunnen dat zijn vader dit ook was en dat Neeltje (1698) en Joost (1701) kinderen van Goossen waren. Mocht het allemaal kloppen, dan heette zijn eerste vrouw Evertje Joosten, en was zij geen dochter van Douwe Sipkes.

JP Ouweltjes - 20 mar 2018 - 20:23

Goede morgen JP Ouweltjes,

Nu dacht ik dat Tjaart Claes en Hendrick Claes doopsgezind waren. Ik heb daar geen enkel bewijs voor, maar dacht zo gezien hun handel en connectie met de familie Abrahams; met name Hendrick Claes.

George

George Visser - 21 mar 2018 - 11:07

Ja, dat vermoeden had ik ook. Het is in ieder geval opmerkelijk dat er drie kinderen van Tjaert worden begraven te Amsterdam en dat er geen doopgegevens van hen te vinden zijn.  Terwijl de nederd. geref. registers er in die tijd wel waren.

Maar als ik dan zoek in de indexen van doopsgezinden te Amsterdam [link] dan kom ik Tjaert ook weer niet tegen

Het blijft dus een tikkie onduidelijk.

JP Ouweltjes - 21 mar 2018 - 11:18


Het enige wat ik gezien heb is ene Claes Hendrik als getuige op 21-2-1683. Maar ja!

George Visser - 21 mar 2018 - 11:34







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu