stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht de (voor)ouders van Engel Jacobsz Heemskerck, geboren ca. 1668 te Lisse.



Profiel afbeelding

Mooi Frans, fijn e.e.a bevestigd te zien. Bedankt!!

Uitgeschreven lid - 29 aug 2018 - 11:23

Frans,

bedankt hoor. Ik twijfelde n.l. aan mijn ontdekkingen omdat de Heemskercken NH waren en er getrouwd werd met de RK Gerritje Hendriksdr Arcxhouck, en dat in die tijd !

De kinderen lieten zij wel RK dopen, zoals dat w.s. werd afgesproken. Kan ook nog zijn dat Jacob Engelsz zich bekeerde tot het geloof van zijn vrouw. Daar kom je natuurlijk niet achter..

Ik had zelf al veel gevonden maar ik ben blij met de oudste generaties. Weer wat verder met de kwartierstaat. En natuurlijk heb ik nog weer meer om uit te zoeken, maar daarover later meer. Moet even andere werkzaamheden verrichten.

Apollonia - 29 aug 2018 - 11:49

Hans,

Ook jij bedankt voor je zoekwerk. De familie van Lijsbeth Willems komt zo wat meer in beeld. En dat kan nog van pas komen denk ik.

Apollonia - 29 aug 2018 - 11:51

Annemarie,

Is de akte van 5-5-1701 in het bericht van gisteren om 17.01 uit Lisse of Sassenheim ?

Of zijn al de door jou genoemde akten uit Lisse?

M.v.gr.

Apollonia - 29 aug 2018 - 13:16

@ Hans vwb de dochters IJsselsteijn:

Zij waren kinderen van Willem Gerritsz (die) van IJsselstein en Maertgen Gerritsdr van Leeuwen uit Oegstgeest. Willem was eerst timmerman en later waard in de Roode Leeuw, en was een zoon van Gerrit Dircksz Nachtegael en Annetgen Aelwijnsdr. De kinderen van Willem en Maertgen waren Lijsbeth, Elsgen, Annetgen, Maertgen en Gerrit (met zijn allen te vinden in ONA Ldn 1092A 13-11-1660).
De Brelofsbergen kun je terug vinden in mijn Noordwijkse geziinsoverzichten (http://home.kpn.nl/f.angevaare/bronbew.html) te beginnen met gezin B0877.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 29 aug 2018 - 13:45

@ Appolonia: Die akte is uit ORA Sassenheim. Transcriptie van Henk van der Waag op Hogenda.

Uitgeschreven lid - 29 aug 2018 - 14:38

''Zij waren kinderen van Willem Gerritsz (die) van IJsselstein''

Is dat deze misschien?

Willem Gerritsz van Ijselsteijn Leiden geregistreerde 1643 Index Notarieel Archief Scan van register

Willem Gerritsz van Iselsteijn Leiden geregistreerde 1643 Index Notarieel Archief Scan van register

Willem Gerritsz van Ijsselstein Leiden geregistreerde 1648 Index Notarieel Archief Scan van register

Willem Gerritsz van Ijsselsteijn Leiden geregistreerde 1666 Index Notarieel Archief Scan van register

Willem Gerritsz van Ijsselsteijn Leiden geregistreerde 1666 Index Notarieel Archief Scan van register

Willem Gerritsz van Ijsselsteijn Leiden geregistreerde 1666 Index Notarieel Archief Scan van register

Willem Gerritsz van Ijsselsteijn Leiden geregistreerde 1666 Index Notarieel Archief Scan van register

Willem Gerritsz van Ijsselsteijn Leiden geregistreerde 1666 Index Notarieel Archief Scan van register

Willem Gerritsz IJselsteijn Leiden geregistreerde Index Notarieel Archief

Willem Gerritsse Iselsteijn Leiden geregistreerde Index Notarieel Archief

Willem Gerritsz IJselsteijn Leiden geregistreerde Index Notarieel Archief

Willem Gerritsz Iselsteyn Leiden geregistreerde Index Notarieel Archief 

Willem Gerritsz Yselstein Leiden geregistreerde Index Notarieel Archief

Willem Gerritsz Iselsteyn Leidengeregistreerde Index Notarieel Archief

Willem Gerritsz Iselsteyn Leidengeregistreerde Index Notarieel Archief

Hans Hoekveld - 29 aug 2018 - 16:02

Frans,

Ken je deze notariele akte: Leiden nr.74 van 3 of 4 mei 1640 (als ik dit goed lees hoor) scans 172/173.

Willem Gerritsz Nachtegael, timmerman in Oegstgeest als principaal? met zijn vader Gerrit Dirckszn Nachtegael als borge.

En ja, dan wordt het erg moeilijk om het epistel verder te lezen. Ik lees nog tweehonderd gulden. Ik vermoed dat hier de koop wordt gesloten tussen de vorige eigenaar van de Roode Leeuw en Willem G. Nachtegaal. Was de vorige eigenaar Claes Claesz van Leeuwen? Die is één van de ondertekenaars van deze akte.

Er is ook nog een akte van 12-4-1669 (notaris Jacob v.d.Laan) met ene Uldrick Christiaansz ?  van der Leeuw en Willem Gerritsz van IJsselsteijn. Willem Gerrits ontvangt van Uldrick 200 gld. voor kost en inwoning. (kort gezegd, want hij moet hem ook verder verzorgen)

Zou je me over deze akten wat meer duidelijkheid kunnen geven?

Met groeten,

Apollonia - 29 aug 2018 - 16:09

Dank je Annemarie.

Het vergemakkelijkt het zoeken.

Apollonia - 29 aug 2018 - 16:12

Ja Hans, dat zou best eens kunnen. Dat rijtje kreeg ik ook. Houd er de moed maar in!

Apollonia - 29 aug 2018 - 16:24

Frans,

In je bericht gisteren van 23.19 schreef je :

I.  Jacob Florisz Heemskerck tr (1) Arentge Dircksdr (waaruit Maritge, Jannitge en Dirck);
en tr. (2) Maritge Engels (waaruit Annetge, Engel, Floris en jonge Dirck)
(Apollonia,  Maritge Engels was er een van de Duijndammen uit Noordwijk)

Ik had haar of een naamgenote in mijn bestand.

Weet je of zij een dochter is van: Engel Cornelisz en Anna (Engelen), die woonden aan het einde van de Nes, tegen  het duin, bij de Duindam in Noordwijk in 1544 en verdere jaren.

Apollonia - 29 aug 2018 - 16:37

Apollonia

De eerste akte die je noemt is van 04/05/1640 en is inderdaad een obligatie met Willem Dircksz Nachtegael als principale schuldenaar en zijn vader Gerrit als borg. Hij had 200 gld geleend van Willem Matthijsz van Tol uit Leiden. Staat niet bij waarom, en de Roode Leeuwe komt er ook niet in voor. Gerrit Dircksz Nachtegael staat al in het Hoofdgeld van Oegstgeest als herbergier dus ik vermoed dat hij er toen al in zat. Claes Claesz van Leeuwen treedt alleen op als getuige zonder verder verband met de comparanten.

De tweede is de aanname door Willem Dircksz van Uldrick Christiaansz van der Leeuw mbt kost en inwoning. Die beste man ken ik verder ook niet, twee aktes verder geeft hij een procuratie af en dan staat er dat hij gewoond heeft aan de Hoge Rijndijk onder Hazerswoude en tegenwoordig ten huize van Willem Gerritsz van IJsselsteijn.
Die 200 gld. was overigens het bedrag dat Uldrick per jaar moest betalen. 

Die Willem Gerritsz komt inderdaad nog al eens voor in het ONA Leiden. Dat komt hoofdzakelijk denk ik omdat hij als timmerman nogal eens grond kocht om er een huisje op te bouwen (dan als schuldenaar) maar ook als verkoper van zo'n huis (waar hij dan weer schuldeiser was). Ik denk niet dat ik aantekeningen heb van die hele lijst die Hans liet zien, en ik ga ze ook niet allemaal opzoeken ;-)
De meest interessante  lijkt mij het testament dat ik noemde van 13-11-1660 want daaruit blijkt immers het hele gezin van Willem Gerritsz en Maertge Gerritsz, en er zijn er ook nog een paar waarin Willem voorkomt en ook de Brelofsberchjes (bijv. 1042/269 17/08/1675). 

Wat ik net nog vond is het huwelijk van Jacob Engelsen van Heemskerck jm van Lisse met Lijsbeth Willemsen van IJselsteijn jd van Oegstgeest. Dat was 17/01/654 - 01/02/1654 in Oegstgeest, met attestatie van Lisse.

Willem Gerritsz blijkt ook te zijn hertrouwd, met Gijsje Gijsbrechtsdr van der Blok uit Delft.  Attestatie van Oegstgeest van 27/11/672 om tot Voorhout te trouwen. Gijsje hertrouwde vervolgens ook weer.

Je laatste vraag: ja, Maritge Engels was er een van Engel Cornelisz en Anna. Het bewijs ervoor kun je vinden in ONA Nwijk 6276/166 dd  21/01/1651, waarin oa voorkomt Dirck Leendertsz die getr. was met de weduwe van Engel Jacobsz die een zoon was van Maritge Engels.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 29 aug 2018 - 18:18

Frans,

Ik heb uren gezocht naar het testament 13-11-1660. Kan je me een hint geven, zoals het nr. van de scan of zo.

Verder vond ik op Hogenda nog meer Nachtegaelen, zoals Dirck Willems x Elsgen en hun kinderen, waaronder Gerrit Dircksz, die met Annetgen Aelwijnsdr was getrouwd. Ik probeer dit na te zoeken, maar dat valt niet mee.

Gerrit Dircksz en Annetgen A. zouden op 14 juli 1653 bij notaris de Haes zijn geweest volgens Erfgoed Leiden, maar hoe ik ook zoek, ik zie op die datum alleen maar andere namen staan.

Ligt het nou aan mij?

Apollonia - 30 aug 2018 - 18:04

''Verder vond ik op Hogenda nog meer Nachtegaelen''

Heb je ook onder Nagtega*l gezocht? Dat is de meer gangbare versie van die naam.

Hans Hoekveld - 30 aug 2018 - 18:18

Apollonia

Het testament van Willem en Maertge vind je bij notaris Jaocb van der Laen, inv.nr. 1092A, ongenummerd. Als het goed is krijg je via deze link  reeks 11 van 25 thumbnails, waarvan je scan nr. 275 moet hebben. Ik zie trouwens nu dat zij hier ook "Van der Leeuw" werd genoemd, net als die Uldrick.

Zoeken bij notaris Jacob de Haes is altijd een ramp omdat hij zijn akten niet nummerde en ook niet op volgorde opborg, alleen ruwweg per maand. Maar je zou het moeten kunnen vinden via deze link. Zelfde principe, reeks 4 van 25 thumbnails, waarvan je scan nr 80 de bewuste akte is.
Gerrit was toen al dood, het is een kwitantie van zoon Willem vanwege zijn vaders erfenis.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 30 aug 2018 - 18:48

Frans,

Bedankt maar weer hoor. Nou kan ik weer verder. Dat Maertgen de Leeuw heet vind ik wel heel leuk.

Kan zijn dat zij misschien al voor haar trouwen in die Roode Leeuw werkte bij Uldric en daarom als toenaam "van der Leeuw" had. Uldric kan van der Leeuw zijn genoemd omdat hij in de herberg woonde. Kan ook zijn dat hij misschien de vorige eigenaar was.

Apollonia - 31 aug 2018 - 13:52

Apollonia

Ik denk toch dat je in Hazerswoude moet wezen voor die Leeuwen. Een hypothese zou kunnen zijn dat Uldrick Christiaensz van der Leeuw een oom was van Maertge Gerritsdr van der Leeuw. Er zijn  volop bronbewerkingen van Hazerswou op Hogenda (en Uldrick komt er vaak in voor), en in een ervan (Weeskamer 1602-1811) vind je deze inschrijving:
f. 31 14-01-1616.  Gerrit Christiaenszn., Ulryck Christiaenszn. en Jacob Christiaenszn. nu voljaarde zonen van za. Christiaen Corneliszn. en Marytgen Gerritsdr. hebben alles ontvangen van Adriaen Gerritszn. en Govert Corneliszn. Val hun gewezen voogden. 

Dan zou Gerrit Christiaensz de vader van Maertge moeten  zijn, en in het Hoofdgeld van Hazerswou vind je hem met zijn gezin: 
Gerrit Christiaensz en Lijsbet Claesdr. Kinderen: Christiaen Claes Maritgen Grietgen Anetgen 

En dit zou dat een relevante Hazerswoudse huwelijksinschrijving zijn:  
Wilm Gerritz, jg. van Oestgeest, & Maertge Gerrits, jd. van Haesersw. 3,58 otr. 23-01-1633; attest. nae Oestgeest

Het trouwboek van Oegstgeest begint in 1645 dus het huwelijk vind je verder niet.

Tot slot vindt je de bevestiging in ORA Hazerswou f.53 28-05-1670, waarin o.a. Willem Gerritszn. IJsselsteijn getrouwd met Maritje Gerritsdr van der Leeuw worden genoemd als erfgenamen van Uldrick Christiaensz van der Leeuw, samen met een hééleboel anderen. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 31 aug 2018 - 18:44


Fantastisch al die Leeuwen in Hazerswoude.

Apollonia - 1 sep 2018 - 12:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu