stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Kinderen van Jan Ottensz van Acquoy - geb ca 1546 (omgeving acquoy, leerdam, asperen)



Profiel afbeelding

Catalijntgien van Acquoy zou uit het huwelijk van Jan Ottensz van Acquoy en zijn tweede vrouw Claerken Hendricksdr. stammen (volgens Ons Voorgeslacht  september 2015 blz. 373-415 (artikel niet in mijn bezit, inmiddels wel lid geworden van ons voorgeslacht; wie heeft een kopie voor mij?). In een eerdere publicatie wordt vermeld dat zij een dochter uit het eerste huwelijk :

http://www.knggw.nl/raadplegen/de-nederlandsche-leeuw/1929-47/199/. Register prothocol ofte Singnaet van Asperen. .......Blijkens een acte van 18 Oct 1648 uit hetzelfde register was zijn echtgenoote een dochter van Jan Ottensz.van Acqoy, schout van Asperen,  en vermoedelijk van diens eerste echtgenoote Catharina Jansdr. Zie XLVI, 206.

Wie kan mij de volgende tekst (transcriptie) verklaren:

LEERDAM, OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF 1602-1611
 door Ir. A.I. Grabowsky † m.m.v. B. de Keijzer

6-6-1611 Jan Jansz VAN BENTHEM voor hem zelf, Maeijke, Katalina en Neelke Huigen met als gekozen voogd hun broer de voorn Jan Jansz VAN BENTHEM; de laatste nog vervangende Lijske Huijgen; item Jan Otten VAN ACQUOY als vader en voogd van zijn 4 kinderen met name Huich, Willem, Oth en Aertgen Jansd. Bovenstaande 9 kinderen van Jan Otten voorn X Catharina Jansd za en tr aan Jan Cornelis Melisz een huis binnen LDM in de Kerkstraat, genaamd “de Morriaen”, strekk t/d hogedijk, bov Gerrit Peetersz VAN WOUDRICHEM en ben Jan Willemsz Backer.

Welke zijn de 9 kinderen van Jan Otten, ik dacht dat er maar 4 (Huich, Willem, Oth en Aertgen Jansd.) vermeld worden?

En dan :
144. d.d. 18-10-1648 Claerken Handericx, weduwe wylen Jan Ottensz. van Ackoy, in syn leven scholtus deser stede, Handerick Jansz., Willem Goosense Mosselmans, getr. met Lyntien Jans, Aeriaen Diericksz. van Schoonderwoert, getr. met Neeltien Jans, Dierick Tielemans van Glabeeck, procuratie hebbende van Tobias Bres, getr. met Aertgen Jans, en Frans Danckerts, vanwege de gerechte der Stad Gorinchem etc., als oppervoogd van de onmondige kinderen, namelijk Catharina Willems van der Hoogt, enige dochter van Willem Jansz. van der Hoocht, allen voor- ende naerkinderen, ende kintskint van Jan Ottens voorn., ter eenre en de kinderen van Catharina Jans, uyt cragte van huwelijkse voorwaarden tussen haer en Jan Ottensz., opgericht 15-10-1597 ter andere zijde. Daertegen gemaakt op 16-5-1608 ten overstaan van mombaers van de kinderen van Chatarina Jans met concent van en met believe van Philips Handeman, drost over Leerdam en Ackoy, als overvoogt. Jan Ottensz. testeerde 19-7-1637, waarbij zijn voordochter of te wel soonen kinder by die voorsz. Catharina Jans verwekt enige actie van recht etc. De weduwe voorn. testeerde voor schepenen van Asperen 27-5-1610. Er is leengoed in de landen van Cuylenborg, volgt de erfloting (6 blz. lang). Claerken Hendricks is geass. met haer soon Gerrit Aerts de Swart.

 

Als ik het goed begrijp zijn Handerick, Lyntien, Neeltien en Aertgen kinderen van Jan Ottens en deels van Catharina Jans, er wordt gesproken van een voordochter, niet 2?  Alleen Aertgen wordt ook  in 1611 vermeld.

Heidi Jonkman - 20 sep 2018 - 13:27

Welke zijn de 9 kinderen van Jan Otten, ik dacht dat er maar 4 (Huich, Willem, Oth en Aertgen Jansd.vermeld worden?

Als ik Jan Jansz van Benthem, Maeijke, Katalina, Neelke en Lijske Huijgen meetel kom ik op 9 kinderen. Aangezien ook Jan Ottensz en Catharina Jans een zoon Huich hadden denk ik dat er verwantschap is.

JP Ouweltjes - 20 sep 2018 - 14:54

Bedankt JP, maar kunnen geen kinderen van hem zijn, misschien kleinkinderen maar iets klopt er niet, waarom heet Jan Jansz. en zijn 4 zusters Huigen, ​bovendien wordt Huich vermeld als 1 van de vier kinderen en dus zullen het geen kinderen van hem zijn.

"Jan Jansz VAN BENTHEM voor hem zelf, Maeijke, Katalina en Neelke Huigen met als gekozen voogd hun broer de voorn Jan Jansz VAN BENTHEM; de laatste nog vervangende Lijske Huijgen".

Heidi Jonkman - 20 sep 2018 - 14:59

Jan Jansz en de Hughenkinderen kunnen natuurlijk best (half) broers en zussen zijn. Ik ben ook wel eens tegengekomen dat het patroniem niet altijd even logisch is. Soms worden kinderen met het patroniem van een opa of oma (of oud ooms & tantes) totaal vernoemd. Of dat hier ook zo is weet ik uiteraard ook niet. Vaak helpt het om nog meer bronnen te verzamelen. Dan vallen de puzzelstukjes op een gegeven moment op hun plek. Je blindstaren op een paar elkaar tegensprekende stukken is meestal niet productief.Voor 1650 is het altijd moeilijk en zeer specialistisch. Eigenlijk mag je al erg dankbaar zijn zover teruggekomen te zijn.

Uitgeschreven lid - 20 sep 2018 - 15:51

Bedankt Annemarie, ja natuurlijk is het mogelijk dat het halfbroers en zusters zijn, maar ik zie geen verband met Jan Otten, misschien voorkinderen van Catharina Jansdr.?

Heidi Jonkman - 20 sep 2018 - 15:56

zou kunnen. Maar als haar vader een Jan Hughenz zou zijn dan kunnen de kinderen dus gewoon van Jan Ottenz zijn geweest en het patroniem van hun opa hebben gekregen. 

Vergelijk bijvoorbeeld:

In Vlaardingen kwam ik tegen: 

Adriaen Pietersz. Raep, alias Arien Jansz,

Crijn Ariensz., anders genaamd Crijn Heermansz.,

 

In deze gevallen zie je weliswaar dat er alias of anders genaamd bij staat maar dat is niet steeds in elke bron hetzelfde. Daarom: Zoek verder. Dan ineens "zie" je het.

Uitgeschreven lid - 20 sep 2018 - 17:25

In het artikel van 2015 corrigeert de auteur dhr De Keyzer de zinsnede over 9 kinderen al naar 4 kinderen, zoals die in de akte worden genoemd.

De comparanten transporteren een huis, waarin Catharina Jansdr kennelijk een aandeel had (geërfd?). Jan Jansz van Benthem en de Huijgenkinderen hadden het resterende belang. Mogelijk was deze Jan met een Huigendochter gehuwd, en dus schoonbroer, en (gezien zijn dubbelfunctie) broer of vader van Catharina Jans.

Dit laatste is natuurlijk puur speculatie, maar soms wordt zoiets onverwacht bevestigd.

Teunis Verschoor - 20 sep 2018 - 21:31

Teun, bedankt nog voor uw reactie! 

Heidi Jonkman - 22 sep 2018 - 19:11

Heidi

Het lijkt me wel te kloppen als je het zo leest/opdeelt:

Catharina Jans was (1) getr. met een Jan (waaruit Jan Jansz van Benthem) en (2)  met een Huijch (waaruit Maeijke, Katalina, Neelke en Lijske); Jan Jans van B. is dan een halfbroer van de 4 Huijgenkinderen;

Dan trouwt ze (3) met Jan Ottensz en heeft met hem Huijch (vernoemd naar haar 2e man), Willem, Oth, en Aertgen;
Bij elkaar zijn dit 9 kinderen van Jan en Catharina (maar niet allemaal van hen gezamenlijk);

Vervolgens hertrouwt Jan Ottensz met Claertgen Hendricks en heeft met haar Hendrick, Lijntje (vernoemd naar zijn 1e vrouw) en Neeltje.

Ik ben wel vaker in aktes tegengekomen dat kinderen uit twee huwelijken in één adem genoemd worden als kinderen van (bijv.) Jantje en Caatje, maar dat moet je dus niet altijd letterlijk lezen en helpt het natuurlijk als je wat extra gegevens hebt. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 22 sep 2018 - 20:16

Bedankt Frans, ja dit lijkt de meest logische verklaring.

Heidi Jonkman - 22 sep 2018 - 20:21

Ik heb het artikel in Ons Voorgeslacht nog eens opgezocht, en hieruit komt naar voren:

Jan Otten van Acquoy maakt 15-10-1597 huwelijkse voorwaarden met Catharina Jans, weduwe van Jan van Benthem en Huijch n.n.

De lezing van Frans lijkt dus juist

Teunis Verschoor - 22 sep 2018 - 20:52

Bedankt, dat bevestigt de veronderstellingen. Oude nummers van ons voorgeslacht staan niet online toch? Ik ben net lid geworden en vind in hogenda alleen de laatste 2 jaargangen dacht ik.

Heidi Jonkman - 22 sep 2018 - 21:22

Dat het maandblad on-line is in te zien wist ik niet eens. Enige jaren terug heb ik hierom verzocht en kreeg als antwoord dat het bestuur al over zo'n mogelijkheid nadacht, en verder heb nooit meer hiervan gehoord.

Het nummer uit 2015 zal je in de meeste gemeente-bibliotheken (in ieder geval Rotterdam) en archiefinstellingen wel kunnen inzien 

Teunis Verschoor - 22 sep 2018 - 22:23

Ok bedankt!

Heidi Jonkman - 22 sep 2018 - 22:33

Wat dat artikel van B. de Keijzer betreft in Ons Voorgeslacht, de auteur heeft twee aanvullingen/correcties gepubliceerd in 2017, delen 700 en 701, die wel online op Hogenda staan (onder de tab Maandblad). Die in 700 is nogal uitgebreid en lijkt relevant voor de vraag hoewel het artikel van 2015 wel nodig zal blijken.

Peter S2 - 22 sep 2018 - 22:38

Perfect, ik zal het morgen meteen bekijken, bedankt Peter.

Heidi Jonkman - 22 sep 2018 - 22:52

Vervallen

Heidi Jonkman - 22 sep 2018 - 22:52

Beste Heidi en anderen,

 

Met interesse las ik de berichten over Jan Otten van Acquoy. Ik heb zelf geen directe link met hem maar wel met zijn stiefzoon, Jan Jans van Benthem die vermeld wordt door jullie. Deze Jan Jansz van Benthem/Bentem/Benthum is mogelijk de zelfde als de stamvader van het Utrechtse hoveniers geslacht Van Benthem. De oudste van deze tak, was Jan Jansz van Bethem die in 1604 huwde te Utrecht zijnde "jongman van Acquoy". Zoekende in Acquoy kwam ik daar inderdaad ene Jan Jansz van Benthem tegen in de Leenboeken van Buren. Deze Jan Jansz van Benthem was de zoon van ene Jan Willemsz van Benthem en kleinzoon van ene Willem Cornelisz van Benthem, neef van Gerard/Gerrit Willemsz van Benthem.

Ik vermoed dat mijn Jan Janz van Benthem de zelfde is die optreed in de aktes die door jullie worden vermeld.

Graag hoor ik jullie opinie hierover, en ook of er meer te vinden is, bijvoorbeeld in Leerdam of Asperen aangaande de familie Van Benthem.

Hieronder een samenvatting van de gegevens die ik nu heb.

Vriendelijke groeten

Peter de Vries

 

Jan Jansz van Benthem geboren omstreeks 1580 te Acqouy bij Asperen. Was gegoed te Acquoy (Leenman van Buren) maar droeg dit over aan zijn neef. Was in 1611 te Leerdam mogelijk voogd over zijn onmondige stiefbroers en zusters aanwezig bij een boedelscheiding van zijn moeder. Hij woonde op de boederij "de Cuyl" bij Amelisweerd bij Utrecht. De boerderij de Kuijl heeft hij via zijn huwelijk  verkregen. Overleden: 25 Augustus 1624 te Utrecht. Stamvader van het hoveniersgeslacht Van Benthum te Utrecht. Gehuwd op: 23 Oktober 1604 (Herv. Kerk) als Jan Jansz van Betnhem jongmanwonende van Acqoy” met “Huybertje Berntz jongvrouw wonende buyten de Tollesteegh, op de Kuijl”:

Hubertje Berentsdr van der Well Overleden: 3 September 1638 te Utrecht. Haar familie woonde dus al voor haar huwelijk op de boerderij "De Kuil"

Uit dit huwelijk: 

1. Jan Jansz van Benthem (woonde in de Harmelerwaard, tr. Hilligje Ariens van Schaik)

2. Berent Jans van Benthem (Schepen gerecht buiten de Tolsteeg, tr. 8-10-1642 te Utrecht met Lijsgen Aalberts van Meerenhoeff)      

3. Huijg Jansz van Benthem

4. Elisabeth Jans van Benthem       

5. Cunera Jans van Benthem (overl/begr. 28/31-3-1682 te Utrecht, woonde 6-1-1669 op de Kuil te Amelisweerd, Abstede, tr. 21-1-1643 te Utrecht met Herman Jacobssoon van Sweserengh)      

6. Geertgen Jans van Benthem  

 

Jan Willemsz van Benthem geboren omstreeks 1550-1560. Overleden voor 1597, waarschijnlijk eerder omstreeks 1585-1590.. Gehuwd omstreeks 1580 met:

Catharina Jans zij is overleden voor 6 Juni 1611.In een artikel van Ons Voorgeslacht (September 2015 blz. 373.)  staat dat Catharina Jans, weduwe van Jan van Benthem en Huij nn, op 15-10-1597 huwelijkse voorwaarden opmaakt voor haar huwelijk met Jan Otten van Acquoy. Jan Otten van Acquoy (alias Jan Ottensz de jonge van Acquoy) was tussen 1621 en 1625 burgermeester te Asperen. Schout van Asperen (1625-1648). Na de dood van Catharina Jans zou hij mogelijk hertrouwt zijn met ene Claertje Hendricksdr. Jan Otten overleed in 1648. Zij huwde na Jan Willemsz van Benthem op:

(2) omstreeks 1590 met Huich NN

(3) 15-10-1597 met Jan Otten van Acquoy.

Uit haar eerste huwelijk:

1. Jan Jansz van Benthem, geb. omstreeks 1580 te Acquoy

 

Uit haar tweede huwelijk:

1. Maeijke Huijchen, geb. omstreeks 1585-1597 (in 1611 nog onmondig)

2. Katalina Huijchen, geb. omstreeks 1585-1597 (in 1611 nog onmondig)

3. Neelke Huijchen, geb. omstreeks 1585-1597 (in 1611 nog onmondig)

4. Lijsken Huijchen, geb. omstreeks 1585-1597 (in 1611 nog onmondig)

 

Uit haar derde huwelijk:

1. Huich Jan Otten,

2. Willem Jan Otten,

3. Oth Jan Otten

4. Aertgen Jan Ottendr

 

Willem Cornelisz van Benthem Geboren omstreeks 1530-1540. Vermeld als overleden op 27 April 1604. Verkreeg op 20 Mei 1585 een goed in leen te Acquoy als leenman van de heer van Buren. 

Kinderen (o.a.):

1. Jan Willemsz van Benthem

2. Gerard Willemsz van Benthem (Overleden in of kort voor 10-12-1637, gegoed te Acquoy, hij had een zoon Willem van Benthem, nog onondig toen zijn vader overleed 10-12-1637, hij was burgermeester van Asperen in 1625/1626)

Peter de Vries - 19 nov 2018 - 10:40

Peter, ik ben bang dat ik je niet verder kan helpen. Ik heb niet meer gegevens van Benthem dan je al hebt. Omdat het geen rechtstreekse voorvader is heb ik niet verder naar zijn familie gezocht.

Heidi Jonkman - 20 nov 2018 - 10:25

Beste Heide,

Bedankt, ik blijf verder zoeken, in ieder geval staat dit nu online, want de vader van Jan Jansz van Bethem wordt nog wel eens anders vermeld, maar volgens mij zijn deze gegevens duidelijker en logischer, hoewel een echt sluitend bewijs er nog niet is. We blijven verder spitten

success

Peter

Peter de Vries - 20 nov 2018 - 19:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu