stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Zaanse tak familie Vergouw: Jan Vergouw begr. Westzaandam in 1759



Profiel afbeelding
Zie voor haar kinderen de link in het eerste bericht. Doopgetuigen (if any) in de doopregisters zelf.

JP Ouweltjes - 28 jun 2020 - 16:56 (laatst bijgewerkt 28 jun 2020 — 16:57 door auteur)

hier de doop in Oudewater van Maria

Peter B - 28 jun 2020 - 17:12

Die doop komt ook weer dicht in de buurt van de gegevens van haar op katerstede

JP Ouweltjes - 28 jun 2020 - 20:09

Een aanpak kan ook zijn dat de broers/zussen van Abraham en Maria in kaart worden gebracht inclusief doopgetuigen van hun kinderen. Wellicht dat er een sluitende match uit volgt.

JP Ouweltjes - 28 jun 2020 - 20:10 (laatst bijgewerkt 28 jun 2020 — 20:11 door auteur)

Il heb de afgelopen dagen met grote verbazing gekeken hoe mensen in no-time een enorme berg informatie omhoog weten te graven wat mij in maanden niet is gelukt. Minstens zo groot als mijn verbazing is mijn oprechte dank voor alle hulp die door diverse personen geboden is. Ik kan weer even voort met een berg huiswerk maar zal niet schromen een beroep te doen.op de kennis en kunde die op dit forum beschikbaar is. Dank iedereen voor de bijdragen!

Joost1 - 28 jun 2020 - 23:19

Ik heb nog één aanvullende opmerking: volgens de oorspronkelijke vraagstelling is Jan Vergouw in Westzaandam gestorven. Inmiddels hebben we een gefundeerde (misschien nog niet bewezen, maar wel aannemelijke) naam van zijn vrouw: Wijna Pieters de Lange. En is die naam in het Westzaandamse begraafboek te vinden?  Of stierf ze nog in Oudewater?

Petra - 29 jun 2020 - 08:47

Vandaag even alle data vanuit het archief van de RHC Rijnstreek en Lopikerwaard op een rijtje gezet:

1. Doop/geboorte/huwelijk van Jan (Joannes)Vergau/Vergouw en Wijna (Willemina) Pieterse de Lange zijn niet in de registers vindbaar. Ofwel ze komen oorspronkelijk uit een heel andere streek, of er zijn geen kerkboeken beschikbaar over de jaren van geboorte/doop/huwelijk van Jan en Wijna.

2. Jan Vergouw en Wijna hadden 6 kinderen: Reinerus (1719), Maria (1720), Paulus (1723), Joanna Maria (1724), Paulus (1726) en tot slot de welbekende Abraham (1729).

3. Zoon Reinerus kreeg 7 kinderen en is op basis van jaartallen in Oudewater gebleven. Maria Vergouw is getuige van drie van de kinderen en woonde in 1760 nog in Oudewater (getuige doop van Jacobus, zoon van Reinerus). Vlak daarna moet ook zij afgereisd zijn naar Westzaandam, want anderhalf jaar later in1761 trouwde zij met weduwnaar van den Acker.

4. Doopgetuige in 1748 van Jan Vergau, 2e zoon van Reinerus, was Wijna Vergau. Reinerus had een dochter Wijna, maar die werd pas 4 jaar later geboren. Naar alle waarschijnlijkheid is het dus Wijna Pieterse de Lange, echtgenote van Jan Vergouw. Van latere kinderen van Reinerus is zijn zus Maria vaak de getuige, Wijna komt niet meer in beeld. Ofwel zij is zo rond 1750 overleden in Oudewater (maar daarvan is niets te vinden in de RHC-registers)  ofwel Jan Vergouw is met zijn Wijna en zoon Abraham rond die tijd naar Westzaandam vetrokken. Voor alsnog is Wijna niet in de overlijdensregisters van Zaandam terug te vinden.

5. Op basis van een losse pols-schatting is Jan Vergouw zo'n 25 jaar vóór de geboorte van zijn eerste kind Reinerus geboren, zo rond 1695. Rond 1750 was Jan al 55 jaar oud, niet écht een leeftijd om nog het grote avontuur in Westzaandam te zoeken.

6. Mijn eigen logica zegt dat Abraham degene is geweest die op jonge leeftijd Oudewater heeft verruild voor Westzaandam. Daar heeft hij succes gehad, want in 1767 kocht hij een huis met erf in Westzaandam. Maria is tot haar 40e in Oudewater blijven wonen, raakte niet getrouwd en reisde toen haar broer achterna om haar huwelijksgeluk aldaar te zoeken (en met succes). 

7. Jan Vergouw is ergens in de tijd ook naar Zaandam gereisd. Misschien tijdelijk kop uitnodiging van zijn zakelijk succesvolle zoon Abraham,, misschien voorgoed op zoek naar welvaart die Oudewater nooit gebracht heeft. Ergens ontbreekt er nog een stukje om dit stuk van het verhaal in te vullen.

8. Maria trouwde pro deo, Jan Vergouw werd pro deo begraven, veel geld zat er blijkbaar niet in het Oudewaterse. ;-)

https://i.postimg.cc/3NsQgbPb/Vergau.jpg

Joost1 - 30 jun 2020 - 02:19 (laatst bijgewerkt 30 jun 2020 — 02:56 door auteur)

hier nog de doop van Catharina Vergauw 14.11.1715 [hier] en Petrus Vergauw 17.03.1717 te Moordrecht [hier] (zie ook transcripties van Moordrecht r.k. [hier])

en het huwelijk voor het gerecht van Moordrecht 17.02.1715 [hier] en gaarderregister Moordrecht [hier] en gaarder Nieuwerkerk a.d. IJssel [hier] (NB in de classe van fl.15)

Peter B - 30 jun 2020 - 02:38 (laatst bijgewerkt 30 jun 2020 — 03:07 door auteur)

Wow, Peter B! Da's een mooie vondst! Trouwdata die ik niet kon vinden en twee extra kinderen als bonus! Blijkbaar zijn Jan en Wijna dus pas na hun huwelijk richting Oudewater vertrokken. 

Joost1 - 30 jun 2020 - 03:38


Het lijkt me inderdaad dat Abraham van Oudewater naar Zaandam ging en het is waarschijnlijk dat zijn vader direct is meegegaan, dat was wel gebruikelijk. Overigens is het contact met Oudewater niet weg want Abraham zijn zoon Adrianus trouwt in Oudewater met Johanna van Halsdingen, die vervolgens nakomelingen in Zaandam krijgen. Interessant is de eerder genoemde link naar de MyHeritage Website:

Deze site claimt dat Abraham een zoon was van Jan Vergouw en Wijna Pieters de Lange en dat hij gedoopt is te Oudewater op 12.6.1729: link JP Ouweltjes 27 jun 2002

Daar staat op aankondigingspagina het volgende:

Deze stamboom begint in de stad Gouda. In deze stad bevonden zich in de 17e eeuw vele personen met de naam Vergouw. Zoals bijvoorbeeld Cornelis Jacobusz. Vergouw, die pijpenmaker was. Overigens komt de naam Vergouw in die tijd ook veelvuldig voor in de rest van Zuid Holland, met name in Gouda en Leiden en in  een deel van Utrecht.

Namen waarin “ver” voorkomt zijn een verbastering van “van der”, dus Vergouw was van oorsprong van der Gouw(e) of van der Goude (der Goude is de oude benaming van Gouda). Eind 15e eeuw zien we de naam Vergou(we) voor het eerst opduiken in de Krimpenerwaard en Gouda. In de Krimpenerwaard is er in 1476 sprake van een priester met de naam Willem Vergou. Vanaf die tijd bestaan er verschillende spellingen van de naam naast elkaar, zowel de oude als de nieuwe vorm, dus Van der Gou(de) / Van der Gou(we) naast Vergou(we) / Vergouwen.

Wat betreft de spelling van de naam Vergouw, deze was dus voor de invoering van de Burgerlijke Stand in 1811 steeds weer verschillend. Men deed eigenlijk maar wat. Tot 1805 was er ook geen officiële, uniforme spelling. Vaak schreef men de dopeling in onder de naam Vergauw, Vergau of Vergou. Maar ook kwam ik bij verschillende (al dan niet verwante) takken van Vergouw tegen: Fergou, Voorgou(w), Vergouwe(n), Vergoud(e). In hoeverre personen met de naam 'Vergouw' verwant aan elkaar zijn weet ik niet, maar aangezien er maar ongeveer 250 naamdragers zijn (alleen in Nederland al, maar er is ook een nader te onderzoeken en bijzonder uitgebreide Indonesische tak!) vermoed ik van wel. Op www.meertens.nl is meer informatie over de naam en de verspreiding van de naam te vinden.

Ook voor de plaatsnaam Zaandam was de spelling wisselend. Nu eens Serdam, dan weer Zardam, afgeleid van het nog oudere Saenredam. Overigens heeft Zaandam pas sinds 1811 stadsrechten. Daarvoor was er sprake van de twee afzonderlijke dorpen West-Zaandam en Oost-Zaandam.

De site is voor het laatst bijgewerkt op 16 december 2017 en heeft momenteel 27 geregistreerde leden. 

Sander Vergouw, Zaandam

Als je op de link klikt en op de site bovenaan via link start op link leden website klikt dan kom je op de aankondigingspagina en daar staat ook een emailadres van Sander.

De site is overigens niet het laatst bijgewerkt op 16 december 2017 maar op 20 juni 2020, Sander is dus heel actief.

Uitgeschreven lid - 2 jul 2020 - 11:39 (laatst bijgewerkt 2 jul 2020 — 11:57 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu