stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » (Grensregio rond Maastricht) doodlopend spoor:gemengd koppel BE-NL ?) J.W..Ackermans - G. Spreckers



Profiel afbeelding

Een gedachte die bij mij opkomt; zou iemand die RK is in een NG staatsleger vechten tegen RK Spanjaarden?

A van Egmond (oud) - 25 aug 2020 - 16:35

blijkbaar waren er zeer zeker RK soldaten in het staatse leger..

tom_akkermans - 25 aug 2020 - 16:36

De doopinschrijving van Conradus Henricus Spreecker is ook online te vinden: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QX-T977?i=205&cc=2037960

karel honings - 25 aug 2020 - 16:53

Ik zou op een systematische manier de klappers/indices van de niet-geindexeerde kerkregisters (DTB) willen onderzoeken.

Dat vereist een methode om na te gaan welke parochies reeds geindexeerd zijn (daarmee bedoel ik dat ze zijn opgenomen in databases zoals Aezel.eu, WieWasWie, Erfgoed 's-Hertogenbosch, Brabants Historisch Informatie Centrum BHIC, allefriezen,..).

Is er een website waar ik zulk een overzicht vind? Voor gelderland is er een goed voorbeeld:

https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=37&mizig=391&miadt=37&miaet=716&micode=Zoekhulp_15&milang=nl&miview=faq

Ze hebben daar een kaartje van de provincie, met daarin de geïndexeerde parochies of gemeentes ingekleurd.

Zoiets voor alle provincies, of voor heel Nederland, zou super zijn.

 

Tweede vraag: voor Wallonië is er precies geen enkele indexatie gedaan. Er bestaan wel klappers/indices in vele parochieregisters, maar die zijn niet digitaal. Je moet m.a.w. nog steeds naar het Belgisch Rijksarchief, de scans openen, en manueel de klappers afgaan. Sommige steden hebben tot wel 8 parochies, en die website is traaaaag..

 

alvast bedankt!

Tom

tom_akkermans - 25 aug 2020 - 23:19

Wat betreft Wallonië zijn de kerkelijke huwelijken wel geïndexeerd. Zie http://www.scgd.net/htm/126.htm

Dat is een verenigingsproject, en de volledige resultaten zijn alleen beschikbaar voor hun leden. Als niet-lid kan je wel de namen zien, en het bijbehorende jaartal. Maar goed, als je op zoek bent naar een soldatenhuwelijk en je vindt dat bijv. bij de provincie Namen dan ligt  het voor de hand dat je in dat jaartal in de vestingstad Namen moet zoeken.

En ja, het overzicht van wat precies in de verschillende zoeksites zit is ver te zoeken. 

De database achter AEZEL is volgens mij dezelfde als bij allelimbeurgers.nl en daar zitten wel een aantal Maastrichtse parochies in, maar niet alle !!

karel honings - 26 aug 2020 - 12:05

ah die site is supernuttig. Heb al huwelijk van Conrardus Sprekers gevonden in Luik; niet echt een geweldige doorbraak maar het toont aan hoe handig het is; jammer dat er geen dopen of overlijdens in zitten.

tom_akkermans - 26 aug 2020 - 12:22

Ik heb via search.arch.be, nog een doop gevonden van een Sprecker, nl dochter van Conradi Sprecker:

Gegevens van de akte

Print deze akte

Project Parochieregisters - Regio Tournai, Ronse, Ath
Type akte Parochieregister / Doopakte
Gemeente Kain-Baillage
Inhoudsomschrijving Acte de baptême
Aktedatum 12-08-1732

Personen op deze akte

Dopeling

Naam Fleurence Josephe Sprecker
Geboorteplaats Kain-Baillage
Opmerkingen Née vers 5 h matin et baptisée sous condition à cause de nécessité par Jeanne Marguerite Gillo-Sage-femme de Kain sur Le Baillage-Nouveau district de Tournay

Vader dopeling

Naam Couradil Sprecker

Moeder dopeling

Naam Catherine Gaelens

Peter

Naam Antoine Watteau

Meter

Naam Florence Drouillon

A van Egmond (oud) - 26 aug 2020 - 12:49

@ Karel : welke RK parochies in Maastricht zijn niet geïndexeerd?

Als ik ga naar de AEZEL bronnen, en Maastricht ingeef als plaats, krijg ik volgende lijst: https://aezel.eu/onderzoeken/bronnen?plaats=maastricht&pagina=1&sort=bdatum&order=1

er zijn 4 parochies (Catharina/Mathias, Martinus, Jacobus, en Nicolaas) en die krijg ik precies toch allemaal te zien (met dekking van de relevante periode 1700-1720). Let op, die begin en einddatum in het formulier zijn nutteloos, want die slaan op begin en eind van de registers. Dus als je >1700 en <1720 ingeeft, dan schrapt die bijvoorbeeld al registers met en tijdsspanne 1700-1730, wat niet de bedoeling is; je laat deze velden dus best leeg om niets te missen.

 

Voor Noord-Brabant ben ik al een heel eind geholpen met: http://www.bhic.nl/onderzoeken/wat-zit-er-in  -> ik kan nu een Excel lijst opbouwen met daarin systematisch elke potentieel interessante stad die "blinde vlekken" heeft voor relevante tijdsperiodes (lees: garnizoenssteden tijdens periodes dat ik nog een belangrijke doop of trouw zou verwachten).

tom_akkermans - 26 aug 2020 - 21:32 (laatst bijgewerkt 26 aug 2020 — 21:37 door auteur)

@Egmond: de trouw van Conrardus Sprecker in Luik is weliswaar met een andere vrouw dan deze vermeld in jouw akte... maar dat sluit elkaar natuurlijk niet uit, onze Christiaan Sprecker heeft maar liefst 4 vrouwen gehad die allemaal een kort leven beschoren waren, en doordat op de huwelijksakte telkens de vorige vrouw vermeld werd kan ik dat ook bewijzen.

In ieder geval kan jouw vondst er op wijzen dat de Spreckers (dus ex-militair vader Christiaan Sprecker, dochter Anna Sprecker met schoonzoon+militair Wijnand Groenen, en dus ook zoon Conrardus Sprecker) rond 1730/1731 richting Menen en Doornik (Kain ligt bij Doornik) zijn gereisd. De militairen omdat ze daar garnizoen moesten nemen, en de rest van de familie die volgt. Uiteindelijk vinden Christiaan en Anna er de dood, Wijnand is daarvoor reeds gestorven maar het is niet duidelijk waar of wanneer precies.

tom_akkermans - 26 aug 2020 - 21:36 (laatst bijgewerkt 26 aug 2020 — 21:38 door auteur)

Ondertussen heb ik na consultatie van de Parochieregisters-totaalindexen manueel alle Vlaamse indexen/klappers doorzocht op ACKERMAN(S) en SPRE(C)KER(S), zonder resultaat.

Van Nederlands Limburg heb ik ook alle indexen/klappers manueel doorzocht, zonder resultaat.

In Wallonië is er geen enkel huwelijk met een "Spre(c)ker(s)" te vinden.

Dit waren zowat de laatste mogelijkheden dacht ik.. nog iemand ideeën? waren er nog courante garnizoenssteden in Duitsland?

Cruciaal in deze is het vinden van de trouw van Jo(h)annes Wilhelmus Ackermans & Gertrudis Sprekers; volgens mij zou dit een doorbraak kunnen forceren in het vinden van de juiste Joannes Wilhelmus. Ik zie niet in hoe het anders zou moeten.. er zijn alleen al via WieWasWie drie- tot viertal potentiële Joannes (Wilhelmus) Ackermansen, die allen een moeder hebben waarvan de voornaam ook bij de kinderen gebruikt wordt (Maria, Catharina, Anna, Elisabeth). Er is slechts éen Joannes WILHELMUS Ackermans, maar blijkbaar komt het wel voor dat de doopinschrijving niet alle voornamen vermeldt, dus dat is geen sluitend bewijs.

Zucht..

tom_akkermans - 11 sep 2020 - 20:58 (laatst bijgewerkt 11 sep 2020 — 20:59 door auteur)

Al een hele tijd geleden, maar toch nog steeds op zoek.
Ik ben eens aan het zien geweest naar al de kinderen van Joannes Wilhelmus Ackermans en Gertrudis Sprekers: de voornamen zijn allemaal terug te brengen op familie (ouders, oudere broer,..) van Gertrudis. Zou dat kunnen betekenen dat Joannes Wilhelmus zijn familie niet kende? -> vondeling/wees ? of een slechte band met zijn familie? hebben jullie dat al gezien?

nog eens een update van de Geneanet profiel URL :

https://gw.geneanet.org/tomakkermans_w?lang=nl&n=ackermans&nz=akkermans&oc=0&p=joannes+wilhelmus&pz=tom

tom_akkermans - 8 dec 2020 - 15:32

De reden waarom alleen de familie van de familie Spre(c)kers vernoemd is kan ook een heel praktische zijn. Namelijk de kinderen werden vernoemd naar de peter of meter. De familie Spreckers reisde mee  (waren ook militairen) en de familie van de kant van Ackermans verbleef elders, of in elk geval op zo'n afstand dat zij niet tijdig bij de doop aanwezig konden zijn.

karel honings - 8 dec 2020 - 20:42


Bedankt Karel!

tom_akkermans - 19 dec 2020 - 14:40







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu