stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Persoonskaart: "CBR" bij adres? Waarom uitgeschreven?



Profiel afbeelding

Hallo allemaal,

Op de persoonskaart van een oudoom staat bij de adressen het volgende:

20 Dec 29 De Bilt, Oude Brandenb weg 39

10 Feb 42 CBR Besch31196BiZa

03 Apr 46 De Bilt, O Brandenb weg 39

CBR staat voor Centraal Bureau Registratie of zo, maar waarom is dit bij de adressen opgenomen? Deze oudoom was "bediende R;damsche Lloyd", heeft dus gevaren. In een van de verhalen kwam naar voren dat hij tijdens de oorlog in Zuid-Amerika zat. Niet uit vrije wil, maar omdat hij niet meer terug kon. Misschien was de oorlog begonnen toen hij op zee zat?

Waarom werd je uitgeschreven van je adres? Zijn vrouw woonde nog wel op dat adres.

Ik hoop dat iemand iets weet waardoor dit wat duidelijker wordt.

Thanks!

Jerry

Jerry van Kooten - 28 aug 2009 - 08:39

De Rotterdamse Lloyd voer niet op Zuid Amerika, wel Van Nievelt, Goudriaan & Co of Shell. Maar in oorlogstijd kan van alles gebeuren. Je schreef dat de oudoom in Zuid Amerika zat. Dus had hij zich daar kennelijk gevestigd en was afgemonsterd. Want schepen bleven gewoon doorvaren tijdens de oorlog en Nederlandse schepen voeren als vrachtschip of troepentransport schip voor de Nederlandse of Amerikaanse overheid. Ze lagen zeker niet werkeloos te wachten tot de oorlog afgelopen was.

Vandaar dat ik vermoed dat hij van zijn oude adres is uitgeschreven omdat hij zich had laten inschrijven op een adres in Zuid Amerika en mogelijk dit bij een ambassade had aangemeld. Het is een optie. Misschien is er nog zijn monsterboekje terug te vinden waarin staat wanneer en waar hij afgemonsterd is. 

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim - 28 aug 2009 - 09:37

Hallo Jerry,

 

Met BiZa zal Ministerie van Binnenlandse Zaken worden bedoeld. Met de tekst achter CBR zou dan kunnen inhouden: Beschikking 31196 Min. Van Binnenlandse Zaken. Verder heb ik geen idee, wat CBR voor betekenis heeft. Zou het kunnen zijn, dat die oudoom als opvarende vermist is geweest en dientengevolge in februari 1942 in uitgeschreven op zijn woonadres bij een beschikking van BiZa? Het is maar zo een veronderstelling. Wat Wim schrijft, dat zou ook kunnen. Maar waarom staat op op zijn oude adres niet het adres in Z. Amerika vermeld?

 

Met vriendelijke groeten, Willem.

Willem Korenman - 28 aug 2009 - 09:52

Aan de reden van vermissing heb ik ook gedacht, maar dat toch weer verworpen. Het betreft hier februari 1942 en onder de omstandigheden van die tijd kan ik me niet voorstellen dat mensen al binnen twee jaar als vermisten werden uitgeschreven. Nederlandse koopvaardijschepen werden bij het uitbreken van de oorlog onder centraal beheer gebracht en ingezet bij oorlogshandelingen. De opvarenden hadden jaren lang geen contact met de familie. Bovendien denk ik dat alleen een overlijdens verklaring een uitschrijving kan bewerkstelligen en daar staat een langere tijd voor.

Met vriendelijke groet,

Wim 

Wim - 28 aug 2009 - 10:03

Schiet me te binnen wat een reeele mogelijkheid is dat de oudoom in Zuid Amerika gedrost is d.w.z. het schip verlaten heeft zonder af te monsteren in een Zuid Amerikaans land en is ondergedoken totdat de oorlog voorbij was. Misschien geen behoefte gehad de oorlogstijd op een schip door te brengen met alles wat dat met zich mee brengt. Vandaar ook dat er geen adres in Zuid Amerika bekend was.

Het blijft gissen.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim - 28 aug 2009 - 10:08

Wim, maar dan zou in dat geval zijn woonadres in De Bilt in 1942 niet veranderd zijn.

Vriendelijke groeten, Willem.

Willem Korenman - 28 aug 2009 - 10:12

Dank voor het meedenken! Koopvaardijschepen werden inderdaad gebruikt voor oorlogshandelingen. Kan me voorstellen dat mijn oudoom geen zin had om daaraan mee te doen (geschiedenis van pacifisten in de familie) en is ondergedoken. Ik zal eens kijken of iemand van BiZa me kan helpen.

Dankjewel!

Jerry van Kooten - 28 aug 2009 - 10:18

CBR betekent Centraal bevolkingsregister.

In 1939 werd de persoonskaart officieel ingevoerd. De prsoonskaartt werd bijgehouden in de gemeente waar men woonde. Verhuisde men dan ging de kaart naar de nieuwe gemeente. voor militairen gold bv dat de kaart meeging naar de plaats waar hij gelegerd was. Soms werd bij tussentijdse controles (bevolkingstellingen, inspecties)  vastgersteld dat iemand niet meer in de gemmente woonde. dan werd de kaart opgestuurd naar Den Haag. Meestal met de vermelding woonplaats onbekend. Mogelijk was de woonplaats van de oudoom wel bekend.

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 aug 2009 - 12:15

Dag Jerry,

Het lijkt mij heel goed mogelijk, dat het MInisterie van Binnenlandse Zaken een beschikking heeft afgegeven waardoor de onvrijwillige afwezigheid van de oudoom door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand moest worden aangetekend in de plaatselijke registers. Wij hadden toen een Duitse bezetting!

Ik ben ook wel eens een aantekening van "vertrek" naar het buitenland tegengekomen dat door de Belastingdienst was gemeld. Zijn terugkeer heeft hij waarschijnlijk zelf gemeld.

Zo bleef de papieren situatie enigszins in spoor met de werkelijkheid. Een andere verklaring heb ik niet.

Vriendelijke groet,

Nico van der Brugge.

N. van der Brugge - 28 aug 2009 - 12:45

Het wordt steeds duidelijker - of beter gezegd: aannemelijker. Als die oudoom om wat voor reden niet naar NL terug kon of wilde, werd dat op gegeven moment natuurlijk ergens opgemerkt. Hij was in 1942 ook 42 jaar - niet de jongste maar ongetwijfeld militair interessant en dus oproepbaar...

Dankjewel weer!

Jerry van Kooten - 28 aug 2009 - 12:53

Daar de echtgenote nog wel op dit adres woonde zal ze waarschijnlijk niet aangegeven hebben dat hij daar niet meer woont. Als dat wel het geval is dan is er mogelijk sprake van een scheiding tussen tafel en bed. Is dit niet het geval dan zal ze aangegeven hebben dat haar echtgenoot een varensgezel is en op zee, hetgeen uiteraard geen reden is om iemand uit te schrijven want dat maakt dat de persoon een status krijgt 'zonder vaste woon- of verblijfplaats' zoals dat heet.

De optie van het gedrost zijn en ondergedoken lijkt nog steeds het meest waarschijnlijke. Dan kan er ook geen nieuw adres opgegeven zijn. Bij vertrek van het schip wordt bemerkt dat de persoon niet meer aan boord is, wordt van de monsterrol afgehaald en dit wordt officieel aan in ieder geval de plaatselijke authoriteiten gemeld. Hij krijgt dan de status van een illegale. 

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim - 28 aug 2009 - 12:53

Wim,

Die oudoom is hoogstwaarschijnlijk als vermist opgegeven. Niets anders. Daarom staat er ook die vermelding.

Groeten, Willem.

Willem Korenman - 28 aug 2009 - 13:00

Als vermist opgegeven... Geinig, moet natuurlijk meer over te vinden zijn, dan!

Jerry van Kooten - 28 aug 2009 - 13:06

Jerry, ja geinig hé! Gewoon het Burgelijk Wetboek van 1838 boek1. Zie onderstaande link. Heb je de hele middag werk mee.

http://www.heinvera.nl/recht/bw/bw.html

Vriendelijke groet, Willem.

Willem Korenman - 28 aug 2009 - 13:14

De sleutel van het verhaal ligt waarschijnlijk bij het monsterboekje. Als de oudoom inderdaad op zee zat voordat de oorlog uitbrak dan moet hij vertrokken zijn met een monsterboekje. Deze werd/wordt uitgegeven door het Hoofd van de Scheepvaart Inspectie welke valt onder het Ministerie van Verkeer- en Waterstaat. Toendertijd gevestigd Hoge Prins Willemstraat 26 te den Haag. Hierin staat vermeld de aanvang reis, scheepsnaam en datum/plaats afmonstering. Het monsterboekje werd afgegeven door het kantoor van de Waterschout en als het om de Koninklijke Rotterdamse Lloyd gaat is dit de waterschout in Rotterdam. Ook een mogelijkheid om te zoeken.

Vermist kan op een dergelijk korte termijn wel als het schip is vergaan al dan niet door oorlogs handelingen en men niet wist wat er van de bemanning of een er van terecht is gekomen. Dat kan. Als je de scheepsnaam achterhaald kan ik je waarschijnlijk precies vertellen wat er met het schip is gebeurd.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim - 28 aug 2009 - 13:23

Wim, klinkt heel goed, maar ik weet nog maar weinig van deze oudoom. Een beroep bij de R'damsche Lloyd, dat staat op zijn persoonskaart. Ik zou graag zijn monsterboekje willen zien uiteraard, maar heb nog geen idee waar ik dit kan vinden.

Dankjewel voor het aanbod en de hulp!

Jerry

Jerry van Kooten - 28 aug 2009 - 13:33

Een deel van het archief van de Koninklijke Rotterdamse Loyd ligt in het gemeente archief van Rotterdam

http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/index.php?option=com_content&task=view&id=236&Itemid=76

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 aug 2009 - 13:39

Ook al is het monsterboekje zelf niet meer aanwezig, dan moet de informatie bekend zijn het Hoofd van de Scheepvaart Inspectie, waar alle gegevens betreffende zeevarenden worden opgeslagen. Misschien is dit de eerste stap om te informeren.

Inderdaad is er veel van de KRL naar het scheepvaart museum van Rotterdam gegaan, maar daar zaten de op dat moment actuele bestanden van vloot personeel niet bij. Wel scheepsmodellen, historische boeken e.d. De KRL is namelijk in 1970 opgegaan in de nieuw gevormde scheepvaartmaatschappij Nedlloyd, maar de schepen met bemanning bleven gewoon doorvaren.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim - 28 aug 2009 - 15:17

I see. Nog maar afwachten of de gegevens van rond de oorlog in het Rotterdams gemeentearchief liggen dan. Waar zouden de archieven van de inspectie liggen?

Jerry van Kooten - 28 aug 2009 - 15:40


De archieven van de Zeevaart Inspectie liggen waarschijnlijk bij de inspectie zelf in den Haag, tenzij deze het gedeelte voor een bepaalde jaargang heeft ondergebracht bij het Nationaal Archief in den Haag. Dat is een kwestie van navragen en de eerste stap is de Scheepvaart Inspectie en a.h.v. dit resultaat terugwerken. Het is wel van belang om de periode waar het omgaat aan te kunnen geven. Anders is het te breed aan daar begint iemand niet snel aan. Wat voor functie/rang had je oudoom, kan ook van belang zijn. Er worden aparte bestanden bijgehouden van officieren en varensgezellen.

In ieder geval een aanknopingspunt en succes met de zoektocht.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim - 28 aug 2009 - 18:04







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu