stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » huize Sint Annastichting

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Grappig, mijn moeder is op 17 juni 1910 geboren in de Sint Anna Stichting. Mijn grootmoeder Janna van der Meer, was niet gehuwd en kwam vanuit een functie als dienstbode rechtstreeks uit Rotterdam. Ik probeer er maar achter te komen wie haar vader was (de werkgever van mijn oma?) daarom ben ik op zoek naar de voogdijkaarten van mijn moeder maar die zijn onvindbaar. Wie kan eventueel helpen? Mijn moeder is trouwens pas na bijna een jaar erkend door mijn grootmoeder. Heeft iemand een idee waarom?

Y. Claassen-Thiers

@ Y. Claassen-Thiers,

Zover ik weet, moet een kind van een ongehuwde moeder na de aangifte nog erkend worden door de moeder. Dat kan na een aantal weken of maanden gebeuren, maar aan het einde van de 19de - begin van 20ste eeuw zie je ook vaak dat een zoon pas erkend wordt als de oproep voor keuring militie binnenkomt of als de zoon/dochter gaat trouwen.

mvg-Ben

Ben Wegman

In dit geval is het kind wel erkend en zijn de ouders 2 jaar later getrouwd. Daarna zijn er ontwikkelingen die ik niet ken, waardoor uiteindelijk in 1935, 25 jaar later de erkenning als zoon van weer nietig verklaard is, ben ernstig op zoek naar de oorzaken, immers zou ik eigenlijk een andere achternaam dragen nu

Stefan van Boxtel

@ Stephan van Boxtel,

Je zult alle aktes moeten nalopen. Geboorteakte van de zoon, huwelijksakte van de ouders, de huwelijksakte van de zoon en de in de kantlijn geplaatste comments moeten bestuderen. De oorspronkelijke genoemde vader was toch niet ten tijde van de geboorte van die zoon gehuwd met een ander? 

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste Ben. Zover ik weet (uit eigen ervaring) hoeft een ongehuwde moeder haar eigen kind niet te erkennen. Tenminste dat was in 1971 in ieder geval nog niet zo. Een aangifte van het kind met vermelding van de moeder was voldoende. Wel werd er een toeziend voogd aangewezen. 

Y. Claassen-Thiers

@ Y. Claassen-Thiers,

Lees svp de volgende string ook eens door. https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/5772/0/erkenning_van_kind_door_vader_of_moeder

mvg-Ben

Ben Wegman

In de 19e eeuw  moest een ongehuwde moeder het kind wel erkennen. Zij deed de geboorte-aangifte niet zelf, dus kon ze in principe een kind op papier in haar schoenen geschoven krijgen  terwijl dat helemaal niet waar was. (Iedereen kon wel aangifte doen, vergelijk het maar met het huidige cyberpesten maar dan met de middelen van toen) Om toch een juridische band te krijgen met het kind (erfgenaam e.d.) moest ze het kind later alsnog erkennen zodat zeker was dat ze inderdaad de moeder was.

Annemarie57

Beste Ben, voor zover ik weet niet. Ik ga er mee aan de gang, ik weet wel dat het binnen de familie altijd een behoorlijk taboe is geweest, alle betrokkenen zijn inmiddels overleden, maar ik ben zeer gemotiveerd om te achterhalen wat er is gebeurd. 

Stefan van Boxtel


Ik ben er geboren op 8 juni 1944

Tonny van LeeuwenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!