stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Boerderijen in Heelweg / Varsseveld



Profiel afbeelding

Kom toevallig de zoektocht naar boerderij schuurman tegen ik weet nog niet waar dat was ,maar ik weet wel dat er vroeger geen schuurman op de "keune" woonde. Is het al bekend? Of zal ik nog een poging doen,ik woon in heelweg.

Wim freriks - 23 jul 2017 - 19:23

Wat ik nu weet is dat boerderij Schuurman (daarvoor heette het "Loerpoort") aan de Twenteroute 14 (;daarvoor Lichtenvoordseweg) lag, en dat het later ook wel "de Zandboer" werd genoemd.

Maar ik kan geen directe link vinden met "mijn" voorvader Peter Schuurman, hij woonde op "'t Olthuiskamp"/"Petershutte" (nabij " 't Olthuis") Dit werd in 1724 afgegraven door de Schoppeman (was dit Peter of was hij de vader van Peter?, en komt daar de naam Schuurman vandaan? ; Schoppe=Schuur ...) En is er dan geen link met de rest van de Schuurmannen ik weet het dus niet, helaas....

Groetjes Annebeth Schuurman

Annebeth Schuurman - 5 aug 2017 - 11:14

Nou je was goed op weg ,ik weet nu dat "Petershutte" er niet meer staat. Die stond naast het huis wat nu molenweg 35 is ,de kozijnen zijn toen nog hergebruikt in het nieuwe huis. Op nummer 35 woont nu Bennie schuurman verre fam. dus.

Er waren 4 broers waarschijnlijk 4 zonen van Peter daarvan is er 1 naar de zandboer gegaan, en 1 op molenweg gebleven en 1 is er naar de landstraat in halle gegaan, ook daar woont nog een fam. Schuurman. Op de zandboer woont geen schuurman meer.

Het blijkt dat schuurman aan de landstraat pas contact heeft gehad met Bennie schuurman ,ze wisten beide niet dat ze fam. van elkaar waren.

Het schijn dat schuurman nu landstraat 7 ook al het een en ander heeft uitgezocht, je zou  hem kunnen vragen,ook dat is dus verre fam. van jou

Wim freriks

Wim freriks - 23 aug 2017 - 12:30

Peter had 3 zonen: -Jan Willem (mijn voorvader) is naar "de Horst" verhuisd in Heelweg (Generaalsweg, afgebroken) ; en 1 van zijn zonen Garrit Jan (mijn voorvader is circa 1834 naar Halle verhuisd naar de Aaltenseweg !)

                                -Gerhardus bleef wonen op "Petershutte"

                                -Garrit Jan verhuisde naar (in de kamer op boerderij) "Verboom" Molenweg 4 in Heelweg (afgebrand in de jaren 1950 en niet herbouwd)

Misschien dat jij spreekt over de vader van Peter ? of dat Peter nog drie broers had?...Ik heb geen bewijs maar ik vermoed dat ene (er zijn er meerdere) Willem Schuurman (;overleden in 1755 ) de vader was van Peter....deze Willem had in ieder geval nog 3 andere zonen die (gelukkig niet trouwden in Varsseveld zodat er nog bewijs van is...) Hendrik Jan (woonde op "Stolten") Barent (weet niet waar hij woonde) en Frerik (woonde op "Frerikshuis").

Ben dus wel benieuwd over wie jij het hebt? of .....

"Petershutte"  werd pas afgegraven in 1724 ?! en daarvoor was er al sprake van boerderij "Schuurman" (circa 1700 daarvoor heette die "Loerpoort") welke daarna "de Zandboer" werd genoemd...

groetjes

Annebeth Schuurman - 27 aug 2017 - 09:58

Wat "verboom " is weet ik niet ,maar petershutte was aan de molenweg nu nr 35 en heeft niets met de zandboer te maken.

De enige connectie met de zandboer is dat er 1 schuurman van petershutte naar de zandboer is gegaan,en naar ik heb begrepen is dat het begin van de zandboer.

Ik weet niet in welke generatie maar er was een Berent Schuurman op de zandboer die had nog een huis "hoek bosboombroekerweg-koolweg" en deze is afgebrand.

Petershutte is afgegraven dat klopt wel en later dus nieuw gebouwd maar geen brand.

Is Jan Willem Schuurman getrouwt met Johanna Kemmena ?

Boerderij de horste is mij ook nog niet duidelijk, uit andere bronnen blijkt dat deze aan de spulharensweg zou staan.

Mvg, Wim

Wim freriks - 27 aug 2017 - 12:43

Er waren meerdere boerderijen die de naam "de Horst" hadden , aan het Giezenveld 16 in Varsseveld is/was er ook een.

Johanna Bosboom (ook wel Kemmena genoemd) was getrouwd met Jan Willem Schuurman en zij woonden op "de Horst" 

Annebeth Schuurman - 30 aug 2017 - 11:21

Wat betreft de Schuurmannen aan de Landstraat die stammen af van de jongste zoon van Peter , Garrit Jan (welke zelf NIET naar Halle verhuisde maar 1 van zijn zonen met de zelfde voornaam als zijn vader verhuisde naar "de Lindenboom" in Halle (Varsseveldseweg 4).

Annebeth Schuurman - 30 aug 2017 - 12:07

@Wim Freriks misschien kan je een keer vragen aan Bennie Schuurman of hij een email-adres heeft waarop ik hem kan bereiken.

Ik kom ivm dat verhaal van de 4 zonen en een Barent Schuurman niet veel verder....

groeten Annebeth

Annebeth Schuurman - 31 aug 2017 - 11:20

Om nog wat meer verwarring te zaaien.

Ik heb ook familie in Heelweg/ Varsseveld wonen.

Vroeger woonden zij op een boerderij, genaamd de Horste, aan de Hiddinkdijk, ik meen  nummer 11 of 13. Maar zij heetten geen Schuurman.

(Dat was een grote boerderij, met links een wei voor de paarden, de boerderij had zelf de voordeur (die niet gebruikt werd) in het midden, met links de opkamer en rechts een van de keukens, en aan de rechterkant zat de deel met daarachter de stallen).

Bedet - 1 sep 2017 - 11:39

hahaha Er waren er blijkbaar meerdere...

Het kampje "de Horst" van mijn voorvader Jan Willem Schuurman lag aan wat nu Generaalsweg 4 in Heelweg is, en is al lang afgebroken...

Zijn bijnaam was dan ook "Horsten Jan" .

Annebeth Schuurman - 2 sep 2017 - 10:38

Ik ben er net achter dat wat nu spulharensweg 7 is, is ook de horst of de horste en die staat in de hoek met de generaalsweg.

Hier spreken ze allemaal over de horste ,ik weet niet hoe dat zit maar niemand spreekt hier over de horst.

Ik heb schuurman landstraat in halle gesproken , die heeft alleen zijn tak van de schuurmannen op gezocht , ik heb hem voorgelezen wat je schrijft en dat klopte volgens hem wel.

Die 4 broers schuurman kom ik op terug.

Wim freriks - 2 sep 2017 - 17:12

Op de generaalsweg die is afgebroken is een nieuwe woning gebouwt daar woont nu een  ter Horst, en dat heeft weer niets met de horst te maken ,maar het is wel verwarrent.

Wim freriks - 2 sep 2017 - 17:16

Als ik het nu goed begrijp komt jou voor vader Jan Willem van de generaalsweg en dus niet van de zandboer.

En die Jan Willem is dan een zoon van Peter?

Wim freriks - 2 sep 2017 - 17:21

Mijn voorvader van "de Horst(e)" Jan Willem Schuurman was de oudste zoon van Peter Schuurman.

De middelste zoon Gerhardus (Gradus) Schuurman bleef wonen op "Petershutte" na het overlijden van vader Peter.

Mijn interesse gaat uit naar de connectie tussen "Petershutte" en "Schuurman" (later werd dat "de Zandboer" maar zelfs in 1881 was er nog sprake van de "Schuurman-stede" en heette de boerderij nog niet "de Zandboer" in het bevolkingsregister!) 

Ben zeer benieuwd naar de 4 broers Schuurman !      (niet de zonen van Peter Schuurman dus aangezien die er maar 3 had)

De stamboom van de Schuurmannen aan de Landstraat heb ik ook gedaan, ik wou een overzicht krijgen van alle Schuurmannen.

Mijn uitgebreide stamboom van Schuurman (en Hofs) staat gewoon te bezichtigen op de Genealogie online-website.https://www.genealogieonline.nl/parenteel-schuurman/

De boerderij aan de Spulharens weg 7 is gebouwd in 1909.

Annebeth Schuurman - 2 sep 2017 - 18:44

Ik ben ook benieuwd naar de stamboom van Bennie Schuurman van de Molenweg.

Annebeth Schuurman - 2 sep 2017 - 18:53


"De Horste" was in 1832 nog in het kadaster bekend onder nummer: G 66  (toen woonde de jongste zoon van Jan Willem Schuurman daar, Evert Schuurman,

daarna is het via een stiefdochter van Evert , verder bewoond door haar nazaten de laatste mij bekend zijn Berendina Willemina ter Maat en haar echtgenoot Evert Jan Bruil.... "de Horst(e)" zou zijn afgebroken circa 2003 voor de bouw van een villa)

O'ja de laatste Schuurman op "deHorst(e)" is een zoon van Evert geweest Johannes Schuurman, ongetrouwd en woonde bij zijn stiefzuster en haar gezin in als hij in 1898 overleed aldaar.

Annebeth Schuurman - 2 sep 2017 - 19:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu