stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Boerderijen in Heelweg / Varsseveld

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Helaas wonen/woonden er veel Schuurmannen in Heelweg.... maar deze Fredrik Schuurman en zijn vader Garrit Jan zijn een moeilijk deel van de stamboom Schuurman want vader Garrit Jan (volgens overlijden geboren circa 1741) is niet terug te vinden, wie de ouders zijn, tot nu toe niet die van mij!?

De vader van Fredrik,Garrit Jan heeft ook op die bewuste boerderij gewoond dat had ik zelf ook gevonden(de Gruijter)

maar toch bedankt ,wie weet komen we er nog...

groetjes Annebeth

Annebeth Schuurman

Ik heb weer verder gezocht de boerderij bestond voor 1700 ook al en verder kan ik de boerderij terug vinden tot 1801 in de kerkenboeken...

Annebeth Schuurman


Misschien kan deze link je nog uitkomst bieden:


http://www.koolwaaij.nl/varsseveld/Overzicht.shtml

succes ermee.

m.v.g

Bob

p. luttenberg

Over de relatie boerderijnaam- familienaam:

In de Achterhoek was het vaak zo dat de boerderijnaam als familienaam werd gebruikt, niet dat de boerderij naar de familie werd genoemd. Dus waarschijnlijk zal de boerderij die Schuurman heet, later nog steeds Schuurman heten, ook al is er een familie met een andere naam komen wonen. Bv als Jan Wassink er komt wonen omdat hij trouwt met een dochter van Schuurman, wordt hij eerst Jan Wassink op Schuurman genoemd, zijn kinderen heten op den duur alleen Schuurman. Na 1811 werd dat natuurlijk anders toen de namen werden vastgelegd, maar meestal werden de bewoners van een boerderij dan door de buurt nog steeds met de boerderijnaam genoemd, hun "burgerlijke-stand-naam" was de "zondagse" naam die alleen bij officiële dingen werd gebruikt. Zelfs nu is dat nog vaak het geval, en dat kan voor iemand die van buiten de plaats komt soms heel verwarrend zijn.

T. Stortelder

Ik heb een mail gestuurd naar het tijdschrift O.T.G.B, mijn vraag wordt nu geplaatst in het volgende tijdschrift van mei!

Bob, alles wat ik tot nu al had vond ik via de gegevens van de koolwaaij-cd's, alleen worden na ongeveer 1801 (bijna)geen boerderijnamen meer vernoemd?

En wat betreft dat laatste dat was mij bekend ,de grootvader van mijn vader heette in de volksmond Grolleman's Jan, omdat hij had gewoond op boerderij Grolleman,ook al was hij een Schuurman.

toch bedankt, maar de vraag blijft wat NA 1801....

groetjes Annebeth

Annebeth Schuurman

Kom toevallig de zoektocht naar boerderij schuurman tegen ik weet nog niet waar dat was ,maar ik weet wel dat er vroeger geen schuurman op de "keune" woonde. Is het al bekend? Of zal ik nog een poging doen,ik woon in heelweg.

Wim freriks

Wat ik nu weet is dat boerderij Schuurman (daarvoor heette het "Loerpoort") aan de Twenteroute 14 (;daarvoor Lichtenvoordseweg) lag, en dat het later ook wel "de Zandboer" werd genoemd.

Maar ik kan geen directe link vinden met "mijn" voorvader Peter Schuurman, hij woonde op "'t Olthuiskamp"/"Petershutte" (nabij " 't Olthuis") Dit werd in 1724 afgegraven door de Schoppeman (was dit Peter of was hij de vader van Peter?, en komt daar de naam Schuurman vandaan? ; Schoppe=Schuur ...) En is er dan geen link met de rest van de Schuurmannen ik weet het dus niet, helaas....

Groetjes Annebeth Schuurman

Annebeth Schuurman

Nou je was goed op weg ,ik weet nu dat "Petershutte" er niet meer staat. Die stond naast het huis wat nu molenweg 35 is ,de kozijnen zijn toen nog hergebruikt in het nieuwe huis. Op nummer 35 woont nu Bennie schuurman verre fam. dus.

Er waren 4 broers waarschijnlijk 4 zonen van Peter daarvan is er 1 naar de zandboer gegaan, en 1 op molenweg gebleven en 1 is er naar de landstraat in halle gegaan, ook daar woont nog een fam. Schuurman. Op de zandboer woont geen schuurman meer.

Het blijkt dat schuurman aan de landstraat pas contact heeft gehad met Bennie schuurman ,ze wisten beide niet dat ze fam. van elkaar waren.

Het schijn dat schuurman nu landstraat 7 ook al het een en ander heeft uitgezocht, je zou  hem kunnen vragen,ook dat is dus verre fam. van jou

Wim freriks

Wim freriks

Peter had 3 zonen: -Jan Willem (mijn voorvader) is naar "de Horst" verhuisd in Heelweg (Generaalsweg, afgebroken) ; en 1 van zijn zonen Garrit Jan (mijn voorvader is circa 1834 naar Halle verhuisd naar de Aaltenseweg !)

                                -Gerhardus bleef wonen op "Petershutte"

                                -Garrit Jan verhuisde naar (in de kamer op boerderij) "Verboom" Molenweg 4 in Heelweg (afgebrand in de jaren 1950 en niet herbouwd)

Misschien dat jij spreekt over de vader van Peter ? of dat Peter nog drie broers had?...Ik heb geen bewijs maar ik vermoed dat ene (er zijn er meerdere) Willem Schuurman (;overleden in 1755 ) de vader was van Peter....deze Willem had in ieder geval nog 3 andere zonen die (gelukkig niet trouwden in Varsseveld zodat er nog bewijs van is...) Hendrik Jan (woonde op "Stolten") Barent (weet niet waar hij woonde) en Frerik (woonde op "Frerikshuis").

Ben dus wel benieuwd over wie jij het hebt? of .....

"Petershutte"  werd pas afgegraven in 1724 ?! en daarvoor was er al sprake van boerderij "Schuurman" (circa 1700 daarvoor heette die "Loerpoort") welke daarna "de Zandboer" werd genoemd...

groetjes

Annebeth Schuurman

Wat "verboom " is weet ik niet ,maar petershutte was aan de molenweg nu nr 35 en heeft niets met de zandboer te maken.

De enige connectie met de zandboer is dat er 1 schuurman van petershutte naar de zandboer is gegaan,en naar ik heb begrepen is dat het begin van de zandboer.

Ik weet niet in welke generatie maar er was een Berent Schuurman op de zandboer die had nog een huis "hoek bosboombroekerweg-koolweg" en deze is afgebrand.

Petershutte is afgegraven dat klopt wel en later dus nieuw gebouwd maar geen brand.

Is Jan Willem Schuurman getrouwt met Johanna Kemmena ?

Boerderij de horste is mij ook nog niet duidelijk, uit andere bronnen blijkt dat deze aan de spulharensweg zou staan.

Mvg, Wim

Wim freriks

Er waren meerdere boerderijen die de naam "de Horst" hadden , aan het Giezenveld 16 in Varsseveld is/was er ook een.

Johanna Bosboom (ook wel Kemmena genoemd) was getrouwd met Jan Willem Schuurman en zij woonden op "de Horst" 

Annebeth Schuurman

Wat betreft de Schuurmannen aan de Landstraat die stammen af van de jongste zoon van Peter , Garrit Jan (welke zelf NIET naar Halle verhuisde maar 1 van zijn zonen met de zelfde voornaam als zijn vader verhuisde naar "de Lindenboom" in Halle (Varsseveldseweg 4).

Annebeth Schuurman

@Wim Freriks misschien kan je een keer vragen aan Bennie Schuurman of hij een email-adres heeft waarop ik hem kan bereiken.

Ik kom ivm dat verhaal van de 4 zonen en een Barent Schuurman niet veel verder....

groeten Annebeth

Annebeth Schuurman

Om nog wat meer verwarring te zaaien.

Ik heb ook familie in Heelweg/ Varsseveld wonen.

Vroeger woonden zij op een boerderij, genaamd de Horste, aan de Hiddinkdijk, ik meen  nummer 11 of 13. Maar zij heetten geen Schuurman.

(Dat was een grote boerderij, met links een wei voor de paarden, de boerderij had zelf de voordeur (die niet gebruikt werd) in het midden, met links de opkamer en rechts een van de keukens, en aan de rechterkant zat de deel met daarachter de stallen).

Bedet


hahaha Er waren er blijkbaar meerdere...

Het kampje "de Horst" van mijn voorvader Jan Willem Schuurman lag aan wat nu Generaalsweg 4 in Heelweg is, en is al lang afgebroken...

Zijn bijnaam was dan ook "Horsten Jan" .

Annebeth SchuurmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!