stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » betekenis letter ?u? met een schuin streepje, in akten van de B.S.



Profiel afbeelding

Regelmatig kom ik in de akten van de Burgerlijke Stand namen tegen waarbij boven de letter “u“ een schuin streepje staat (u-acute). Bijvoorbeeld Eize Dúrks Hoeksma.

Wie weet de betekenis van dit teken?

 

mvg,

Boersma

Boersma - 20 feb 2013 - 14:42

Beste Boersma,

hier moet U niets bijzonders achter zoeken. Het plaatsen van een streepje op de u was vroeger algemeen gebruikelijk, om de schrijfletter u te onderscheiden van de n. Is dus gewoon een leeshulpje. Niet overnemen in uw stamboom!

Met vriendelijke groet

Frits Stoffels - 20 feb 2013 - 15:14

Het is om onderscheid te maken met de "v" volgens mij. Vroeger zette men een punt erboven en dat werd later een streepje.

Marian Kalb - 20 feb 2013 - 17:13

Hallo.

Dat schuine streepje is een "Acute" dat wordt geschreven om aan te geven dat een letter anders wordt uitgesproken(klemtoon)dit geld voor de letters Á É Í Ó Ú Ý.

Groeten,Piet.

En zeker in de stamboom plaatsen ik heb voor iemand een lijnje uitgezocht zij heeft als 2e. naam Aimée.

Pieter van de Ruit. - 21 feb 2013 - 20:44


Naar de reacties te zien schijnt er enige onwetendheid te bestaan over de krul die in oud-nederlands en ook oud-duits schrift boven de u geplaatst wordt. Zoals Frits Stoffels terecht opmerkt is dit een middel om de u van de n te onderscheiden. Bij transcriptie wordt dit teken wegggelaten. Ik ben in het verleden wel een transcriptie van een DTB tegengekomen waar dit teken ten onrechte wel wordt overgenomen, met gevolg dat een zoekterm met een u erin niet wordt herkend. Dus niet overnemen! Accenten in woorden die oorspronkelijk uit het Frans komen zoals Aimée moeten natuurlijk wel overgenomen worden.

ChrisvD - 21 feb 2013 - 21:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu