stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Leidse families in de 16e eeuw uit Tourcoing gevlucht



Profiel afbeelding

In het Leids archief komen een groot aantal families voor die oorspronkelijk uit Noord Franrijk en met name uit Tourcoing zijn gekomen.  De voorouders van mijn oma is een van deze families: Boussemar – Bousmar – Bosmaa – Bosma.
Om iets meer te weten te komen van hun geschiedenis voor Leiden heb ik het geboorteboek van Tourcoing 1594-1637 uitgespit en ge-indexeerd. Dit  heeft nieuwe lichten geworpen op mijn onderzoek naar deze familie.

Mijn volledige onderzoek is toegankelijk gemaakt voor anderen in dezelfde positie.
http://www.heinandwil.net/genealogy/Intro%20Tourcoing.htm

Het boek bevat de namen van ongeveer 12000 dopelingen met namen die voor een groot deel weer terug komen in het Leids archief. Alles is georganiseerd in blokken die de gezinsreconstructie weergeven.
Ondanks de titel van het boek dat aangeeft de jaren 1594-1637 is de laatste doop op de laatste pagina van april 1634.

Mocht u correcties/aanvullingen hebben dan verzoek ik u om deze aan mij door te geven via mijn Stamboomforum profiel.

Hein de Vries - Atlin BC Canada

Hein de Vries - 28 okt 2015 - 19:00

Beste Hein,

In de titel zit een denkfout.

Het zijn geen "Leidse Families", die uit Tourcoing gevlucht zijn, maar het zijn "franse" families afkomstig zijn Tourcoing en die als vluchteling terecht zijn gekomen in de stad Leiden.

De families worden nu beschouwd als "Leidse families, maar hebben hun wortels in Tourcoing. 

Wel de historische chronologie aanhouden, anders krijg je vreemde geschiedkundige conclusies.

Bijv.Dan krijg je zo iets als: dat de "Canadezen" uit Nederland komen. Nee is het antwoord, er zijn wel families die afkomstig zijn uit Nederland zijn en nu wonen in Canada.

Groeten van Terkos

Terkos - 29 okt 2015 - 09:20

@Terkos. Ik lees dat Tourcoing pas in 1677 eventjes Frans werd en daarna vanaf 1713. Voor die tijd behoorde het tot Vlaanderen! Ik weet niet of je dan in dit geval over Franse of Vlaamse (of zelfs Spaanse) families moet spreken. 

@ Hein. Ik zie drie familienamen uit mijn kwartierstaat opduiken in je geweldige datasheets. Ik kan nu hun afkomst beter plaatsen, maar de enige voorouder van die drie vanwie ik de geboorteplaats ken, komt uit het nabij gelegen Doornik en dat ligt net over de huidige grens, dus helaas voor mij, kan ik geen gebruik maken van het Franse online archief.

Succes met je boek.

sprangers - 29 okt 2015 - 13:07

Beste Terkos,

Dit is natuurlijk niet een denkfout. Het probleem ligt in het evolutionaire karakter van talen (als paleontoloog houdt ik van evolutie). We moeten ons het doel van een taal voor ogen houden: het communiceren aan medemensen van een bepaalde bedoeling. Zolang de vlag de lading dekt voldoet het aan die conditie. En jij hebt kennelijk toch wel begrepen wat de bedoeling was. Je zegt zelf al dat men ze beschouwt als “Leidse families” dus wat zijn het nu?
Sprangers wijst al op de tegenstelling.: want wat zijn Nederlanders nu: Nederlands, Duits (“Dietsen bloed”), Frans? (1705-1806), Munsters (in mijn geval tijdens de bezetting door Bernard van Galen), Spaans , Romeins, Viking?,afhankelijk van een tijdstip in de geschiedenis. De keuze is arbitrair maar ik zou dan argumenteren dat de meest voor de hand liggende term Nederlands is.

En wat ben ik nu?: Canadese Nederlander of Nederlandse Canadees. Hier wordt ik beschouwd als “Dutch Canadian” hoewel sommige van mijn wortels in Tourcoing liggen. Dus Franse, Spaanse Canadees? Ben ik dan van een "franse familie" die via Leiden en Nederland in Canada is terecht gekomen? Ik neem aan dat je hier het belachelijke van in ziet..

Ik krijg natuurlijk wel jouw gist maar als beta-man vindt ik dit taalkundige muggezifterij: zo lang de vlag de lading dekt…..(En ja….ik had een onvoldoende voor Nederlands op mijn HBS cijferlijst decennia geleden).
Maar ik gun iedereen zijn lol zolang het niet opgelegd wordt aan anderen.

With best wishes

Hein de Vries  Atlin BC Canada

Hein de Vries - 29 okt 2015 - 19:47

Overigens is er helemaal niets Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

mis met de titel.

Leidse families (die oorspronkelijk) in de 16e eeuw uit Tourcoing gevlucht (zijn)

Het is een geweldig mooie bron, en ik heb hem onder de aandacht gebracht
van de redactie van Digitale Bronbewerkingen Nederland en België

Vanwege Toerkonje.

Jan Clavaux - 29 okt 2015 - 21:58

Inderdaad vind ik het muggenzifterij om te discussiëren over Leidse dan wel Franse families uit Tourcoing. Iedere genealoog begrijpt toch precies wat er wordt bedoeld? Ik ben het geheel eens met Jan Clavaux en het lijkt mij meer op z'n plaats om Hein de Vries te bedanken en uitbundig te complimenteren voor zijn reusachtige arbeid. Dit is een heuse en waardevolle bronpublicatie! Waarom? Omdat iedere rasechte Leidenaar zoals ik bij ca. de 8e-10e generatie stuit op de immigranten - hetzij de Vlaams-Brabantse immigratie of die (wat later) uit Noord-Frankrijk. Sterker nog: wanneer ik mijn Leidse voorouders uit het einde van de 16e-eeuw overzie, is het aantal immigranten groter dan dat van degenen die het Beleg en Ontzet van 1574 hebben meegemaakt! In de regel is dat 'einde verhaal', maar de publicatie van Hein toont aan dat het anders kan.

Ooit ben ik zelf naar Lille (Rijssel) afgereisd voor genealogisch onderzoek, maar veel wijzer werd ik niet. Bij zo'n bezoek brengen tijd en gelegenheid nu eenmaal beperkingen met zich mee. Alleen daarom verdienen initiatieven als die van Hein mijn grote waardering en hoop ik dat zijn toekomstige activiteiten zich naar steden als Lille, St. Amand enz. zullen uitstreken.

Tenslotte nog dit: een voormoeder van mij, Jannetje Bosmaer (kws.no. 167) stamt af van de wolkammer Jacques Boussemar en Tonnette Catteau (kws.no. 2672-2673). Omdat Jacques uit Rijssel afkomstig is vond ik de namen niet terug in Heins transcriptie, maar dit onderstreept slechts het belang van verdere bronpublicaties. Overigens zal ik Hein via zijn profiel nog informeren over mijn Bosmaer/Boussemar gegevens.

Groet, Kees Walle

Kees Walle - 3 nov 2015 - 15:38

Fantastisch werk voor diegenen die proberen wat meer licht in hun familie-relaties uit die tijd in Leiden te vinden.

Chapeau !

Alexander Blom - 3 nov 2015 - 17:03


Kees en Alexander,

Hartelijk dank voor de lovende woorden.

Inmiddels ee PB naar Kees gestuurd omtrent de Boiussemar familie.

Hein de Vries

Hein de Vries - 4 nov 2015 - 03:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu