stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » Moet dat nou ? WieWasWie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik was er al bang voor dat dit zou gebeuren, en net al;s wat Henry zegt Amerikaanse toestanden voor elk wisse wasje moet betalen ik denk dat velen dat niet eens erg zouden vinden. maar Wiewaswie draait niet eens optimaal veel geboorten maar ook huwelijks akten en overlijdens akten zitten er niet in. om de haverklap loopt de boel vast. als je dit bij hen meld wordt je reactie  bekeken maar volgends mij is die man of vrouw met vakantie  want hij is nog niet vrij gegeven. Ik zefl ben van persoonlijke mening dat het CBG op zijn platst gezegt is  "genaaid" door de overheid  men nam het archief van Zuidholland over (dat was ooit mijn droom dat dit zou gebeuren want het  archief was drama ) daarnaast nam men ook Genlias over. wat waren we in mineur  onze geliefde Genlias die jaren lang trouwe dienst deed als simpele zoek machine. het bekte lekker iedereen wist het te vinden. maar nee we moetsten zo nodig naast het zoekplaatje de akte zien gelijk gekoppeld . Nu is dat ook mooi maar het maakt ons ook lui sommigen zien niet eens meer een archief.daarnaast moesten er ook alle andere diensten aan gekoppeld worden zoals je eigen stamboom daar bouwen en parkeren. maar dat koste geld. Door de trage ontwikkelingen  kregen we via de mormonen toe gang tot de vele akten dank zij genver en later via Zoekakten. daarvoor nog mijn dank en ik denk dat ik namens alle genealogen spreek als ik zeg wat voor een waardevolle site dit is. maar ja de eigenlijke reden was www zou een melkkoetje moeten zijn door die aktes te koppelen. maar de mormonen gooiden roet in het eten. Nu alles van Drenthe overijssel en Friesland online staat komen er minder bezoekers in de loop van de jaren zag ik met lede ogen toe dat de avonden en de weekenden de archieven zijn gesloten. of zoals in mijn geliefde Haarlem 1x per maand de zaterdag openstelling nog van kracht is. sommige archieven  zijn als 2 dagen dicht standaard was dat al maandag nu ook de vrijdag. en ze moet en ook nog grof in de buidel tasten om www in de lucht te houden. Nu is wie was wie van de overheid  deels door reclame en ik vind ook wel deels door de overheid  mag dit wel in leven worden gehouden we betalen immers genoeg belasting .dit riekt meer naar genealoogje pesten .

Nu het Centraal Bureau  de boel versobert heeft en eigenlijk haar eigen ondergang in gang heeft gezet krijgen we dit weer dat je moet betalen voor zoeken op 2 persoen en wildcards in voeren. ik heb mijn lidmaatschap in september opgezegd. het loonde niet meer . waarom per 1 juli allerlij diensten extra doen waarom niet nu al ? vrienden hebben hier recht op. zo maar midden in het jaar veranderingen door voeren vind ik ongepast  ik ben nu 5 jaar bezig naast de 23 jaar dat ik deze hobby nu uitvoer. voor het levensloop verhaal  van dementerende bewoners ik probeer 6 generaties  terug te gaan in een kwartierstaat  en soms in rechte lijn wat verder terug. dit doe ik gratis ik probeer naast de reiskosten zo min mogelijk kosten te maken. maar dankzij deze praktijken wordt het wel erg moelijk.

Herman Bennink

Kreeg zowaar bericht afgelopen vrijdag in de mailbox van WWW dat het lidmaatschap €18.50 zou moeten gaan kosten per jaar! dat is toch wel ff anders dan die €40,- die ik hier eerder tegen kwam, weet ook niet waar die €40,- nu "zomaar" plots vandaan kwam maar op z'n zachts gezegd ik vind het buiten alle proporties!

€18.50 per jaar (± €1.55 pm) is nog om te doen mits je daar dan ook toegang hebt tot alle faciliteiten die WWW biedt zoals die krantenknipsels, ik verbaas mij enorm erover dat er "iemand" is die de hele dag niets anders dan al die advertenties zit uit te knippen en te archiveren, als men de website van Delpher er even bijneemt dan staan daar gewoon dezelfde advertenties in, althans velen! even je knipprogrammaatje openen op je pc en je hebt je advertentie voor "nop" het is maar hoe je het bekijkt nietwaar.

Nu had ik dus al een soort van "proefabonnement" genomen toentertijd zodra WWW in de lucht kwam en toen werd er al verteld dat een abonnemnetsgeld zou worden geheven maar al die jaren hoorde je of vernam je niets erover, als je als CBG nu één landelijke website wilt hebben en onderhouden dan zou je toch gaan denken om alle gemeentes en instellingen hierin tegemoet zou willen komen vanwege de prijs van aanleveren zo laag mogelijk te houden maar dat schijnt niet echt aan de orde te zijn, het begint een beetje op een "linkse" hobby te gaan lijken om zoveel mogelijk te kunnen "graaien" eigenlijk zou het CBG zichzelf eens achter de oren moeten gaan krabben over hun te voeren beleid.

Ik kom al jarenlang niet meer in archieven want het probleem is dat een bezoekje aan willekeurig archief waar dan ook in Nederland je voor enorme kosten komt te staan, niet in het archief zelf maar erbuiten zoals het parkeergeld bijvoorbeeld, het is in sommige gemeenten echt een graai cultuur geworden als je voor een simpel uurtje parkeren wel even tussen de €3.50 en €5.50 mag neertellen, ja geen wonder! zo jaag je wel je potientiele klanten uit het archief want die hebben daar geen zin in en met het openbaar vervoer is het ook al geen doen meer, kortom juist dan zou het een must zijn om al deze gegevens die bijna allemaal al zijn gedigitaliseerd rechtstreeks aan WWW (CBG) door te spelen, het zou een unicum zijn als dat ooit eens wat sneller zou gaan gebeuren, want neem van mij aan dat op sommige gemeentelijke websites echt een drama is om daar te zoeken, wat een zooitje maken sommige ervan, weet niet wie dit soort websites onderhouden of gebouwd hebben maar die hebben bepaald niet aan de "klantvriendelijkheid" gedacht, zij hebben zo'n website zoals hun het begrijpen en snappen maar je moet websites maken/bouwen voor mensen die iets minder snel van begrip zijn, ik verdenk sommige makers hiervan dat zij op een hoger niveau zitten dan de gemiddelde Nederlander, maar ja als je dan zo'n webmaster hierover aanschrijft dan krijg je een antwoord van "nou dat snapt u het maar niet, goedemiddag" of je hoort nooit iets, ook een omgangsvorm die niet de mijne is, maar riekt meer naar arrogantie en tot slot sommige gemeenten houden het liever allemaal in eigen beheer, een nobel streven hoor en neem alleen maar Amsterdam bijvoorbeeld daar zit een externe organisatie achter, elke akte die je daar wil bekijken moet je wel even in de buidel tasten via je bankpas/creditcard, ergens snap ik dat wel want ook die kosten moeten ergens vergoed worden want niemand werkt voor niets, maar die gaan niet zomaar even hun "werk" uit handen geven aan WWW sterker nog ze moeten er nog dik voor betalen ook! (bron, medewerker van het externe bureau)

En zo zijn er nog wel een paar gemeenten die het liever allemaal in eigen beheer houden, Rotterdam is een toonbeeld van hoe het wel MOET bijvoorbeeld, een prima werkende website en met zorg in elkaar gezet en hier staat soms meer op dan je bij WWW kan vinden, opzich al vreemd terwijl Rotterdam toch ook (bijna?) hun complete archief aan het CBG (WWW) hebben overgedaan maar ze houden wel zelf ook hun website draaiende en daarvoor kan ik maar één ding zeggen "chapeau!"

 

Met vriendelijke groet, Henry.

Henry Neycensas

@ Henry,

De 40 euro komt niet zomaar uit de lucht vallen. De 40 euro is het aangepaste (=digitale) vriendlidmaatschap bij het CBG (hetgeen inhoudt dat het kwartaalblad alleen digitaal beschikbaar komt, men toegang heeft tot de files van CBG en gebruik kan maken van de uitgebreide functies bij WWW). 

Indien men als vriend van CBG het kwartaalblad op papier wenst te blijven ontvangen (en uiteraard toegangen tot de CBG files houden en korting op bepaalde uitgaven ontvangen) betaald men 40 euro. Wil men als niet digitale vriend ook WWW met uitgebreide zoekmogelijkheden dan komt er 10 euro bij.

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste Ben, dit snap ik dan even niet, in de nieuwsbrief van WWW staat toch duidelijk vermeld €18.50 per jaar en nergens lees ik iets over het CBG, ik ben geën "vriend" of "lid" van het CBG dus als het goed is en als ik van bepaalde diensten die WWW mij straks gaan bieden, die overigens nu nog gratis zijn, een bedrag ga betalen van €18.50 niks meer maar zeker ook niet minder, klopt het zo dan als ik het nu wel snap?

Ze werken toch hopelijk niet met een "verborgen" agenda mag ik aannemen, ja het is de overheid hè dus ergens kan je daar zoiets wel verwachten, ik vertrouw namelijk geen enkele overheidsinstelling vandaar!

Ik heb dus niets met het CBG maar wel met WWW en trouwens hoe gaan ze dat doen dan met al die Amerikanen, Australiers etc. die van de Engelse versie gebruik maken voor zover die weten dat er zo'n website bestaat als WWW want het is wel mijn ervaring met diverse Amerikanen, Canadezen en Aussies dat die niet eens weten dat WWW ook in een Engesle variant is in te zien etc. die kiezen namelijk massaal voor die Ancestry.com in mijn ogen de meest idiote website met talloze gegevens die van geen kant kloppen, dus ver van weg blijven in mijn devies!  voor sommige trouwens ging er een wagenwijde wereld open en dat allemaal voor niets?  vertelde er eentje tegen mij, jawel voorlopig nog wel maar hier kan met de tijd wel verandering in komen aangezien ze het op "jullie" tour willen gaan doen zoals voor elk "wissewasje' flink in de buidel gaan tasten en daar kon deze mijnheer mij wel gelijk in geven want hij als Amerikaan zijnde vond het soms ook weleens belachelijk dat je voor een simpel documentje die ook nog eens amper te lezen was geld moest gaan betalen, maar ja als je een bepaalde monopoliepositie bezit dan zijn er bijna geen andere wegen meer om te bewandelen, kortom hij was er erg goed mee geholpen en heb hem summier even wat zaken uiteengezet hoe WWW precies werkt, vooral niet in paniek raken mocht de boel weer eens vastslaan, ha ha ha  neem een pilletje en ga even in een hoekje zitten en laat het overwaaien zodat je er na een uurtje of wat weer volop tegenaan kan.

Gelukkig dit was er eentje met humor en dat is soms ook ver te zoeken daar in het Amerikanenland,ha ha

 

Grt. Henry

Henry Neycensas

Je snapt het helemaal. Er is een abonnement voor WWW. Prijs 18,50. 

Vrienden van CBG krijgen korting op een abonnement voor WWW. I.p.v. 18,50 betalen zij 10 euro. Als ze echter besluiten het kwartaalblad voortaan digitaal te ontvangen betalen zij voor hun vriendenlidmaatschap 40 euro (incl abo op WWW).

mvg-Ben

Ben Wegman

Ja ik nu snappen dus, kortom als je dus vriend/lid bent van het CBG krijg je dus korting maar als je ook nog een digitaal of op papier een blad krijgt dan betaal dus ruim het dubbele per jaar en nu is het zo dat ik dus geen vriend/lid ben van het CBG en alleen dus €18.50 betaal straks ergens in 2016.

Ben weer helemaal op de hoogte, ha hab

 

Grt. Henry.

Henry Neycensas

Digitaal vriend 40,00 inclusief www.

Gewoon vriend + www + Gen 50,00

Alleen www zonder  CBG 18,50

 

Staat allemaal in de berichten.

Zie ook mijn bericht van 20 november 2015,12.44 uur.

Wat je ook genomen hebt, je kunt het altijd aanpassen, wel goed lezen.

Gr.

Everardus Rollema

Sturen ze je straks je digitale tijdschrift als email of kun je het alleen online inzien? Dat kan ik namelijk nergens vinden. Op dit moment kun je als lid ook inloggen op de webversie, maar die kan je niet downloaden en dus niet zelf bewaren.

Leo Bijl

@Leo

Ik kan het vanaf dit jaar digitaal inzien met een sleutel als vriend. 

Zowel via de PC, I - pad en als ik het wil kan ik bladzijden opslaan.

Het blad is ook te bekijken via de App, het downloaden via de App duurt m.i. te lang.

Kwestie van pagina's kopieëren als je er behoefte aan hebt.

Per e-mail wordt het niet verstuurd, maar je kan je natuurlijk aanmelden voor de nieuwsbrief i.v.m. een nieuwe verschijning van het blad Gen.

Een nummer bevat ongeveer 86 bladzijden en is er persé een blad die ik graag wil hebben, dan kost het 10 euro als Vriend.

Ook in de boekwinkel moet je voor een blad betalen.

Via de site

http://www.genmagazine.nl

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Als je het niet kunt downloaden, heb er dan erg in dat je in geval van eventuele opzegging ook je toegang kwijt bent. Je kunt dan ook geen jaargangen meer inzien waarvoor je voorheen wèl hebt betaald. Er zijn meer uitgevers die dat foefje uithalen. Ik heb nergens kunnen vinden hoe je een losse bladzijde zou moeten opslaan, wat ook veel werk zou zijn voor een heel nummer. Ik heb het ze gevraagd, maar dan zeggen ze: nee, dat kan niet. Daar mag je het mee doen. Wedervraag hoe het dan zit in de nieuwe opzet: geen reactie.

Ik vind de digitale versie overigens online slecht hanteerbaar en vaak krijg ik alleen een blanco scherm. Ze mogen het houden.Geef mij maar papier Doei!

Leo Bijl

@Leo

Je hebt diverse eenvoudige programma's waarmee een bladzijde kan kopieëren.

Als je het echt te moeilijk vindt, doe dan print Screen en sla het als word document op en is makkelijk te bewerken.

Je moet er wat voor over hebben en het gaat snel genoeg, ik ben geen techneut maar het lukt me wel.

Maar o.k. ieder zijn wens.

De keuze ligt er: Vriend + Gen. 40,00 euro

Vriend + Gen + WWW 50,00

Digitaal Vriend incl. WWW + digitaal Gen. 40,00

Alleen WWW 18,50

 

Los nummer kopen 15,00 euro (vriend 10,00 euro) maar als je ze allemaal in een jaar wil hebben en je bent geen vriend, kost het je 60 euro.

De een wil dit, de ander dat en zoals de rijdende rechter het zegt: Daar moet U het mee doen.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema

Houdt dat in dat als je alleen maar een abo neemt op WWW, dat je dan geen aktes, die er soms bijstaan, niet meer kan inzien?

Of blijven ze met die "knipsels" werken waar je soms totaal niets aan hebt en weer €5,- over de balk hebt gesmeten, vandaar dat ik al aangaf kijk liever op Delpher daar staan ze gewoon gratis!!! ok je moet ff zoeken maar het komt regelmatig voor dat je ook andere zaken dan tegenkomt die interessant zijn en dat is dan weer een prettige bijkomstigheid.

Ik vind trouwens dat ze de laatste tijd wel heel erg veel met knipsels aan komen ztten, je kan nergens meer iets "normaals" vinden of je krijgt gelijk zo'n knipsel pagina voor je neus waar je dan weer als wandelende of als zittende flappentap wordt behandeld en juist dat staat mij enorm tegen, de lol is er snel vanaf op deze manier, het lijkt wel of we in een graaicultuur terecht zijn gekomen, zoveel mogelijk bij al deze "potentiele flappentappers" geld uit hun zak kloppen maar een normale vraag stellen aan deze groep die achter WWW zit kan niet eens meer zonder dat je wordt afgeserveerd als een lastig persoon die teveel lastige vragen stelt, allemachtig zeg, dat was wel anders toen WWW net opstartte met al hun problemen met die website vol met fouten, ik heb ze wekenlang geholpen en duidelijk uiteengezet waar de fouten zaten en wat denk je? een bedankje?  ja heel summier maar als je nu iets aankaart dan zijn ze behoorlijk in hun wiek geschoten en waarom is mij een raadsel, ik stel iets vast wat voor verbetering vatbaar is of kan zijn, het wordt je zeker niet in dank afgenomen, ok ik ben er maar mee gestopt, ja ik stel wel iets vast maar ik geef ze niet meer de gelegenheid om dit simpel maar doeltreffend op te lossen, kortom ze zoeken het maar uit!

Ben er wel klaar mee onderhand met dat arrogante gedoe daar, dat wil zeggen dat ik de komende maand keihard zal moeten gaan werken, want een hobby is het allang niet meer, om alles binnen de gestelde termijn af zien te krijgen en daarna is hoogstwaarschijnlijk toedeledoki met het CBG en WWW, na ruim 20 jaar wordt je het wel zat onderhand, ik wil wel weer eens wat anders gaan doen dan alleen maar stambomen in elkaar knutselen, maar ja eenmaal begonnen is er eigenlijk geen weg meer terug, dus.................afmaken maar en snel.

Grt. Henry

Henry Neycensas

Koppelingen naar archiefstukken blijven gewoon voor iedereen zichtbaar, net als nu. Ze zijn er ook altijd nog bij de archiefdienst zelf; wat in het ene zit, zit ook in het andere immers (www is maar een doorgeefluik, er zit niets in wat niet ook elders is).

Leo Bijl

@Henry

De boodschap is begrepen

Succes met de maand december 2015 en ik heb met plezier antwoorden gegeven op Uw vragen, is toch de kracht van dit forum.

U kunt Uw weg altijd nog vinden met de akten op zoekakten.

 

Vr. groet 

Everardus 

Everardus Rollema


Ok dat is duidelijk, ja we gaan er weer rap tegenaan, nog 80.000 personen te gaan moet kunnen nietwaar, ha ha die moet ik allemaal nog van een propere datum voorzien en kijken of er geen dubbele bijstaan................

Grt. Henry

Henry Neycensas
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!