stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Tekst gegrift in een balk " IM.IEA.OS.RSV.IESAP " in een schuur te Twente ?



Profiel afbeelding

Beste Dames/Heren, op een balk in een schuur (Twente) staat de volgende tekst: IM.IEA.OS.RSV.IESAP in gegrift. Verder ook nog de volgende teksten: IHS, Anno 1736 D 27 JUNI en HTS en IHS. Is er iemand die de betekenis van de eerste tekst weet te ontcijferen. Ik ben heel benieuwd en dank u alvast   voor de moeite. Met vr.groet, Henk Hofstede

Henk Hofstede - 17 mar 2016 - 13:01

Misschien is de schuur als katholieke (schuil) kerk gebruikt?

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/IHS

Annemarie57 - 17 mar 2016 - 13:51

Is er een fotootje beschikbaar?

Pauwel - 17 mar 2016 - 14:38

Als de tekst IM.IEA etc. een tekst is in het latijn dan zou het kunnen, dat boven sommige klinkers een ~ of een liggende streep staat. Die geven aan, dat in de tekst een weggelaten M of een N voorkomt. Dit zou het ontrafelen van de tekst vergemakkelijken. Kun je dat nagaan? Kunnen wij ook meekijken naar de inscriptie?

(Later toegevoegd: Pauwel was me net even voor met zijn vraag.)

Ren? Remkes - 17 mar 2016 - 14:45

Beste mensen, hoe plaats ik een foto? Groet, Henk Hofstede

Henk Hofstede - 17 mar 2016 - 15:11

Pauwel - 17 mar 2016 - 16:00

Voor een foto van de balk: zie zoekplaatjes. Vr. groet, Henk Hofstede

Henk Hofstede - 17 mar 2016 - 16:29

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

(niet langer beschikbaar)

Pauwel - 17 mar 2016 - 16:37 (laatst bijgewerkt 4 jul 2020 — 13:41 door auteur)

Is bekend wie in 1737 daar woonden?

Kasper Ludeman - 17 mar 2016 - 16:50

Dit soort ..klinkerrijke afkorting kunnen wel heel mysterieus zijn..

https://en.wikipedia.org/wiki/A.E.I.O.U.

Kasper Ludeman - 17 mar 2016 - 17:01

Kasper Ludeman - 17 mar 2016 - 17:02

Wat verder nog bekend is: het Christus monogram IHS vind je af en toe gekerfd in gebinten. Bij de sloop van een schuur op het erve Schreur, Goorseweg 263 Haaksbergen (waar voorheen de fam.Te Grefte woonde) kwam in 2014 deze balk te voorschijn. De schuur was gebouwd  in 1950. De balk kwam van een sloperij en was oorspronkelijk 8 meter lang. De oorsprong van de balk is niet bekend en is ook niet meer te achterhalen. De letters HTS en ITS zijn de initialen van een echtpaar.

Mijn persoonlijk vermoeden is dat de reeks letters merktekens zijn van de balk. Zo kon men een gebinte afbreken en op de juiste manier weer opbouwen. Ik ben niet zeker van deze verklaring en hoop een deskundige te vinden. Met vriendelijke groet, Henk Hofstede

Henk Hofstede - 17 mar 2016 - 17:47

Merktekens om verbingen te "paren" zaten op plekken waar een houtverbinding kwam, dus aan het eind van balk (de pen) en op een plaats in een andere balk waar deze pen in een uitgekapt gat viel. De zogenaamde pen- en gatverbinding. De paringen werden vaak met romeinse getallen aangegeven: I, II, III, IV, V etc.

Daar heeft de tekst op deze balk niets mee van doen.

Zie: http://www.ambachtengereedschap.nl/wordpress/?page_id=718

Ren? Remkes - 17 mar 2016 - 18:08

Als het een echtpaar betreft dan zou het kunnen gaan om een huwelijksinscriptie, die dan zou beginnen met in matrimonio iuncti ...... Verder reikt mijn fantasie niet.

niepoort - 17 mar 2016 - 21:13

(afbeelding niet langer beschikbaar)

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

IM.IEA.OS.RSV.IESAP

Waarom heb je het zo afgekort/gegroepeerd/afgedeeld?

Waarvoor staan de initialen van het echtpaar?

De dag lijkt me 27. IVNIVS/Iunius/Junius.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

edit

Mogelijk staat de D voor: die (Lat. dag)

Pauwel - 18 mar 2016 - 01:49 (laatst bijgewerkt 11 mar 2021 — 18:00 door auteur)

Als de balk uit een sloopproject is gekomen an die dus werkelijk overal vandaan zijn gekomen dan zal het lastig worden een bewijsbare relatie met iemand te leggen....

Annemarie57 - 18 mar 2016 - 09:11

Pauwel - 18 mar 2016 - 11:01 (laatst bijgewerkt 4 jul 2020 — 13:43 door auteur)

Beste Dames en Heren, hoewel we de inscriptie nog niet ontcijferd hebben wil ik u alvast bedanken voor al uw reacties. In bijzonder de heer Pauwel voor zijn interessante bijdrage. Wie weet vinden we nog de oplossing.  Vriendelijke groet, Henk Hofstede

Henk Hofstede - 18 mar 2016 - 14:01

Een kleine bijdrage zover:

ANNO: 1736 D: 27: IVNIVS

Anno Domini of A.D. is Latijn voor in het jaar des Heren en verwijst naar een jaartal dat na Christus in de tijd gelegen is. Het is een systeem voor jaartelling met als beginpunt de geboorte van Jezus van Nazareth, de Christus (van de Grieks Christos, vertaling van het Hebreeuwse begrip Messiah, voor Gezalfde, Verlosser) naamgever van het christendom. In Engelstalige landen is de afkorting A.D. nog altijd gangbaar, evenals B.C. voor jaartallen "before Christ", terwijl jaartallen in het Nederlands doorgaans aangegeven worden met na Christus (n.Chr.) en voor Christus (v.Chr.).

Door niet-christenen wordt nog wel eens de afkorting v.d.j. of v.o.j. gebruikt, wat voor de jaartelling of voor onze jaartelling betekent of v.o.t. dat voor onze tijd(rekening) betekent. In het Engels wordt in die context meestal "BCE" (Before the Common Era) gebruikt.

Het systeem werd in 525 na Christus ontworpen door de monnik Dionysius Exiguus om de datum van Pasen uit te rekenen. Tot die tijd werd er gerekend met het systeem ab urbe condita, dat als beginpunt de stichting van de stad Rome heeft.

De precieze dag en maand of zelfs het jaar van Jezus' geboorte kan echter niet definitief bepaald worden. Door onjuiste berekeningen, gebaseerd op de Romeinse kalender van Dionysius Exiguus, werd steeds aangenomen dat Jezus in het jaar 1 was geboren. In de evangeliën worden echter gebeurtenissen vermeld die chronologisch niet lijken te kloppen. Matteüs stelt dat Jezus werd geboren toen Herodes nog leefde en de dood beval van alle kinderen onder de twee jaar (Matt. 2:16). Herodes stierf echter in 4 v.Chr. Veel historici hebben geconcludeerd dat het jaar 6 v.Chr. het meest waarschijnlijke jaar van Jezus' geboorte is.

Hier staat dus:  27 juni 1736

 

IHS

Het IHS-embleem van de jezuïeten

IHS is een monogram dat geregeld gebruikt wordt op katholieke voorwerpen. Dit monogram kwam op in de hoge middeleeuwen. IHS vindt men bijvoorbeeld terug op kerkgevels, biechtstoelen, bidprentjes, kazuifels en altaardwalen.

Het monogram IHS is de weergave van de eerste drie letters van Jezus in Griekse hoofdletters (ΙΗΣΟΣ): Iota, Eta en Sigma. Dit wordt ook geschreven als IHC. De hoofdletter S wordt in het Grieks oorspronkelijk als Σ geschreven. In de late oudheid en gedurende de vroege middeleeuwen werd dit geschreven als een C. Vanaf de latere middeleeuwen (circa. 14de eeuw) werd de S gebruikt, steeds als weergave van de sigma (Σ). De H bleef echter H, ook al gaat het eigenlijk om een E.

Omdat niet iedereen besefte dat het oorspronkelijk Griekse letters zijn en dat de letter H in het Grieks een E is, bleek het monogram raadselachtig geworden. Dit was waarschijnlijk de aanleiding voor het bedenken van andere verklaringen waarbij het monogram een afkorting werd voor een Latijnse zinsnede. De meest gangbare varianten hiervan zijn:

  • Iesus hominum salvator (Jezus de redder der mensen).

  • In hoc signo (In dit teken (zult gij overwinnen)), als verwijzing naar de droom die de Romeinse keizer Constantijn de Grote gehad zou hebben.

    Het monogram wordt veel gebruikt als logo door de katholieke orde der jezuïeten, sinds de stichter van de orde, Ignatius van Loyola, het als zijn zegelmerk koos. Zij gaven er ook enkele nieuwe betekenissen aan:

  • Iesum habemus socium (Wij hebben Jezus als metgezel);

  • Iesu humilitas societas (De geringe sociëteit van Jezus)

    Hiertegenover staan enkele spottende interpretaties:

  • Iesuitae habent satis (De jezuïeten hebben genoeg);

  • Iesuitae hominum seductores (De jezuïeten [zijn] verleiders van mensen).

 

En nu een gok:

SV

((vooral) geschreven taal, bibliografieën [documentatie], wetenschap in het algemeen)

(Latijn) sub voce, ook: sub verbo, onder het (volgende) woord

Gebruikt in bronvermeldingen en verwijzingen, vooral in wetenschappelijke geschriften, hetzij in lopende tekst (en dan vaak met de bronvermelding tussen haakjes), hetzij in voetnoten of eindnoten. In tegenstelling tot i.v. gevolgd door het woord waaronder men de gevraagde informatie vinden kan. In de praktijk worden de afkortingen s.v. en i.v. vaak met elkaar verward.

 

Is nog te achterhalen waar de balk vandaan komt? Wellicht kan dan de historie van het pand worden nagetrokken. Zouden de letters links en rechts beneden de initialen van de eigena(a)r(en) kunnen zijn geweest?

Sander Greve - 22 mar 2016 - 18:13


Aan allen die hebben gereageerd op mijn vraag: veel dank. Het gaat mij echter vooral om de middenste tekst beginnend met IM. De punten daarin zijn min of meer willikeurig geplaatst.Vriendelijke groet, Henk Hofstede

Henk Hofstede - 23 mar 2016 - 09:02







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu