stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Buitenlandse achternamen in Zeeland



Profiel afbeelding

In Zw Vlaanderen kom je nog steeds franse familienamen tegen, waarschijnlijk ex-Hugenoten. Daar en tegen had Veere een handelsverdrag met de Schotten. In de 17 de eeuw was 10% van de bevolking daar Schots. In de Staatse legers namen veel buitenlanders deel. Veel garnizoensteden zoals Sluis, Aardenburg, Hulst hadden daardoor "gemengde" huwelijken.

jan achterberg - 10 aug 2016 - 10:02

De meisjesnaam van mijn moeder is Sorel. Eén ding is zeker, zij waren géén Hugenoten, maar zijn waarschijnlijk als kleermakers meegetrokken met het leger van Napoleon. Eerst naar Oostende (rond 1725) en vijfenzeventig jaar later naar Vlissingen. Een kleinzoon trouwde later rond 1872 met een vrouw van wie de ouders eveneens afkomstig waren uit Oostende, zij was het eerste Vlissingse kind. Je kunt wel zien dat dat een gemeenschappelijke band gaf.

Aan de kant van mijn oma zitten een hoop Engels- achtige namen, zoals Huntchison (geen Hutschinson, dus zonder n) en een aangetrouwde Fagg, Maar ook Duits klinkende namen als Auer en Raff. Ze lijken mij tamelijk uitgestorven namen.

Nienke Oudbier-Wiarda - 11 aug 2016 - 00:44

@ Nienke, de naam Sorel kan afkomstig zijn als toponiem [vernoeming naar een plaats ] van herkomst uit Frankrijk

Sorel is een gemeente in het Franse departement Somme (regio Picardië) en telt 163 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Péronne

Sorel-en-Vimeu is een gemeente in het Franse departement Somme (regio Picardië) en telt 188 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Abbeville

Napoleon kwam pas in 1795 naar de lage landen

Hutchinson is een bekende engelse naam. Door onbekendheid bij de dominee/pastoor werd zo'n naam foutief vermeld

jan achterberg - 11 aug 2016 - 08:13

@ Jan dat laatste wil ik even tegenspreken. Hutchison is een veel voorkomende Schotse naam. 

Frank Fransz - 11 aug 2016 - 09:56

Frank,

mijn ervaring is vanuit Nw Zeeland.Ik ken zowel mensen met een "pommy" accent als met een schots accent. Dat de naam van origine schots was, is mij niet bekend

jan achterberg - 11 aug 2016 - 10:18

In 1585 kreeg Vlissingen, evenals Den Briel, voor 30 jaar een Engels garnizoen in ruil voor de beloofde steun van Engeland in onze strijd tegen de Spanjaarden in de Zuidelijke Nederlanden. Zio controleerde onze behilpzame buurman de monden van de Maasen de Schelde. Helaas kwam die hulp  'toevallig' net nadat Antwerpen was gevallen. Wel kregen we gedurende twee jaar de graaf van Leicester als stadhouder. Vele Engelsen vielen vanzelfsprekend op de plaatselijke meisjes. Zo hebben wij voorouders met de naam Meester, die afstamden van een Engels militair met de naam Masterson.

Wim van den Bosch - 11 aug 2016 - 21:34

Elders las ik in het forum iets over de tweede vrouw van mijn voorvader Ulrich Auer. Ik stam echter zelf af van zijn zoon met Barbara den Doelder. Zij heette Wilhelmina Fagginger en haar naam zou van Salzburgse emigranten komen. Auer wordt daar ook bij genoemd. In het artikel wordt echter het jaar 1732 genoemd, toen deze wegens hun lutherse geloof moesten vluchten (weggedreven werden). Ulrich is echter in 1752 geboren en komt uit Sennwald en dat ligt in Zwitserland. Hij komt dus pas rond 1780 in Nederland aan. Wat is dan voor hem de reden dat hij naar Nederland komt?

Ik heb trouwens wel een nichtje met blond haar en blauwe ogen maar wel met een enorme kroeskop. Bij de rest van de familie zijn de krullen wat bescheidener. Heel soms zie je een beschrijving van het uiterlijk in een document voor het reservelegioen bv. De familie Sorel van mijn moederskant had bruine ogen van oorsprong. Mijn moeder heeft zelfs knalgroene ogen die ik nog nooit ergens anders gezien heb. Haar haarkleur was van oorsprong nog steeds erg donker, maar onder invloed van mijn Friese vader is dat bij mij blond geworden. Bij mijn kinderen zie je bij de ene de invloed van de ene familie nog sterk omhoogkomen, de krullen en bij de andere juist weer de eigenschappen van de vader en opa (mijn vader)

Nienke Oudbier-Wiarda - 7 jun 2017 - 00:14

...En als "extraatje" bij dit onderwerp is ook leuk (voor wie weleens een boek leest) een tekst over het verschijnsel Spanjaarden in Zeeland, in het boek "Steen der hulp" van de Zeeuwse schrijver Hans Warren (1975).

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 7 jun 2017 - 03:34

Nienke,

Zwitsers kwamen niet alleen om geloofsredenen naar Nederland. De werkgelegenheid was er minimaal en velen verhuurden zich als soldaten. "Geen geld, geen Zwitsers" is een bekende uitdrukking.

Jan Achterberg - 7 jun 2017 - 07:13


Kan het ook niet zijn dat de (groot?-)ouders uit Oostenrijk zijn vertrokken in 1731  en een poosje in Zwitserland hebben gebivakkeerd voordat Ulrich werd geboren in 1752 en toen hij volwassen was definitief richting Zeeland trok? Dat zou wel grappig zijn, want mijn tante is met een Oostenrijker getrouwd, dus die is dan weer 'terug'! Er zijn overigens nog zooien mensen met de naam Ulrich Auer, dus ik denk dat er ook weer mensen uit die familie zijn achtergebleven. De zgn. 'Fagginger' Auers stammen van een zoon van Ulrich af die hij met Wilhelmina Fagginger had, zijn tweede vrouw. Niet altijd staat die naam erbij, pas na verloop van tijd. Niet al hun kinderen heten trouwens Fagginger erbij, ook niet de dochter met kinderen. Het is de zoon met de meeste nazaten. Zijn zoon met Barbara den Doelder had zelf maar 2 kinderen, maar had wel mooi 18 kleinkinderen! Ik vermoed om hun van elkaar te kunnen onderscheiden. Eerlijk gezegd zie ik maar bij een zoon de naam Ulrich staan, maar later werd die er wel veel vaker bij gegeven. Ook mijn overgrootvader Johannes Jacob van der Eijk had broer(s), neven met die naam erbij.

Nienke Oudbier-Wiarda - 9 jun 2017 - 18:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu