stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Echten van kinderen



Profiel afbeelding

Ik ben bezig met de stamboom van de familie "Friderichs". Deze naam wordt op verschilende wijze gespeld.

Op 27-10-1849  trouwt een Harm Friderichs met Antje de Vries (ook geschreven als Antje Jans). Bij dit huwelijk  worden er 9 kinderen geecht. Allemaal geboren voor het huwelijk tussen 1827 en 1848. De meeste kinderen worden geboren in Holte, Onstwedde, Groningen.

Zijn er mede genealogen die dit fenomeen van negen kinderen echten herkennen?

Zijn er mede genealogen die meer informatie hebben?

 

Vriendelijke groet Nico de Bock

Nico de Bock - 5 mei 2017 - 18:31

Mijn voorvader Hattenbach liet er ook een aantal echten bij zijn huwelijk, hoeveel weet ik niet meer uit mijn hoofd, 3 of 4 geloof ik. Bij het huwelijk in 1836 kwam de aap uit de mouw. Hij was Duitser en had niet aan de militie eisen voldaan (kon ook niet als Duitser) en kreeg daarvoor dispensatie van de koning. De wil om te trouwen was er dus wel maar hij kon gewoon niet aan een van de ambtelijke voorwaarden voldoen.

Annemarie57 - 5 mei 2017 - 18:53

Dat lijkt me wel een record Nico. Bij het huwelijk van mijn oudvader Hendrik Boeklagen in 1838 werden drie kinderen erkend. Mijn aanname is dat 's mans vader geen toestemming gaf voor het huwelijk; Hendrik trouwde namelijk een paar maanden na het overlijden van zijn vader. Dus misschien speelde zoiets ook wel in de familie Friderichs of in de familie De Vries.

Maarten Krips - 5 mei 2017 - 21:49

  • Mogelijk is er een verschil tussen echten en erkennen, waarbij één van beide betekent dat het kind ook kan erven (volkomen gelijkgesteld aan andere kinderen) van de al dan niet biologische vader.
  • Wettelijk kan/kon erkenning niet als het kind verwekt was bij een vrouw tijdens het huwelijk met een andere vrouw. Zelfs niet als die andere vrouw inmiddels was overleden. Bij erkenning wordt dan ook wel verklaard, dat het kind niet in ontucht of uit buitenechtelijke omgang/geslachtsverkeer is verwekt. N.B.: Deze wettelijke bepaling was ingesteld om ongewenste situaties te voorkomen/niet te stimuleren.
  • Erkenning geschiedt ook door de moeder; dit gebeurt vermoedelijk omdat de geboorteaangifte bij de burgerlijke stand niet door haar geschiedt (aangever: vader, vroedvrouw of eigenaar van het huis waar de bevalling plaats vond).

Martin Jongkoen - 6 mei 2017 - 10:33

Is er niet meer aan de hand?

Zij trouwt in 1849 met Harm Fridrich Friderichs

De vader van de kinderen heet Harm Willem Frederiks

De handtekenig is ook niet elke keer hetzelfde

Frank Fransz - 6 mei 2017 - 11:26

Ja wat u tikt klopt helemaal....Friderichs Friderich Frederiks .... zoals ik tikte in het begin zijn er veschillende schrijfwijze....

Wat Annemarie tikte

"Bij het huwelijk in 1836 kwam de aap uit de mouw. Hij was Duitser en had niet aan de militie eisen voldaan (kon ook niet als Duitser) en kreeg daarvoor dispensatie van de koning. De wil om te trouwen was er dus wel maar hij kon gewoon niet aan een van de ambtelijke voorwaarden voldoen"

Vraagt ook om nader onderzoek. Maar mijn kennis van de archieven waar ik dit zou kunnen vinden ontbreekt mij.

 

Nico de Bock

Nico de Bock - 6 mei 2017 - 15:46

IK heb vrij vluchtig gekeken naar de geboorte aktes van de kinderen, het lijkt of steeds dezelfde moeder en vader worden genoemd.

Laat niet onverlet de opmerking van Martin Jongkoen.

 

Jammerrrrr dat het zonnetje schijnt....ander dook ik er nog een keer in.

 

Nico de Bock

Nico de Bock - 6 mei 2017 - 15:49


Huwelijksbijlagen goed doorlezen of er afwijkende documenten zijn dan normaal.

Annemarie57 - 6 mei 2017 - 18:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu