stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Oude graven Opperdoes



Profiel afbeelding

Hallo,

Ik ga volgende week tijdens mijn vakantie een dagje richting Opperdoes, en wil daar als het lukt een paar graven van voorouders zien. Dit zijn echter allemaal mensen die al voor 1900 gestorven zijn. Ik kan ze ook niet vinden op de index van Schiltmeijer, noch op de bekende andere gravensites.

Daarom de volgende vraag: Zijn er buiten de oude en de nieuwe algemene nog andere begraafplaatsen in Opperdoes? Liggen die bij de kerk(en)? Zijn er mogelijk ook nog graven in de kerken, en zijn die door de week te bezoeken?

Om even wat namen te noemen: Het gaat vooral om voorouders met achtennamen als Bakker, Haringhuizen, Koppedraaijer, Trompetter, en Visser. Zij zijn allemaal voorouders via mijn grootvader Arie Nooij (1905-1960).

groetjes,

Enno

Uitgeschreven lid - 13 jun 2017 - 11:55

Volgens "Graftombe: zijn er deze begraafplaatsen in de gemeente Medemblik. Achter Opperdoes staat een B (begraafplaats niet bij de kerk) K is kerkhof bij de kerk.

  Gem. Medemblik

Plaats Fotograaf Status Geplaatst Laatste update
Abbekerk alg. (B)   vrij    
Abbekerk oud (B).   vrij    
Benningbroek   geplaatst    
Hauwert (B).   vrij    
Lambert-Schaag Oude (B).   vrij    
Medemblik alg(B).   vrij    
Medemblik RK. (B).   vrij    
Medemblik (B). zuid   vrij    
Midwoud (B).   vrij    
Nibbixwoud (B).   vrij    
Oostwoud Nieuwe (B).   vrij    
Oostwoud Oude (B)   vrij    
Opperdoes Nieuwe (B)   vrij    
Opperdoes Oude (B).   vrij    
Sijbekarspel Oude en Nieuwe (B). ..Jan Boven mee bezig    
Twisk nieuw   geplaatst    
Twisk oud   geplaatst    
Wijzend (B).   vrij    
Wognum Herv(B).   vrij    
Wognum RK(B).   vrij    
Zwaagdijk-West   vrij
 

E.L.Smit - 13 jun 2017 - 13:21

Tja, ik schreef al dat ik op de bekende sites niets anders vond dan de algemene begraafplaatsen. Heb je ook nog iets waar ik wel wat aan heb?

Kijk, ik loop al een tijdje mee, en ik heb graftombe.nl en online-begraafplaatsen.nl ook al bezocht, en dat heb ik ook geschreven. En ik heb ook al geschreven over deze site: http://www.schiltmeijer.nl/Plaatsnamen/Plaatsnamen%20met%20een%20O.html

Ik stel de vraag nu juist in verband met de dingen die ik daar niet vinden kan, d.w.z. specifiek voor Opperdoes:

1. Zijn er nog andere begraafplaatsen dan de genoemde algemene?

2. Zo nee, zijn de graven van de kerken dan misschien in de algemene opgenomen, en zijn de oude graven daarbij mogelijk geruimd?

3. Zijn er nog oude graven in de kerk, dan wel in de achtertuin daarvan, die nu niet meer als begraafplaats aangemerkt wordt?

4. Zo ja, is het mogelijk om de kerk, dan wel het omliggende terrein, door de week overdag te bezoeken?

Ik ben een ervaren genealoog, en een ervaren internet-gebruiker, en ik heb het antwoord helaas nog niet op de bekende sites kunnen vinden. En ik hoop daarom dat er iemand met de lokale situatie bekend is, die me een specifiek antwoord kan geven. Wat ik nu vraag staat voorzover ik kan zien namelijk juist niet op de bekende sites, vandaar de vraag.

Uitgeschreven lid - 13 jun 2017 - 14:05

Hebt u de gemeente waar Opperdoes onder valt al benaderd met uw vraag? Wellicht weet men daar meer.
Heb een kennis in Opperdoes en heb die uw vraag gemaild. 

Reactie: Zie Facebook pagina Stichting Dorpskerk Opperdoes. In die kerk zijn graven en om de kerk heen het oude kerkhof.

L. Loef - 13 jun 2017 - 14:17

Beste L. Loef, hartelijk dank voor het doorsturen. Ik heb net iemand van de Protestantse Gemeente gebeld, en die bevestigde dat de begraafplaats bij de Hervormde Kerk is overgaan in de oude algemene begraafplaats, waarvan hier de inventaris staat. Daar zie ik helaas niet veel bekenden, maar er zijn ook graven in de kerk, en ik heb ook al iemand aan de telefoon gehad die ons misschien wel toegang tot de kerk kan verlenen.

Op de nieuwe begraafplaats, ook via de site van Schiltmeijer te vinden, zie ik wel bekende namen, met name Trompetter, maar die zijn te nieuw, en mogelijk van neven en nichten, niet van voorouders.

Ik sluit overigens niet uit dat mensen die in Opperdoezer begraafboeken genoemd worden in werkelijkheid buiten Opperdoes begraven zijn, bijvoorbeeld in Twisk, al zou ik ze dan eerder in de begraafboeken van die plaats verwachten. Ik heb ook wel begrafenissen in die plaats in mijn bestand, en ook in Medemblik. Opperdoes springt er qua aantal voorouders echter wel uit, en ik wil er sowieso ook heen voor de modelspoorbaan in de bijenstal. :-)

Uitgeschreven lid - 13 jun 2017 - 14:51

Krijg nog het volgende door. De 24e is de kerk open omdat er een Grote Pier fietstocht is. Start bij de kerk en een voedselmarkt. Misschien te combineren. De bijenstal is er vlakbij.

L. Loef - 13 jun 2017 - 15:08

Mogelijk bestaan de oude graven niet meer of zijn er geen grafstenen.

L. Loef - 13 jun 2017 - 15:17

We zijn de 24e al weer weg, want het is maar een midweek. Ik kan vanavond of volgende week als we ter plaatse zijn echter nog bellen met een vrijwilligster die de kerk voor ons open zou kunnen doen. Maar misschien is het wel beter om me nog een beetje verder in de geschiedenis te verdiepen. Een graf in de kerk was vroeger mogelijk toch vooral voorbehouden voor een persoon die daar ook geld voor had, een rijke stinkerd zogezegd, en dat zou bijvoorbeeld een notabele kunnen zijn.

De uitdrukking rijke stinkerd hoorde ik hier een keer in een TV-programma van Henk Westbroek. Het schijnt daadwerkelijk een uitdrukking te zijn voor iemand die geld had om in de kerk begraven te worden, en wiens geur daar in die kerk soms merkbaar was.

Uitgeschreven lid - 13 jun 2017 - 15:29


Als het om de registratieboeken van begraafplaatsen uit de 19de en vroeg 20ste eeuw gaat, incl. vermeldingen van ruimingen, zou ik zelf onder de archieftoegang van de gemeente bij het betreffende streekarchief zoeken. Voor de gemeente Opperdoes zou ik uitkomen bij het Westfries Archief: 
0888   Dorps- en Gemeentebestuur Opperdoes > 1.2.2.07.4. Toezicht op begraafplaatsen . Ihb nummers 1660, 1793, 1662, 1663.

Ik weet in het geheel niets van Opperdoes, maar heb dergelijke boeken ingezien in soortgelijke archieven van andere gemeenten, en vond de registratie vrijwel geheel compleet over de genoemde perioden. Om de precieze lokatie van een oud graf terug te vinden is het natuurlijk wel zaak de nummers te kunnen koppelen (hopelijk via een oude plattegrond in het archief) aan de huidige situatie - vaak wel mogelijk als er maar een paar oude graven nog zijn die ook in deze boeken staan. Als je een gemeente zelf aanschrijft blijkt hun informatie vaak terug te gaan tot het meest recente punt waar de boeken in de archieven ophouden.

Peter S - 25 jun 2017 - 20:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu