stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Veel notari?le aktes



Profiel afbeelding

Ik ben in mijn onderzoek een vader en zoon tegen gekomen waarvan er van beiden veel notariële aktes te vinden zijn. De aktes zelf heb ik nog niet in kunnen zien maar ik heb wel kunnen zien dat het soms gaat om een aankoop of verkoop van onroerend goed en soms om het vaststellen van schulden die zij hadden. Ook zijn er akten waarbij ik niet kan vaststellen waar het om gaat.

Is dit een herkenbaar patroon? Zouden deze mannen wellicht handelaars in onroerend goed geweest kunnen zijn of gingen ze gewoon erg slecht met geld om?

Is er een mogelijkheid om erachter te komen hoeveel bezittingen zij bij overlijden hebben nagelaten? Wat de invloed van hun financiële beslissingen op de volgende generaties heeft gehad?

Sjoukje Leeverink - 9 aug 2017 - 18:09

Het kunnen ook metselaars of timmerlieden geweest zijn wellicht (zeg maar een voorloper van de aannemers/projectontwikkelaars). Die kochten vaak huizen op, verbeterden die en verkochten ze dan weer door.

Annemarie57 - 9 aug 2017 - 19:12

Daar had ik nog niet aan gedacht, maar klinkt logisch!
Ik kwam net in de huwelijksakte van een dochter het beroep "veenbaas" tegen. Ben erg benieuwd of al deze aanschaffen hier mee te maken kunnen hebben. Misschien land opkopen voor veenwinning?

Sjoukje Leeverink - 9 aug 2017 - 20:30

Dat zou ook kunnen. 

Annemarie57 - 9 aug 2017 - 21:50

Voor wat betreft je vraag of er te achterhalen is wat ze hebben achtergelaten: Over welke periode heb je het?

 

19e eeuw: Memories van successie

daarvoor: boedelscheidingen/ testamenten/inventarissen na overlijden.

Annemarie57 - 9 aug 2017 - 21:51

Bedankt voor de hulp.
Het gaat om de 19de eeuw inderdaad.
Ik heb tussen de notariële aktes veel aktes van successie gezien waarin hij wordt genoemd, maar kan er nog geen chocola van maken. Zal ik toch eens moeten gaan bestuderen vrees ik.
Ik zou dit toch erg graag willen weten.

Ik ga morgen naar de regionale archieven. De aktes zijn online niet te vinden en er staat soms alleen bij dat zijn naam wordt genoemd zonder te verder te vermelden welke rol hij in een transactie heeft. Hopelijk vallen de puzzelstukjes morgen nog meer in elkaar.
In heb in ieder geval ook een overzicht van 1832 gevonden met zijn bezittingen en hij lijkt het erg goed voor elkaar te hebben
(4 huizen met erf, 4 boomgaarden, meerdere bouwgronden en weilanden. De mooiste toevoeging is toch wel dat hij ook een 'koehok' bezit)

Sjoukje Leeverink - 9 aug 2017 - 22:35

Misschien verhuurde hij woonruimte aan veenwerkers?

Annemarie57 - 10 aug 2017 - 12:24

Ons eigen huis is vroeger veel gebruikt als een soort van hulpkantoor van de notaris. De naam van de vroegere bewoner van ons huis rond 1850 kwam dus ook veel in akten voor omdat hij fungeerde als getuige bij het opstellen van de akten. Hoeft dus niet altijd koper of verkoper te zijn.

Ruumpol - 10 aug 2017 - 16:16


Memories van successie zijn geen notariële aktes hoor.

 

Misschien dat deze uitleg helpt?

http://www.bhic.nl/onderzoeken/hulp-bij-onderzoek/memories-van-successie

Annemarie57 - 10 aug 2017 - 17:34







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu