stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » lidmatenregisters Amsterdam

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Tja, voor 1643 zou zijn vader Marten als lidmaat geregistreerd kunnen zijn. Met zijn vrouw, waarvan ik niet met zekerheid de naam weet. Als ze al samwn in Amsterdam gewoond hebben. Zijn patroniem heb ik niet, ik weet alleen dat hij dus van Helm komt. En dan is nog maar de vraag of hij EL was. Ik zie hier eigenlijk  geen kansen liggen om verder te komen.

niepoort

Klein gemenigheidje: "Helm" is ook de gebruikelijke samentrekking voor het Groningse Hellum...

Overigens verwacht ik dan "van Helm" en niet "van der". Maar ik moest het toch even kwijt!  En als je uit Hellum komt, ben je vást niet Luthers.

Petra

Weet ik, ik heb ook in die richting gezocht, maar dtb van Hellum gaat niet ver genoeg terug . Ook aan Hallum heb ik gedacht, maar daar geen Jasper gevonen. Herkomstonderzoek wijst naar Hjelm in Denemarken. Overigens denk ik niet in de eerste plaats in de richting van een Nederlandse plaats omdat Jasper bij zijn werste huwelijk in de ondertekening de letter e op de oude Duitse manier schrijft. In de poorterboeken staat dat hij van Helm komt. Van den is er pas later bijgekomen. 

niepoort

zijn vader woont onder Houtewaal, (Houtewaalsebrug) dat lag toch onder Diemen? Jasper is schout van de Diemermeer. 

30.04.1684, akte 26, dat Jasper Maertens van der Helm, Watergraafs, Diemermeer, op het land van requiranten aan de Achterwetering ossen heeft geweid en schade aangericht. Requiranten zijn Gerrit Santbergh, wonende Amsterdam en Gerrit Santbergh ook wonende in Amsterdam.

De naam Helm gebruikt hij nog niet bij de geboorte van zijn eerste kinderen, een doopgetuige is Aeltien jansen van savoijen, zijn moeder misschien?

Tineke Veenendaal

Hallo Tineke, 

het verhaal van de ossen ken ik en dat hij bij de brug van Houtewaal woonde ook. Aaltje Jansen van Savoye. Is van de kant van zijn eerste echtgenote. Uit dat eerste huwelijk nog een tweede dochter Aeltje, uit het tweede huwelijk een Catharina en een Barentje. Die laatste vernoemd naar haar oma van moeders kant. In de poorterboeken staat dat hij van Helm is, waarmee dus een plaatsnaam bedoeld is. Pas aanzienlijk later noemt hij zich Van den Helm.

niepoort

Wie zou voor mij op zoekakten nog eens kunnen kijken naar de namen van de doopgetuigen bij de doop van Aeltie op 22-2-1662 in Amsterdam. Het gaat om boek 95, image 8. Ik lees daar Janneke Jans en Mariecke ..... van ....

niepoort

Ik lees: Mariecken Isacks van Sunderen.

G.Karssenberg

Volgenss mij staat er Jannecke Jans en Mariecke Jacobs van Sinderen, zij is misschien een dochter van Jacob van Sinderen en Trijntje Jaspers.........., die krijgen een dochter Maria.

Tineke Veenendaal

Ik ben benieuwd in wat voor relatie die Marieke tot de ouders van Aaltje staat.

niepoort

Ik schaar mij achter G. Karssenberg: ik lees ook "Isacks van Sunderen."

A van Egmond

Ik ben benieuwd in wat voor relatie die Marieke tot de ouders van Aaltje staat.

 2 buurvrouwen ? Kom niet meer bij

A van Egmond

Zou uiteraard kunnen, maar gebruikelijker was toch wel om familieleden als doopgetuigen te kiezen.

niepoort

Er is trouwens later eerder in 1640 een huwelijksinschrijving van een Isaac van Sindere, dus het is wel een voorkomende naamcombinatie, maar ik heb geen kind Marike gevonden uit dit huwelijk

Inschrijvingsdatum:

17-11-1640

naam bruidegom:

[van] Zinderen, Isaac

naam bruidegom:

[van] Sindere, Isaac

naam bruid:

Caspers, Trijntje

bronverwijzing:

DTB 454, p.523

opmerkingen:

Huwelijksintekeningen van de KERK.

Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Ondertrouwregister: NL-SAA-26404045

A van Egmond

Marike Isaacs van Zinderen met Steven Jans (van Amsterdam), ot. 20.01.1662 Steven Jans, is geassisteerd met zijn cousijn (neef) Jasper Martens die woont bij de Houtewaal. Die neef is wel interessant, denk ik. Dan is Jasper met zijn nicht getrouwd?

Tineke Veenendaal


Nu wordt het interessant. Mariecke van Sinderen is dus getrouwd met Stevens Jans. Hoe Jasper Martens een neef is van deze Steven is mij niet duidelijk, dat moet ik helemaal gaan uitzoeken. Ik heb het huwelijk van Mariecke en Steven nog niet bekeken. Steven zou, onder andere, a) een broer kunnen zijn van Jan Jans, de eerste echtgenoot van Jannetje Stevens, de eerste echtgenote van Jasper, of b) de vader kunnen zijn van genoemde Jannetje Stevens. In geval b) zou het dan om een tweede of derde huwelijk van Steven kunnen gaan. Ik ga zo de akte opzoeken en kijken wat daarin zoal vermeld staat.

niepoortPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!