stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » lidmatenregisters Amsterdam

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Heb je een link, ik kan deze niet vinden?

Tineke Veenendaal

Zoekende op een kind genaamd "Ste*n" met een vader genaamd "Jan" en geboren in de periode 1636-1637 komt maar een resultaat naar voren.

Is deze al onderzocht?

kind:

, Steven

doopdatum:

20-12-1637

kerk:

Nieuwe Kerk

godsdienst:

Hervormd

vader:

Cornelisz, Jan

moeder:

Stevens, Lijsbet

bronverwijzing:

DTB 42, p.58

Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Doopregister: NL-SAA-24539012

A van Egmond

Tineke, de site van Archief Amsterdam werkt momenteel bij mij op de computer niet goed. Krijg voortdurend foutmeldingen. Ik zal morgen proberen de dopen van de in aanmerking komende Stevens te kopieren.

Wat jij aangeeft klopt overigens. Maar in 1638 laat hetzelfde echtpaar opnieuw een Steven dopen. Daarmee valt die uit 1637 dus eigenlijk als kandidaat wel af. 

Verder waren er nog twee kinderen Steven met vader Jan uit 1635, maar die zijn dan weer te oud.

Ik wilde het huwelijk van Jan Cornelis en Lijsbeth Stevens opzoeken, maar, zoals gezegd, ik heb problemen met de site van Archief Amsterdam.

niepoort

Dat gezin heeft idd een jaar later opnieuw een Steven

kind:

, Steven

doopdatum:

21-11-1638

kerk:

Nieuwe Kerk

godsdienst:

Hervormd

vader:

Cornelisz, Jan

moeder:

Stevens, Lijsbet

bronverwijzing:

DTB 42, p.112

Doopregister: NL-SAA-24514403

A van Egmond

welke datum dan precies dan ga ik zelf wel even kijken. 1638 zou ook zomaar kunnen.

Tineke Veenendaal

Ik kan het even niet meer volgen. We hebben het over een Steven Jans, geboren rond 1637. De Steven van 08.09.1637 Amsterdam, heeft als ouders Steven Jans en Anna Pieters. Maar nu hebben we het ineens over Cornelis Jans en Lijsbeth Stevens. Was ik maar met "de Helm" geboren. ......

Tineke Veenendaal

Het lijkt mij dat de zoon Steven van Steven Jans en Anna Pieters, later Steven Stevensz zou heten en niet Steven Jans!!

A van Egmond

Een mogelijk passend huwelijk van een Jan Cornelis en Lijsbeth Stevens vind je hieronder

inschrijvingsdatum:

19-12-1626

naam bruidegom:

Kanter, Jan Cornelissen

naam bruid:

Stevens, Lijsbeth

bronverwijzing:

DTB 431, p.524

opmerkingen:

Huwelijksintekeningen van de KERK.

Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Ondertrouwregister: NL-SAA-26370820

 

A van Egmond

Jan daar heb je een punt maar, dat komt omdat wij deze Steven 1637 zo graag willen koppelen aan Jenneke Stevens en haar vader is Steven Jans........., de 1637  Steven zou dan een halfbroer van haar zijn en dat zou de doopgetuigen en zijn neef ? Jasper Martens kunnen verklaren. Maar inderdaad deze 1637 Steven heeft een vader Jan, zoals je al opmerkte.

Tineke Veenendaal

Als je de familie "van Wintraet" verder wilt onderzoeken dan zou ik het archief van Breda doorzoeken op de naam "Jacob Jaspers van Wintraet", vermoedelijk een broer van Trijntje en Machteld, die (eerst vanuit Heusden) in Breda werkzaam was als "spoormaecker" en later ook als deurwaarder. Er zijn diverse akten de moeite waard om te lezen.

Hieruit blijkt dat de familie afkomstig was uit Villers in Henegouwen, Belgie. (Fonetisch opgeschreven kom je dan inderdaad op Vieers of Viers die in de amsterdamse akten van Trijntje en Machteld worden genoemd).

 

In Breda blijkt in dezelfde periode  ook een Abraham van Sinderen te trouwen, die geboren is in Doesburg, maar afkomstig was vanuit Utrecht, net als de Amsterdamse van Sinderen. De wortels van deze familie liggen dus blijkbaar in het oosten van het land in Doesburg. 

A van Egmond

Hartelijk dank, maar de familie van Mariecke wordt voor mij pas interessant als vaststaat dat Steven Jans en Jasper Martens behalve neven ook bloedverwanten waren. Ik zou dan ook heel graag weten wat er met Steven en Mariecke gebeurde na hun huwelijk. Ik kan in Amsterdam niets van ze vinden na 1662

niepoort

Zie het maar als een 'placeholder', ik was gebiologeerd door die plaatsnaam Vieers.

Heb je overigens een image van de poorterinschrijving van Jasper Martens waarover wordt gesproken? Ik kan hem nl. niet vinden in de index op het poorterboek van het amsterdams archief.

A van Egmond

Klopt, zijn inschrijving is van 1656. Ik heb hier wel een fotokopie, dus ik kan daar een foto van maken en je die toesturen. De inschrijving is overigens nauwelijks leesbaar. Hij staat in iig geval vermeld als Jasper Martens van Helm, waarmee in dit geval dan de plaats van herkomst bedoeld zou zijn. Bij zijn eerste huwelijk (18 maart 1656) staat als ik het goed lees: .... Jasper Martens van Helm huistimmerman out 26 jaar de vader daer woonde aen Houthewael ......  Heel opmerkelijk vind ik dat Jasper bij deze trouwinschrijving bij het ondertekenen de Duitse -e gebruikt, die sterk afwijkt van de Nederlandse (de Duitse -e lijkt nog het meest op een v, de Nederlandse op een gekantelde e of op de Griekse kleine letter theta.. Bij zijn tweede huwelijk gebruikt hij de dan gebruikelijke Nederlandse letter. Zijn vader ondertekent de notariele akten waarvan sprake was, op de normale Nederlandse manier. Dit zou er dus  op kunnen wijzen dat vader Marten al geruime tijd in Nederland woonde, maar zoon Jasper niet.

niepoort

@niepoort

Ik heb de poorterregistratie online gevonden alhier

En ook dat voor de archiefmedewerkers Helm een niet te traceren plaats betreft alhier in het boek van probleemgevallen.

A van Egmond


Ik dacht dat die periode nog niet online was. Overigens komt Helm als plaats vij de opvarenden van de voc een stuk of zes keer voor. Eenmaal is vermeld Helm in Muensterland. Bij Wilhelmshafen ligt dacht ik ook een plaatsje Helm. En als achternaam kom je bij de voc oa zowel Helm als Van Helm tegen. Uiteraard naast van der/den Helm. 

Overigens heeft geen van die opvarenden een typisch buitenlands klinkende naam

niepoortPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!