stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » lidmatenregisters Amsterdam



Profiel afbeelding

dat Stevens Jansz van Savoije uit Haarlem afkomstig zou zijn

Dat staat in zijn ondertrouwinschrijving, hier.

Peter S2 - 26 mei 2018 - 07:38

Er zijn door Steven Jans van Savoij en Weijntgen Dircks kinderen gedoopt te Haarlem (zie zoekakten Haarlem>indexen DTB): Johannes op 2.3.1623 [hier voor de echte inschr.], Janneke op 30.6.1624 [echte inschrijving hier], en in 1639 zou er nog een Johannes moeten zijn gedoopt (NB in de tussenliggende periode zijn hun kinderen te Amsterdam gedoopt, zie hier). Verder in deze index de trouwinschrijving van zijn huwelijk in 1651. Misschien is zijn eerdere trouwinschrijving alleen op patroniem, maar zelfs daarop vind ik em niet in de index, en bladeren van 1619-1623 heeft me niets opgeleverd. Misschien voor het gerecht te Haarlem getrouwd, ik zie daarvan alleen archieven vanaf 1624 op zoekakten.
Edit: Hier (rechts onderaan) wel de trouw van Hans van Savoy, wellicht een broer van Steven; als Jan Jans van Savoij in de index te zien rond bovengenoemde doopvermeldingen, ook hij liet een Johannes en een Janneke dopen.
Edit2: Een mogeljke vader van Steven en Jan kwam uit Antwerpen: Hans de Sanoij en Janneke Heijnsaems/Heijnsiens (kinderen van hen zijn te vinden in de index op het doopregister van Haarlem), dus coherent met het gegeven dat Steven en Jan kinderen Johannes en Janneken lieten dopen.

Peter S2 - 26 mei 2018 - 07:53

Dank je. Dus ik had Haarlem kennelijk uit de inschrijving van zijn tweede huwelijk gehaald. Daar had ik niet meer naar gekeken. Mooi dat je enkele kinderen in Haarlem hebt gevonden, maar jammer dat daar geen huwelijk met Weijntje bijzat. Misschien nog in Antwerpen getrouwd???? De voornaam Weijntje kwam hier geloof ik niet veel voor, maar is wellicht eerder Vlaams.

Toch vreemd dat ze geen enkele Dirk laten dopen, maar wel een Hendrik. Kan Dirx als patroniem dan wellicht ook afgeleid zijn van Hendrik? 

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 11:10

Steven en Weijntje komen diverse keren voor op Geneanet, maar helaas voorbehouden aan premiumleden, en dat ben ik niet.

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 11:19

Overigens kan ik de ondertrouwinschrijving van Steven en dat meisje Persijn niet geheel ontcijferen. Wat volgt er bijvoorbeeld op de mededeling dat hij weduwnaar van Weintje Dirckx is? Wat ik nog wel kan lezen is dat hij buiten de St. Anthonispoort woonde. Dat klopt wel met het feit dat als zijn woonplaats elders Houtewaal werd genoemd.

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 11:31

Een poging tot transcriptie van de ondertrouw in 1651:
alsvooren Steven Janss van Savoijen van Haerlem
sleper, wedr van Weijntie Dircx won buytende Anthonis
poort overleggen[de] acte van inteckeninge van hem met Jannetie
Teunis Persijn JD tot Haerlem, onder de hande? van C.?
van Loo .. tot Haerlem

[Ik vermoed dat van Loo slechts de auteur van het bewijs uit Haarlem was]

En hierbij voor de volledigheid ook de inschrijving te Haarlem, op 8.1.1651, waar verder niets bij staat.

Peter S2 - 26 mei 2018 - 11:40

Nog even terug naar de herkomst van Steven Jans van Savoij. Zoals ik meldde in een eerder bericht, lijkt me dit het huwelijk van zijn ouders te zijn in Haarlem in 1590: Hans de Sanoij en Janneke Heijnsaems. Dit omdat te Haarlem, Steven kinderen Johannes en Janneke liet dopen, zie eerder bericht. Verder was er een Jan Jans van Savoij te Haarlem die gelijknamige kinderen daar liet dopen, zie mijn eerdere bericht. Maar in heel NG Haarlem lijkt er geen één serieuze kandidaat te zijn voor een doop van een Steven, zoon van Jan uit die tijd, zie de index op voornaam van dopelingen te Haarlem. Apart is nu dat er juist te Amsterdam wèl een kandidaat is voor de doop van Steven (zie hier), op 19.7.1598:

Jan de Sewoeij smalwerker ende Jannetgen Enckmans
sijn huijsfrou ende Berber Schyldemans als peet het
kint heet Steven.


Er is overigens wel een doop van een Johannes van dit echtpaar te Haarlem, in maart 1595 (link), alsmede die van een dochter Margrieta in 1591 (link). (Let op de grote variatie in spelling van de naam van de moeder.)

Peter S2 - 26 mei 2018 - 14:54

Dat is mooi gevonden Peter. Het zou betekenen dat de opmerking dat Steven "van Haarlem" is in zoverrre niet klopt, dat hij daar niet geboren is. Hoogstens opgegroeid. Op zich lijkt me dat niet vreemd. Als mensen aan mij vragen waar ik vandaan kom, dan zeg ik nooit Amsterdam, hoewel ik daar geboren ben. Ik noem dan altijd de plaats waar ik ben opgegroeid. Het feit dat Steven zijn tweede vrouw uit Haarlem haalt, wijst iig op zeer sterke banden met die stad. Wat zou het mooi zijn als zijn huwelijk met Weijntje nog eens gevonden zou kunnen worden. Of op zijn minst de doop van Weijntje.

Zouden Janneke Enckmans en Janneke Heijnsaems dan dezelfde persoon zijn? Die namen liggen qua klank behoorlijk ver uit elkaar. Bij een van de beide kinderen van Jannetje Stevens en Jasper Martens is Aaltje Jans van Savoije doopgetuige. Hadden Hans en/of Jan en zijn vrouw wellicht een dochter Aaltje?

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 15:05

Ik zie in 1606 in Amsterdam nog het huwelijk van ene Susanna van Savoije. Als ik het goed lees afkomstig uit Antwerpen. Verder kan ik van de tekst niet veel maken. Wie haar getuige is kan ik niet lezen.

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 15:10

Die staat er m.i. ook niet bij. Ik zal wel een transcriptie proberen.

Peter S2 - 26 mei 2018 - 15:15

(link)
als voren Michiel Moriaensen van Antwerpen zijde
reeder oud 23 jaren wonende ^6 ans^ op de breedstraet verclarenden
geenen ouders te hebben ter eenre ende Susanneken van
Savoije van Antwerpen oud 22 jaren wonende ^18 ans^ inde
huijdevetters strate verclaern[de] mede geen ouders te hebben
ter andere zijde

[edit: bericht meermalen aangepast]

Peter S2 - 26 mei 2018 - 15:18

Dank je. Die zelfde Susanna is waarschijnlijk een flink aantal jaren later doopgetuige in Amsterdam bij de doop van Susanna, dochter van Jan van Savoije en Grietje Jans.

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 15:23

Ook nog in Amsterdam gevonden Tanneke van Savoije en haar man Jochem Bartels laten 7-9-1628 een tweeling Berber en Grietje  dopen. Doopgetuige zo te zien Grietje van Savoije. Dat zou dus dezelfde persoon kunnen zijn als dopeling Margrietje, Haarlem 1591. Tja, allemaal wel familie van elkaar zo te zien.

Het lijkt er op dat Hans/Jan/Johannes en Susanna broer en zus waren en beiden afkomstig uit Antwerpen.

Van Tanneke verder in Amsterdam niets gevonden. Geen huwelijk, geen andere kinderen. Wel het begraven van een Tanneke Jans 4-1-1630, maar zonder vermelding van naam echtgenoot.

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 15:27

Zouden Janneke Enckmans en Janneke Heijnsaems dan dezelfde persoon zijn? Die namen liggen qua klank behoorlijk ver uit elkaar.

Maar even de originele scans van de inschrijvingen te Haarlem uit de 16de eeuw er bij gepakt, want het handschrift van de indexen is ook niet alles.
1590 trouwinschrijving, linksbovenaan: Heijnsaems lees ik hier.
1591 doop van dochter Margrieta, links: Heijnsaems
1595 doop zoon Johannes, links: Ercksaus/Encksaus?
Wat mij betreft is "Enckmans" te Amsterdam hier dicht genoeg bij, maar we zullen zien of er verder reacties komen.

Peter S2 - 26 mei 2018 - 15:41

Wat zou het mooi zijn als zijn huwelijk met Weijntje nog eens gevonden zou kunnen worden. Of op zijn minst de doop van Weijntje.

Het lijkt me nog steeds mogelijk dat ze voor het gerecht zijn getrouwd te Haarlem, waarvan de archieven pas vanaf 1624 bewaard zijn gebleven, en RK pas vanaf nog veel later.
Wat haar doop betreft: je kunt zelf de Haarlemse index op voornamen van dopelingen bekijken, voor Wijntje in verschillende schrijfwijzen begint dat chronologisch hier. Ik zie geen een kandidate.

Peter S2 - 26 mei 2018 - 15:50

Ik denk ook wel dat beide Jannekes dezelfde persoon zijn. Er liep dank ik in Haarlem maar een Jan/Hans/Johannes van Savoije rond. Ach, in die tijd werden namen behoorlijk verbasterd soms. Een dochter Margrieta, geboren in Haarlem, verklaart waarom Steven een dochter naar zijn zus vernoemde. Het hele plaatje van de familie Van Savoije begint zo aardig te kloppen. Alleen mis ik nog een Aaltje (de doopgetuige bij de dochter van Jannetje en Jasper in 1656). En de onbeantwoorde vraag waarom Steven en Weijntje een zoon Hendrik lieten dopen, terwijl je een Dirck zou verwachten.

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 15:52

Het is natuurlijk mogelijk dat ze niet NH getrouwd zijn. Maar waarom voor het gerecht trouwen als je NH bent? Tenzij een van beiden RK was natuurlijk. Maar alle kinderen worden kennelijk NH gedoopt. 

 Moet ik de tekst van 
Susanna's huwelijk zo uitleggen dat zij vanaf de leeftijd van 4 jaar al in Amsterdam woonde? Dan zou ze dus rond 1588 in Amsterdam zijn gekomen. Tamelijk kort voor het moment dat Jan/Hans en Jannetje in Haarlem trouwden. Bij wie woonde het kind Susanna dan vanaf het moment dat haar broer (?) trouwde? Je zou toch denken bij familie.

(tekst aangepast)

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 16:00

Hier nog het tweede huwelijk van de man van Tanneken van Savoijen, in 1633. Hij tekende met Jochem Baertelmeus - en hij was sleper... Er zou een aantekening moeten zijn bij de weeskamer, dus het is zaak om haar begraafinschrijving te achterhalen.

Peter S2 - 26 mei 2018 - 16:09

Mogelijk 4-1-1630, als Tanneke Jans. Geen naam van echtgenoot vermeld. 2 jaar later de begrafenis van een kind van Tanneke Jans, ook daarbij geen naam van de vader vermeld. Als Tanneke bij haar overlijden in 1630 nog een van haar kinderen of beide kinderen had nagelaten dan verbaast het me dat haar man tot 1633 wachtte met hertrouwen. Meestal zette een weduwnaar met kindertjes er wel meer vaart achter.

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 16:22


Nu vraag ik me af wie Tanneke was. Een dochter van Hans/Jan die in Haarlem woonde? Maar waarom noemde zij  dan een van haar dochters niet Jannetje, naar diens vrouw? Heeft Jan/Hans wellicht nog een tweede huwelijk gesloten en is Tanneke uit dat huwelijk geboren? Dan zou wellicht Berber Schyldemans, die bij een van de dopen van de kinderen van Jan en Jannetje in Haarlem als getuige optrad, die tweede echtgenote kunnen zijn geworden. Dat zou iig verklaren waarom een van de tweelingen Berber genoemd werd.

Liesbeth Niepoort - 26 mei 2018 - 16:31







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu