Via DNA worden geleidelijk familiebanden en migratiepatronen steeds scherper afgebakend. Tegen de tijd dat we van elk levend wezen alle markers kunnen registreren en door nu nog onvoorstelbare supercomputers alle verbanden kunnen laten berekenen, dan kunnen we de genetische "bloedlijn" opstellen van mens tot aardappel. Nee we stammen niet van de aardappel af, hoewel die ook 23 chromosomenparen heeft, maar de aardappel en de mens hebben wel een gemeenschappelijke voorouder. Tenzij je streng bijbels bent, dan stammen we via Noach van Adam af.
Maar zolang genealogen zich beperken tot mensen, mensen met een naam, komen er veel echt niet veel verder dan 1811, de meeste stranden ergens tussen 1811 en 1500. Vrijwel alleen adel kan soms een rechte filiatie de middeleeuwen in trekken. En juist dan moet je erg oppassen. Hoe verder je teruggaat, hoe onbetrouwbaarder de bronnen. De mooiste perkamenten charters met lakzegels blijken maar al te vaak vervalsingen. Herauten en monniken waren corrupt, machthebbers hadden alle belang bij roemrijke voorouders die toen toch niemand op Internet kon terugzoeken.
Voor Nederland is het rekensommetje van totaal aantal al eerder gemaakt, toen kwamen ze op 100 miljoen inclusief de nu levenden. Ik zou wel's een rekensommetje willen zien van hoeveel daarvan op de een of andere manier een persoonlijk spoor heeft achtergelaten dat nu nog in een archief of museum is terug te vnden. Mijn schatting uit de dikke duim is 40 mln met naam, toenaam, voorouders, nageslacht, 20 mln met incomplete gegevens zoals alleen voornaam, jaar, betaalde belasting of verkregen erfenis. Hooguit 10 mln met nog vagere sporen zoals archeologische resten van hun dorp, vaak zelfs zonder naam van het dorp, hooguit dateerbaar aan grondlaag en vorm van potscherven. Kom je toch op zo'n 70% die je op de een of andere manier in je gealogie kunt proppen ;-)
Bureaucratie was in Nederland voor de 16e eeuw voor zover ik kan vinden niet onze sterkste kant. In Engeland zijn veel meer, zelfs heel nauwkeurige, boekhoudingen bewaard gebleven van feodale heersers tot kort na Willem de Veroveraar.
Veel culturen kennen tot op de dag van vandaag geen enkele vorm van bureaucratie. De Egyptenaren geloofden al dat je voortleeft zolang je gescheven naam voortbestaat. Wie schrijft, die blijft. Je bent pas echt dood als niemand je meer kent. Maar ja, hoe zit het dan met die culturen die bv de krokodil of de heilige koe als voorouder vereren? Nou simpel, via DNA komen we daar wel uit. ;-)