Beste allemaal,
Voor onderzoekers naar Nederlands in Oost-Indie en dan met name naar ambtenaren die daar een of meerdere functies hebben gehad:
Op de beeldbank van het Nationaal Archief zijn de eerste stamboekkaarten van Ambtenaren in Oost-Indie als scan online gezet.En wel die van de namen van A t/m Lo.
Als je op de link klikt, zie je resultaten: "7 gevonden, 1 t/m 7 getoond, pagina 1 van 1"
Klik je dan op een van de plaatjes, dan opent zich een venster met daarin een flinke weelde aan afbeeldingen van de stamboekkaarten van velen!
Succes!!
Frank
Frank van de Velde - 23 mar 2009 - 11:36
Dag Frank,
Bedankt voor je mededeling.
Velen zullen hier dankbaar gebruik van gaan maken.
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 23 mar 2009 - 16:15
ja da's inderdaad handig zo'n verwijzing.
ik kijk ook dagelijks op http://forum.archieven.org/ daar zie je bijna alles wat er nieuw is.
Sylvia - 23 mar 2009 - 16:37
Hallo Sylvia,
Net als de site digitale bronbewerkingen. Daar komt ook heel veel nieuws op.
Normaal zal ik niet zo snel een nieuwigheidje vermelden, maar in dit geval zat ik zelf vanmorgen even te turen hoe een en ander in elkaar steekt. Je verwacht niet 7, maar heel veel meer kaarten en dat zie je dus pas als je op een plaatje klikt....
En ik heb dus een gaatje in mijn stamboom kunnen dichten, dank zij deze scans met een stukje aanvulling van een levensloop! En da's ook mooi meegenomen.
groet, Frank
Frank van de Velde - 23 mar 2009 - 17:21
Joyce van Lingen - 24 mar 2009 - 11:31
klopt dat er stukken missen ik kon ook 't mijne niet vinden.
zal een mail naar NA sturen (zullen ze inmiddels al wel weten)
Sylvia - 24 mar 2009 - 16:09
Wat betreft de missende onderdelen:
Eric Hennekam (Archiefforum) was iets eerder met het oppikken van het onlinekomen van de stamboekkaarten dan ik had ingeschat. Ik was nog druk bezig met het uploaden en klaarzetten van de beschrijvingen. Inmiddels staat de hele eerste serie stamboekkaarten Oost-Indische Ambtenaren online, teweten het deel van 1912-1927.
De overweldigende positieve reacties op het onlinekomen is in ieder geval een goede motivatie om haast te maken met het online zetten van het tweede deel. Ik kan alleen geen beloftes doen wanneer het klaar is, het tweede deel is meer dan 3x zo groot als het eerste deel. Zodra het erop staat meld ik het bij het Archiefforum.
Jeroen van Luin,
Nationaal Archief.
Jeroen van Luin - 25 mar 2009 - 19:18
Deze duidelijke uitleg stel ik zeer op prijs.
Andere archieven en archiefmedewerkers zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen.
Leonardo - 25 mar 2009 - 20:40
Ruudje - 26 mar 2009 - 09:06
Helaas, er is (nog) geen database met de namen beschikbaar. De bron is opgesplitst in 14 series (overeenkomend met de 14 houten bakken waar ze kaarten in zitten) en per serie zijn de kaarten opgedeeld in groepjes van 100. De namen van de eerste en laatste kaart in elk groepje van 100 staat vermeld in de beschrijving.
Deze manier van ontsluiten is natuurlijk een stuk minder gebruiksvriendelijk dan een doorzoekbare database, maar bij gebrek aan beter hopelijk wel een bruikbare oplossing.
Jeroen van Luin - 26 mar 2009 - 09:16
Jeroen,
Zijn dit soort gegevens ook bekend van Ambtenaren voor 1912?
Marcel Verhoef - 27 mar 2009 - 09:02
Ik ben helaas geen inhoudelijk expert, maar ik heb de volgende informatie uit de toegang gevist:
"Aanvankelijk werden op het ministerie de gegevens over de loopbaan van de
ambtenaren in registers (stamboeken, zie nummer toegang 2.10.36.15)
bijgehouden. Vanaf circa 1912 werden de gegevens van nieuw aangestelde
ambtenaren vermeld op groot formaat kaarten (stamkaarten). Mutaties van reeds in
dienst zijnde ambtenaren werden in de bestaande stamboeken vastgelegd. Vanaf
1927 werden de stamkaarten bijgehouden door het Comissariaat voor Indische
Zaken."
Dit verklaart ook direct de opsplitsing in de twee series 1912-1927 en 1927-1952.
De genoemde toegang is beschikbaar als website of als pdf bestand.
Jeroen van Luin - 27 mar 2009 - 09:27
@ Marcel
Via onderstaande link naar PDF kun je een indruk krijgen wat er o.m. te vinden is in het nationaal archief betreffende onderzoek personen in Ned Indie (al dan niet ambtenaar)
http://www.vanderheijden.org/ng/cbg.html
mvg-Ben
Ben Wegman - 27 mar 2009 - 09:31
Jeroen van Luin - 8 mei 2009 - 19:45
Heeft het archief met al zijn vernieuwingen de series stamkaarten van de site gegooid of ben ik zo slecht in zoeken?
De links werken niet en op de site kom ik alleen de verwijzingen naar de microfiches in het archief tegen.
Fred
F.E. van der Burg - 30 jun 2011 - 14:33
@ Fred,
Ik ben al heel erg aan het zoeken geweest en kon het dus niet vinden. In eerste instantie heb ik de mesne van Genea Knowhownet aangeschreven om hen te wijzen op niet werkende links. Ik had vrij snel daarna een reactie:
Beste Ben,
Volgens mij zijn deze gegevens nu te vinden via
http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00283
Ik zal de link morgen aanpassen.
Met vriendelijke groet,
Paul Balm
team onderhoud Stichting Geneaknowhow
Bij controle door mij bleek deze link wel naar een stamboek te leiden maar dat van 1830-1836. Ik heb gereageerd naar Paul Balm maar nog geen reactie ontvangen.
Ook het ik deze week contact per mail opgenomen met het Nationaal Archief met dezelfde vraag.
Hun antwoord:
De stamboeken Oost-indische ambtenaren is verhuisd van de beeldbank van de oude website naar de nieuwe website van gahetNA onder rubriek Collectie , indexen zie deze link:
http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00283
Niet dus. Ik heb ook naar het nationaal Archief gemaild dat dit niet het gezochte bestand is maar dat het vroegere bestand met scans de periode 1915--1927 en 1927-1952 besloeg. Tot dusver nog geen antwoord.
mvg-Ben
Ben Wegman - 30 jun 2011 - 17:13
Beste Fred, Ben,
In de nieuwe website zijn de kaarten, foto's en documenten opgesplitst en elk via hun eigen collectieweergave te vinden. De documenten zijn te vinden in het archievenoverzicht, zoekend via de naam, maar indien bekend ook handiger via het nummer van de archiefinventaris, in het geval van de stamkaarten is dat nummer 2.10.36.21
De 'deeplink' naar de archiefinventaris is dan: http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.10.36.21 waarna je kunt doorbladeren naar het juiste inventarisnummer, net als in de vorige beeldbank. (Bijvoorbeeld: http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/index/eadid/2.10.36.21/inventarisnr/30/level/file voor inventarisnummer 30, de serie Kru t/m Lee uit 1926-1952)
Dat gezegd hebbende, kom ik er meteen achter dat er ook iets fout zit in het tonen van de scans: hoewel er bij elk inventarisnummer een paar honderd scans horen te zijn, wordt er stug getoond dat er 0 zijn. We hebben er net even naar gekeken, en het probleem wordt veroorzaakt doordat de website zoekt naar scans van (bijv.) inventarisnummer 30, terwijl de scans van zichzelf vinden dat ze horen bij inventarisnummer 0030. Dit verschil in wel of geen voorloopnullen zorgt ervoor dat de twee systemen elkaar niet kunnen vinden.
Gelukkig is daarmee wel een handmatige tijdelijke omweg te verzinnen:
Volg eerst de normale weg:
Nu verschijnt de melding dat er geen scans beschikbaar zijn, omdat de website zoekt naar scans van inventarisnummer 30, terwijl de scans 0030 als inventarisnummer hebben staan. Maar, met een klein truukje kunnen we de website laten zoeken naar scans van inventarisnummer 0030:
In de URL van de webbrowser staat nu (als het goed is):
Deze kun je aanpassen door het getal ná 'inventarisnr' te voorzien van voorloopnullen totdat er 4 posities zijn. Dus inventarisnummer 1 krijgt '0001', en inventarisnummer 47 wordt '0047'. In het geval van inventarisnummer 30 wordt de link dus:
Het vervelende is nu alleen dat de getoonde scans geen metadata meer hebben, omdat de metadata geregisteerd staat bij het inventarisnummer zonder de voorloopnullen.
Zoals gezegd is dit uiteraard een hele tijdelijke oplossing, waarmee jullie hopelijk even kunnen werken zolang we nog bezig zijn met de definitieve oplossing. Deze is naar mijn inschatting niet moeilijk, maar kan met 30.000 scans wel een paar dagen duren.
Met vriendelijke groet,
Jeroen van Luin,
Nationaal Archief.
Jeroen van Luin - 30 jun 2011 - 18:27
@ Jeroen,
Bedankt voor je zeer uitgebreide uitleg en toelichting. Hier kan ik mee verder. Ik zal de medewerker van het Nationaal Archief, die mijn mail in eerste instantie beantwoordde een bericht sturen waarin ik zal verwijzen naar jouw bericht op deze site.
Nogmaals bedankt,
met vriendelijke groeten,
Ben
Ben Wegman - 30 jun 2011 - 19:13
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.