Beste allemaal,
Deze week tot de ontdekking gekomen dat er op Drenlias inmiddels ook scans zijn te bewonderen.
Steekproefjes van mijn kant leerde dat het vooralsnog gaat om de overlijdensakten van 1943 en later en ook blijkt dat sommige een leeg scherm als resultaat opleveren. Dus mogelijk gaat het om een test.
Let wel op: ze zijn alleen te zien als je zoekt in: "Burgelijke Stand 1811-1952" via het menu "Zoeken na 1811".
Zoek je in "Alle Bestanden", dan wordt er geen link naar de scan gegeven!
Voor hen die er nut van hebben, veel plezier ermee!!
groet, Frank
Berichtje uit de krant
Na de index op de Drentse overlijdensgegevens tot en met 1952, zijn nu ook de overlijdensakten zelf van 1943 t/m 1952 digitaal beschikbaar..
Er zijn 30.000 aktes gescand en ingevoerd. Bijzonder is dat ook de bijlages bij de aktes zijn in te zien. Zoals verklaringen van het Rode Kruis e.d betreffende omgekomen Drentse inwoners tijdens WO II in kampen etc.
mvg-Ben
Hallo Ben,
Dankjewel voor je aanvulling.
Wel even een vraagje: welke krant is "de krant"? Ik heb er hier in het westen niets over gelezen...... 
groet, Frank
Het stond vanmorgen in "De Volkskrant". Omdat ik de krant na lezen aan de buren geef en ik het artikeltje niet gekopieerd heb, beschik ik niet over de volledige tekst. Het komt erop neer dat dit een speciale (gesubsidieerde) aktie is geweest voor de periode 1943-1952, mede omdat de overlijdensdata van kampbewoners, gefusilleerden en te werk gestelden vaak pas veel later zijn opgenomen in de boeken en veelal op basis van andere documenten zoals de verklaringen na opsporing van het Rode Kruis. Ik heb op de websitew van "De Volkskrant" het artikeltje niet kunnen terug vinden. Vooral de plaatsing van scans met additionele info is bijzonder.
mvg-Ben
Overlijdensakten Drentse oorlogsslachtoffers online
Vanaf 1 mei staan de overlijdensakten online van inwoners van Drenthe die in de periode 1943 t/m 1952 zijn overleden. Het gaat om ruim 30.000 akten op de site
www.drenlias.nl, de genealogische database van het Drents Archief.
Ook de bijlagen bij de akten zijn in de database opgenomen. Het gaat om gegevens van het Rode Kruis of de rechtbank die vooral betrekking hebben op Drenten die in de vernietigingskampen zijn vermoord of tijdens hun tewerkstelling in Duitsland zijn overleden.
Source:
dekrantvanmiddendrenthe.nl