Het is al eens eerder op gewezen en nu van mijn kant.
Een fout in een stamboom ...het kan gebeuren .
Maar bij stamboom Schotel - Vrolijk ontdek ik toch wel hele slechte informatie .
,,Natasja er over geinformeerd en hoop dat ze er wat mee doet .
Bij Cornelis Pronk gehuwd met Adriana Vrolijk klopt er helemaal niets van .
Ik zocht naar Biever / v.der Toorn etc .
Zeker na de burgelijke stand is veel nu op internet te vinden .
Gebruik altijd bronnen ,vermeld ze en kopieer ze .Zo ontstaat er wel ,zoals bij mij meters archief ,maar dat is toch de hobby?
Zeker van elke generatie of wel stamvader zorg voor het bewijs .
Neem niet klakkeloos andermans zijn gegevens over .
Het heeft mij veel tijd gekost alles te controleren en weer de fouten te herstellen en nu nog opnieuw mijn Stamboom Biever weer juist op het NET te krijgen.
Weijtenburg Henriette - 9 jul 2009 - 08:07
Hallo Henriette
Voor genealogen is het toch de bedoeling,dat je alles controleerd?
Als je alles maar klakkeloos overneemd ,ben je wel heel dom bezig.
Bij mij komt er niks in mijn boom,als ik niet hondert procent zeker ben.
Maar soms krijg je aanwijzingen waar je wel weer verder kunt,met fouten,maar die kan je zelf herstellen.
En klaag achteraf niet hierover ,je had het kunnen weten.Waar gewerkt woord vallen spaanders.
Een gegeven paard moet je niet in zijn bek kijken.
Wees blij met wat je soms aangerijkt krijgt.
Succes en groetjes.
Anja4711 - 9 jul 2009 - 08:42
Inderdaad waar gewerkt worden vallen spaanders , na 35 jaar stamboom onderzoek en geschiedenis is dit mij zeker wel bekend , maar dit is wel heel erg wat er fout is en ook nog gepubliseerd wordt als gehele stamboom op internet.
groet Henriette
Weijtenburg Henriette - 9 jul 2009 - 09:35
Ia dit allemaal wel zo erg ? Het is eenmaal zo dat wat gepubliceerd is, NOOIT foutloos is.
In het verleden heb ik zelfs een keer een FOUT gevonden het het zg "Blauwe boekje" en de samenstellers daarvan gaan er toch vanuit wat daar instaat FOUTLOOS is !
Genealogische groeten van
Cees
(hopelijk staan hier geen fouten in !)
Uitgeschreven lid - 9 jul 2009 - 11:17
Ik bedenk mij nu ineens dat we wel tot hele foutieve stambomen kunnen komen in de toekomst
als er niet correct gewerkt wordt met het uit zoeken en alles zomaar over genomen wordt via Internet.en er dan ook weer op geplaatst wordt.
Zo is bij mij nu aan de orde alle niet op mijn site staande stambomen ,waarover ik wel beschik ,wel op de site te komen en wederom zal ik dan alles weer kontroleren .
Zal wel door mijn beroep komen [verpleegkundige ]eerst kijken /controleren /laten controleren
en dan geven !!!
Maat laten we wel het plezier erin houden wat onze genealogie hobby aangaat we hebben toch als doel het verleden te achter hale en te bewaren !.
Tot zelfs in de archieven ontdek je fouten,maar het blijft altijd nog mensen werk .
Rob heeft ook al een op de site de mededeling gedaan van NIET zomaar de gegevens overnemen .
Allen veel plezier met de hobby .
Henriette
Weijtenburg Henriette - 9 jul 2009 - 14:46
Hoewel laat, bijna een week geleden wou ik even reageren op het onderwerp.
Zelf vond ik onder Genlias, een stamboom aanvulling die een school-voorbeeld van klakkeloos aannemen is.
Op 1 mei 1827 wordt aan geven dat Borkus Ruth overleden is. zijn vader is:Engelbart Ruth en zijn moeder Dorothea van Dillen.
Maar het moet dus zijn ;Rutgerus Borkus, vader Bartelomeus Borkus en Moeder Dorothea van Dillen.
Ik vond hem door op naam van moeder te zoeken.Ook de leeftijd klopte.
Hij was militair en ik heb dus geen moeite op aan te nemen dat er een ander bedoeld zou zijn. Ik kan het me helemaal voorstellen hoe die aangifte gegaan is.
Marjan
marjande 1e - 15 jul 2009 - 12:05
Marjan, het is nooit te laat om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.Van huis uit ben ik al meer dan 40 jaar een amateur historicus die ongeveer 15 jaar geleden ook wat aan genealogie ging doen. Op een gegeven moment kreeg ik een dik genealogisch boek over een Brabantse familie onder ogen. Ik was met de inhoud over de stamouders totaal niet eens. Geschiedkundig kon dat namelijk niet. Na vele jaren van onderzoekingen en visitaties aan vele archieven is deze genealogie voor 35% herschreven aan de hand van originele bronnen uit de ARCHIEVEN.
Had tussentijds een kwartierstaat van mijn dochter opgezet aan de hand van publicaties uit tijdschriften, boeken en ook internet. Op het oog fantastisch. Het laatste jaar ben ik, over het algemeen via internet moet ik toegeven, de originele stukken aan het downloaden die betrekking op deze kwartierstaat hebben. Een groot deel waarvan de datum bekend is in gepubliceerde werken en op internet, na eerst gecontroleerd te hebben dat ik geen fout had gemaakt, kon ik de gedigitaliseerde originele stukken niet vinden. Terwijl de archieven wel de originele bronnen uit die periode digitaal op internet hebben staan. De betreffende personen die de genealogische gegevens eerder gepubliceerd hebben en die ik kon achterhalen, zijn door mij benaderd met de mededeling dat de originele stukken niet te vinden zijn en gevraagd hoe ze aan hun gegevens komen. Van een groot deel van de gevraagde personen heb ik een eerlijk antwoord ontvangen dat ze het zelf ook niet meer weten en dat ze ook het origineel niet meer in het archief hebben gevonden. En daar zijn ook personen bij die al tientallen jaren aan genealogie doen en zelfs werkzaam zijn op archieven. Soms heb ik ook mijn twijfel of dat wel de juiste ouders zijn, vooral als het om patroniemen gaat. En fouten maken is menselijk, zeker als men vele getallen onder ogen krijgt. Maar er worden ook (bewust) gigantische blunders gemaakt, waarvan ik denk....
De bevolkingsregisters kan men ALLEEN als indicatie gebruiken. Men kan niet aannemen dat op die datum de betreffende persoon naar een andere plaats is gegaan. Er kunnen weken of maanden tussen zitten bij vertrek/aankomst en aantekening in bevolkingsregister.
Dan ben ik onlangs tot de conclussie gekomen dat ook niet alle originele bronnen op "waarheid" berusten. Zie mijn betoog van 14 juli
stamboomforum.nl/hulp/2/10212/0/leuk_mijn_opa_zat_in_veenhuizen
Om je genealogie goed te kunnen onderbouwen dient men vaak de archieven te bezoeken. En wees vooral kritisch op je onderzoekingen. Bij twijfel analyseer nogmaals de originele stukken en maak aantekeningen en leg deze naast elkaar. Ga eens naar de plaats waar je voorouders geleefd hebben, alleen maar om te kijken. En heel belangrijk is ook de geschiedenis uit de plaatsen waar je voorouders eens hebben gewoond summier te beschrijven uit de periode dat ze daar woonachtig waren. Als je hobby genealogie of historie is BEZOEK VAKER DE ARCHIEVEN. Door deze zelf te bezoeken haalt men veel meer informatie naar boven dan voor je PC te blijven zitten of door anderen laten zoeken.
Er wordt al veel te veel onwaarheden verkondigd op geschiedkundig gebied, vaak voor/door commerciële doeleinden dat later een eigen leven is gaan leiden.
mvg, Masje II
Masje II - 15 jul 2009 - 13:19
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.