Het Regionaal Archief Alkmaar is de jongste deelnemer aan de Digitale Stamboom; de Digitale Stamboom Monitor is aangepast zodat ook Alkmaar kan worden "gemonitord".
Na Delft, Amersfoort (Eemland), Eindhoven, Haarlem (Kennemerland), Leiden en Rotterdam ontsluit nu ook Alkmaar gegevens van DTB en Burgerlijke Stand via het Digitale Stamboom systeem. Momenteel zijn gegevens beschikbaar uit een aantal doopregisters, behorende tot de DTB-collectie. Het aantal bronnen wordt voortdurend uitgebreid. Om deze reden is ook de Digitale Stamboom Monitor weer uitbreid.
Als u een zoekopdracht had opgegeven waarin alle deelnemende archieven werden doorzocht dan zal Alkmaar hier automatisch aan toe worden gevoegd. Natuurlijk kunt u ook nieuwe zoekopdrachten maken en daarbij specifiek Alkmaar selecteren om te "monitoren".
Mijn eerste gedachte was: mooi, weer een archief online te benaderen. Toen het even was ingezonken had ik echter iets van: maar het is weer een los systeem. Gelukkig wel met bestaande software dus ook voor ons gebruikers herkenbaar, maar waarom heeft men niet voor Genlias gekozen????
Mijn vraag zou zijn, waarom wel? Digitale stamboom vind ik op een aantal punten veel mooier dan genlias. Een beetje variatie hoeft op zich geen bezwaar te zijn. Wel is het handig om het eea centraal te ontsluiten. Een begin daarvan is gemaakt op
http://top.archiefplein.nl/websitepubliek/. Ook is het "monitor" principe een prachtig systeem dat niet alleen voor genlias werkt. Nu zou ik niet willen pleiten voor alleen maar aparte projectjes, maar met een beetje variatie is m.i. ook niets mis. Daarnaast moet het zoeken naar je voorouders nog wel een beetje spannend blijven ;)
Waarom digitale archieven ed ook niet in de genealogie werkbalk opnemen?
<br/>Vaak maak ik van dit soort archieven gebruik, en elke keer moet je weer via je favorieten het internet-adres starten.
<br/>
<br/>Met groeten vanuit Brazil
Ik vind hoe meer je via het internet kan raadplegen hoe beter. Maar als ik het bericht van Rob Gomes lees, is het nog te veel werk om via je favorieten een link aan te klikken. Zou nog handiger zijn natuurlijk een spraak computer en dan alles lekker regelen vanuit je luie stoel. Of toch maar terug naar af en gezellig naar de archieven om daar uren, dagen, maanden of jaren te zoeken en het dan nog niet kunnen vinden !
Kijk ook eens op de site "van Papier naar Digitaal",
http://www.den-braber.nl/digiproject/statuspagina.html ,krijg je al veel transcripties op beeld. Die dat voor ons doen mogen wel wel dankbaar zijn, vind ik.
genealogische groet