stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » WieWasWie (was: U.S. Federal Census)



Profiel afbeelding

Pauwel - 25 okt 2009 - 20:56

Een prachtige bron is dat, Pauwel, mooie tip van je!!

Wel jammer dat ze je daar voor toegang tot zoekresultaten laten betalen.

Bij archiefdocumenten van de overheid nog wel... *zucht* ... eigenlijk schandalig.

Het ziet er helaas naar uit dat het met de opvolger van www.Genlias.nl 

[wie heeft daar ooit om gevraagd, een opvolger?? - ik niet!]

óók die kant op gaat, puur commercieel.

"Handel is handel"....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 25 okt 2009 - 21:10

Hallo Dimitri,

Het leek eerst alsof de site gratis was. »We provide this site free to all who wish to visit.« Dat lijkt nu niet (meer) het geval. Ik zie die mededeling niet meer staan. Jammer.

Groet,

Pauwel - 25 okt 2009 - 21:14

Genlias in de toekomst niet meer gratis ?

Nooit eerder over gehoord, vertel eens ... ?

Groet, Folkert

Folkert Geurink - 25 okt 2009 - 22:20

Geachte heer Geurink,

Op het Archiefforum startte 12 september 2009 een discussie over een nieuw

project, " WieWasWie.nl " [website in opbouw:  http://www.wiewaswie.nl/ ]

dat met zoveel woorden wordt omschreven als "de opvolger van Genlias"

http://forum.archieven.org/index.php?topic=23110.0 

Citaat van Eric Hennekam: "Volg voortgang van het project WieWasWie.nl  . De opvolger van GenLias [...] www.wiewaswie.nl  - Archiefinstellingen die mijn visie op dit project willen lezen kunnen mij een email sturen: erichennekam@gmail.com . U krijgt dan ook mijn presentatie incl. enkele toelichtingen. Ik was gisteren op deelnemers bijeenkomst en moet nu nog bijkomen. [...] Deze tekst staat op de website http://wiewaswie.nl/: "Op de nieuwe website zal het grootste aanbod aan historische informatiebronnen over personen kosteloos te raadplegen zijn". Zou iedereen deze tekst goed in gedachte willen houden. Morgen is het Prinsjesdag het begin van een nieuwe tijd ook voor archiefinstellingen en hun websites. Gratis is niet vol te houden. Zie mijn presentatie van vrijdag."

Einde citaat.

Verderop citeert Hennekam nog het projectbureau,

bij monde van mevrouw Sabine Niekel:

"van Sabine Niekel <sabine @ wiewaswie.nl> [...] Onderwerp: follow-up WieWasWie productpresentatie.
Beste deelnemer en/of geïnteresseerde, In navolging van de productpresentatie willen wij jullie op de hoogte stellen van de projectsite van WieWasWie. Op de homepage staat algemene informatie , u krijgt van ons een password waarmee u bij toegang krijgt tot de tab 'deelnemers'. Hierop staat informatie die bedoeld is voor instellingen. Toegankelijk zijn voor u hiermee:
- de projectbeschrijving
- het businessmodel
- de technische documentatie: het functioneel model. [...] "

Einde citaat.


Natuurlijk is hierover het laatste woord nog niet gezegd, en ik heb nog niet gezien welke gevolgen de Rijksbegroting van Prinsjesdag 2009 op het gebied van archieven & erfgoed misschien voor dit project kan hebben... maar:

- de heer Hennekam is meestal uitstekend geinformeerd op archiefgebied,

- en het feit dat mevrouw Niekel van het projectbureau WieWasWie (hoezo verdorie niet gewoon een afdeling van een ministerie? waarom moeten we eigenlijk af van Genlias?) termen gebruikt, ontleend aan een afschuwelijk modern business-management-consultancy-jargon, als "productpresentatie" en "businessmodel" , alsof het om een ordinaire bierfabriek gaat -

let wel: voor het opzetten van een gebruikersvriendelijke website met informatie

die afkomstig is van de overheid ; van ons allemaal, dus! -

en andere woorden, zoals  "communicatieplan" en -nog erger- "usability-onderzoek" doet het ergste vrezen: namelijk dat dit in wezen pràchtige niets-meer-aan-doen-overheidsproject Genlias in de toekomst -in andere vorm- in handen wordt gegeven van een ordinair commercieel bedrijf, zoals blijkbaar ook bij de OV-chipkaart gebeurd is; en geeft mij een "zweite Begegnung mit dem Abendessen" Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 , als u die uitdrukking kent....

Dus, nog afgezien van de veeeele principieel op te sommen bezwaren:

het lijkt wel dat genealogie in de toekomst een héle dure hobby wordt!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 25 okt 2009 - 23:50

Jezus christus,

Als dat zo moet dan stop ik weer met vrijwilligers werk, dan mag dat commercieel bedrijf zorgen dat ze mensen krijgen die al dat digitaliseer werk doen.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Of ze gaan mij betalen om het werk te doen cq vrijwilligers wel gratis toegang.

Steek er toch een hoop tijd in, niet dan?

Belachelijk gewoon.

Ok misschien dat je eens per jaar een kleine bedrage zou moeten leveren, voor onderhoud servers, daar zou ik nog bij kunnen inkomen. Maar niettemin, alle gegevens die Genlias nu heeft is allemaal met behulp van vrijwilligers tot stand gekomen!!!!

Irma Bresser - 26 okt 2009 - 07:40

Dit ruikt inderdaad naar Amerikaanse toestanden.

Ik zal het forum in de gaten houden....

Folkert Geurink - 26 okt 2009 - 11:14

Even wat nuance aanbrengen omtrent WieWasWie!

Eric Hennekam, die evenals als ik bij de productpresentatie van WieWasWie een presentatie gaf, is inderdaad goed op de hoogte van het archiefveld. Maar het is ook goed te weten dat hij vindt dat genealogie veel te veel gesubsidieerd wordt. Naar zijn mening zouden websites als Genlias/WieWasWie in zijn geheel betaalde websites moeten worden! In deze context moet je (in mijn optiek) ook de zin "Gratis is niet vol te houden" lezen.

De gedachtesprong van businessmodel naar commercieel bedrijf is wellicht snel gemaakt, maar in deze toch onterecht. Steeds meer (semi)overheidsinstellingen geven niet zo maar bakken met belastinggeld weg maar moeten hun best doen om zichzelf te bedruipen via subsidies en andere inkomsten, hier heb je en businessmodel voor nodig. In dit licht is binnen WieWasWie ook gekeken naar hoe er geld genereerd kan worden, niet om vette winst te, maken maar om te groeien/investeren (lees: meer scannen!).

WieWasWie is een project van Stichting Stap, bij een wat omvangrijker project hoort nu eenmaal een projectbureau. Stichting Stap is trouwens "door erfgoedinstellingen opgericht voor het beheer van samenwerkingsprojecten van erfgoedinstellingen met een technologiecomponent, gericht op publieksbereik. Het bestuur van de STAP bestaat uit prominente afgevaardigden uit de erfgoedsector."

"hoezo verdorie niet gewoon een afdeling van een ministerie?" Tja, dat heb ik me ook lang afgevraagd, maar zo zijn archieven in Nederland nu eenmaal niet georganiseerd, die hangen onder gemeenten, provincies en Rijk. Dat je Genlias hebt, Digitale Stamboom, ISIS, enz. is ook van de gekke. Het leuke is dat dit ook één van de grootste uitdagingen voor WieWasWie is: archieven overtuigen van het concept om mee te doen zodat het één landelijke genealogische bron wordt! STAP gaat letterlijk langs bij archieven om hen te overtuigen van WieWasWie (de functionaliteit, kosten, organisatie).

Wat er wel en niet betaald wordt weet ik niet, maar ik weet wel dat daar binnen de archieven heel verschillend en terughoudend over wordt gedacht. Werk dat door middel van vrijwilligers tot stand is gekomen zal denk ik niet achter een betaalknop komen. Is dit wel het geval, dan zullen vrijwilligers heus wel compensatie krijgen. Archieven (en nogmaals: WieWasWie is van de deelnemende archieven) willen natuurlijk niet hun zeer waardevolle vrijwilligers wegjagen, echt niet.

Waar denk ik wel voor betaald zal moeten worden zijn scans van akten. Maar dat is toch niet vreemd? Om akten digitaal te krijgen gaan serieuze investeringen aan vooraf! Een deel van de scans die nu al her en der online staan zijn met subsidie van gemeente, provincie of Rijk tot stand gekomen. Hiervoor geldt dat je voor gesubsidueerde scan niet nogmaals de volle mep mag vragen. Maar vergeet niet dat opslag van al dit materiaal (dat na de scaninvestering gewoon jaarlijks doorloopt!) ook betaald moet worden.

Al met al denk ik zeker niet dat onze hobby duurder gaat worden. Waar we nu de auto/trein in gaan om naar het archief te gaan om een kopie van een akte te maken kunnen we straks vanuit de luie stoel doen. De prijs die we hiervoor betalen (wellicht meer gebruiker betaald en niet overheid betaald alles) draagt bij aan het digitaal krijgen van een groot gedeelte van Neerlands erfgoed waar wij genealogen van smullen!

Ik hoop oprecht dat WieWasWie slaagt: dat het grootste deel van de Nederlandse archieven mee doen (is in ons voordeel, hoeven we niet meer naar tig sites, standaardisatie, enz.) en er meer en meer als scan beschikbaar komt.

mvg,

Bob Coret

Bob Coret - 26 okt 2009 - 11:30

Dus het is eigenlijk meer een open source project?

Daar zou ik geen problemen mee hebben, echter vind ik dat een open source project ook een gratis iets is.

Dat geldt ook bij ons op het werk hoor, daar wil men ook naar open source.........

Irma Bresser - 26 okt 2009 - 12:20

Van de Wie Was Wie site:

"Op de nieuwe website zal het grootste aanbod aan historische informatiebronnen over personen kosteloos te raadplegen zijn. De website biedt ook een groot aantal functies om de historische bronnen te bewaren in een gepersonaliseerde omgeving, te bewerken tot bijvoorbeeld een stamboom, aan te vullen met eigen informatie en indien gewenst te delen met anderen. Via de webshop zijn downloads en reproducties van originelen, premium diensten en aanverwante producten te bestellen."

Bron: WieWasWie

Oftewel: het werk dat door vrijwilligers is gedaan blijft gratis in te zien. Wie daarnaast gebruik wil maken van extra diensten, moet betalen. Dat is bij de huidige Genlias niet anders, daar moet je ook al betalen voor het bestellen van een kopie. Alleen komen er bij WieWasWie meer betaalde diensten bij.

Yvette Hoitink - 26 okt 2009 - 12:52

Zie ook de reactie op de WieWasWie website: Gratis of niet?

mvg,

Bob Coret

Bob Coret - 27 okt 2009 - 10:54


Ah, dat verandert de zaak!

Als het allemaal zo loopt, lijkt er toch wel degelijk een redelijk, doordacht systeem

voor online-toegang tot de burgerlijke-standsgegevens gehandhaafd te worden,

c.q. tot stand te komen.

Zo snel conclusies trekken was dus niet zo verstandig van mijn kant....

mea culpa, mea maxima culpa! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Positief is wel dat er nu veel meer duidelijkheid is ontstaan.

Mijnheer Coret en mevrouw Hoitink, hartelijk dank voor uw toelichting, nuancering en uitleg!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 27 okt 2009 - 15:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu