stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nieuw overzicht inhoud genealogische database BHIC online



Profiel afbeelding

Dag allemaal,

Sinds gisteren is op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) een nieuw overzicht geplaatst van de inhoud van onze genealogische database. Je vindt het overzicht hier: http://www.bhic.nl/index.php?id=11455

In het overzicht is van alle bronnen opgenomen welke gegevens beschikbaar komen, welke al beschikbaar zijn als index en of er van de bron ook scans online staan. Als de scans gratis beschikbaar zijn (doop-, trouw- en begraafboeken) kun je direct doorklikken naar de bron. Ook de scans van boeken waar nog geen index van beschikbaar is, zijn vanaf gisteren te bekijken. Daarnaast komt de melding "verwacht" in het overzicht voor, wat inhoudt dat de index/scans op dit moment in bewerking zijn.

Ook is een begin gemaakt met het aanvullen van Genlias met nieuwe gegevens. Het gaat nu nog slechts om de overlijdensaktes van een zevental plaatsen, maar Genlias zal vanaf nu weer regelmatig aangevuld worden. Een actueel inhoudsoverzicht vind je hier: http://www2.tresoar.nl/genlias/inhoud/index.php?regio=Noord-Brabant

Hopelijk helpt dit jullie verder met je onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Christian van der Ven
Coördinator Studiezaal BHIC

Christian van der Ven - 13 jan 2010 - 19:16

Terwijl ik op de verzendknop druk, zie ik dat ik op het verkeerde forum zit - bovenstaand bericht hoorde eigenlijk in het forum 'Actualiteit' te worden gepost. Excuses daarvoor.

Christian

Christian van der Ven - 13 jan 2010 - 19:19

Christian,

Allereerst mijn lof en dank voor deze prachtige digitale aanvulling.

Natuurlijk zit je niet op het verkeerde forum!

Nu heeft Oss mijn belangstelling, omdat mijn familie van vaderszijde er vandaan komt.

In het overzicht is r.k. dopen 1609-1620, boek 2, opgenomen onder Oss, terwijl, als ik me goed herinner, dit volgens het bijgewerkte DTB-overzicht in de studiezaal BHIC,  dopen Uden zijn.  Kun je hierover uitsluitsel geven?

Overigens: Oss schepentrouw 1691-1799, boek 19, moet natuurlijk zijn: 1791-1799.

Nogmaal: alle lof voor deze langverwachte aanvulling.

Groeten,

Michiel

Michiel - 14 jan 2010 - 05:10

Hoi Michiel,

Dank voor je reactie. Ik denk trouwens dat een attente moderator mijn oorspronkelijke bericht heeft verplaatst... ;-)

Maar goed, op naar de antwoorden op je vragen:

- In ons papieren overzicht is inderdaad vermeld dat boek 2 van Oss vervallen is en boek 22 van Uden is geworden.

- Zowel in ons papieren als in ons online overzicht moet inderdaad de datering van boek 19 van Oss worden aangepast.

Beide zaken geef ik meteen door aan onze databasebeheerder, zodat het aangepast kan worden. Er zullen nog wel enkele meer dingen moeten worden aangepast - zo gaat dat met nieuwe dingen - dus binnenkort komt er gewoon een volledig bijgewerkt overzicht, vermoed ik.

Groetjes,

Christian

Christian van der Ven - 14 jan 2010 - 09:51

Dag Christian,

Bedankt voor je snelle reactie. Fijn dat het meteen opgelost kan worden. Ik was niet echt op zoek naar foutjes, maar in ieder geval viel me de verwisseling van het doopboek Uden voor Oss me op.

Nu ik toch bezig ben: het zou fijn zijn als het papieren overzicht in het archievenoverzicht op de site kwam te staan. Dit degelijke werk geeft net toch wat meer informatie dan het overzicht in de genealogische database. En het is natuurlijk toch net zo'n gewoon archiefbestand als andere.

Maar ja,  als we maar meer levens hadden...

Groeten,

Michiel

Michiel - 14 jan 2010 - 11:49


Hoi Michiel,

En als Sinterklaas nou eens gewoon in Nederland kwam wonen, dan scheelde dat een beroerd eind reizen ieder jaar... haha! ;-)

Het DTB-overzicht is redelijk ongewoon, aangezien het een overzicht is van bronnen in Brabant, die we ook zeker niet allemaal op het BHIC aanwezig hebben, al helemaal niet in origineel.

Het overzicht online geeft de inhoud van onze genealogische database weer, dus niet de inhoud van onze studiezaal of van alle Brabantse studiezalen. Dat overzicht bevat daarnaast ook bronnen als lidmatenregisters en huwelijksbijlagen, die niet geïndiceerd worden (en dus ook niet in de genealogische database komen te zitten).

We hebben ervoor gekozen om een overzicht online te zetten van alle bronnen die onze database uiteindelijk zal bevatten, daarbij vermeld of deze al verwerkt zijn, met of zonder scans. Ik heb al wel genoteerd, zoals jij terecht opmerkt, dat er soms nuttige opmerkingen staan in het papieren DTB-overzicht, die we eigenlijk ook naar het digitale overzicht zouden moeten overhevelen. Zoals de verwijzingen per plaats naar andere plaatsen waar over die plaats ook gegevens zijn te vinden.

We blijven verbeteren... dus blijf ons bestoken met wensen! :-)

Christian

Christian van der Ven - 14 jan 2010 - 17:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu