stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Stadsarchief Amsterdam: Transportakten voor 1811



Profiel afbeelding

Een geweldige bron met veel informatie en te downloaden scans!

www.stadsarchief.amsterdam.nl

Ga naar Indexen en vervolgens naar:Transportakten voor 1811


De overdracht van onroerend goed kon plaatsvinden voor schepenen van Amsterdam, voor het Hof van Holland of voor weesmeesters. Overdracht na een huwelijk of bij vererving vond plaats voor een notaris. De door oude en nieuwe eigenaars en door de officiële instantie ondertekende documenten waren bestemd voor de betrokkenen om te dienen als bewijsmateriaal. Een afschrift van het document werd opgenomen in de administratie van de instantie. In de archieven van schepenen en weesmeesters zijn series registers bewaard met daarin de afschriften van alle transacties van onroerend goed voor 1811.

Op die series is een index gemaakt met daarin de namen van kopers en verkopers, de datum van de overdracht, een omschrijving van het onroerend goed dat werd verkocht en de naam van de straat of de ligging van het huis of de grond. Het gaat om in totaal 163.808 akten met 177.437 namen van kopers en 181.247 namen van verkopers en ook nog 5.038 keer de naam van een instelling als koper of verkoper.
(bron: Stadsarchief Amsterdam)    

 

Wat zijn transportakten?Een transportakte is de akte waarin de overdracht van onroerend goed is geregistreerd. Voor 1811 waren er in Amsterdam zes manieren om onroerend goed rechtsgeldig te transporteren:
 

  1. ordinaris kwijtschelding voor schepenen
  2. executie kwijtschelding voor schepenen
  3. sententie van willig decreet van het Hof van Holland
  4. sententie van onwillig decreet van het Hof van Holland
  5. huisverkoping voor weesmeesters
  6. huwelijk of vererving, eventueel met opmaak van huwelijkse voorwaarden of boedelscheiding voor notaris

(Bron Stadsarchief Amsterdam)

Mvgr

Anneke

Anneke Huijser 47 - 12 sep 2010 - 19:45


In het Stadsarchief Amsterdam ligt een exemplaar van de genealogie "SCHEEPMAKER - AMSTERDAM"

[Vierde versie - Zomer 2007, door A.C. Scheepmaker en o.g.]. Bij het onderzoek zijn ook de 19e eeuwse transportakten betrokken, akten van vroeger datum vormden echter een probleem doordat de naam van de notaris bekend moest zijn. Wellicht kan er via deze nieuwe zoekmogelijkheid alsnog iets interessants gevonden worden.

Kees Wijnen

Kees Wijnen - 24 sep 2010 - 21:02







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu