UIt de laatste nieuwsbrief van Nationaal Archief:
Kopieëncollectie van DTB Zuid-Holland eind november online beschikbaar
3 november 2010
De kopieëncollectie van de Doop-, Trouw-, en Begraafboeken (DTB) Zuid-Holland is gedigitaliseerd en komt eind november online beschikbaar op de website van het Nationaal Archief.
Het gaat om de districtklappers dopen en huwelijken en de kopieëncollectie van de Doop-, Trouw-, en Begraafboeken en Gaarders zoals die in de studiezaal van het Nationaal Archief te raadplegen waren.
De bestanden zijn niet doorzoekbaar op naam. U moet voor raadpleging dezelfde systematiek gebruiken als in de studiezaal. Het grote voordeel is dat u daarvoor niet meer naar Den Haag hoeft af te reizen, maar het thuis op de computer kunt doen.
Samenwerking met CBG
De kopieëncollectie is gedigitaliseerd in verband met de aanstaande samenwerking met het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) en de daaruit voortvloeiende overdracht van de genealogische kopieëncollecties uit de zelfbediening van het Nationaal Archief naar de studiezaal van het CBG.
Ben Wegman - 3 nov 2010 - 16:51
Klopt helemaal Ben,
Ik had n.l. een schrijven gericht aan het Nationaal Archief dat hun berichtgeving t.a.v. van de scans niet klopte:
Zie hun antwoord, die ik heden morgen heb ontvangen en daarna is een en ander aangepast op hun site:
Geachte heer Rollema,
De DTB-boeken komen eind november beschikbaar op de website van het Nationaal Archief, helaas is de digitalisering uitgelopen op de eerder planning.
Het betreft een digitalisering van de districtklappers dopen en huwelijken en de kopieëncollectie van de Doop-, Trouw-, en Begraafboeken en Gaarders van Zuid-Holland
Met vriendelijke groet,
R.Haubourdin
Inlichtingen Nationaal Archief
------------------- Oorspronkelijk bericht -------------------
Van: Inlichtingen
Ontvangen: 3-11-2010 10:33
Aan: Inlichtingen
CC: Inlichtingen
Onderwerp: beschikbaarheid DTB
Zie links berichten van heden Nationaal Archief:
http://www.nationaalarchief.nl/collectie/actueel/default.asp?ComponentID=17485&SourcePageID=16483#1
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 3 nov 2010 - 17:10
Beste mensen,
Ik ben vast verschrikkelijk ongeduldig, maar rechtsonderin mijn scherm staat 30 november... Is er iemand die toevallig iets heeft vernomen over verdere vertraging? Ik zie uit naar een week kerstvakantie waarin ik vanuit de luie stoel ontelbare voorvaderen- en moederen die al in Aldfaer zitten kan verifiëren en voorzien van een originele scan uit één van de doop, trouw, begraaf, lidmaat en gaarderboeken van Zuid-Holland.
Vriendelijke groet,
Gerrit
Gerrit Ambachtsheer - 30 nov 2010 - 12:16
Zojuist via Archiefforum van Eric Henneman vernomen
De scans van de Doop-, Trouw- en Begraafregisters van Zuid-Holland staan online via de website Nationaal Archief
mvg-Ben
Ben Wegman - 30 nov 2010 - 15:35
Gerrit,
Ze staan online! Zie http://www.nationaalarchief.nl/nieuws/nieuws/Scans_DTB_ZuidHolland.asp?ComponentID=17542&SourcePageID=16483#1
Ik vinde de passages "De kopieëncollectie is gedigitaliseerd in verband met de aanstaande samenwerking met het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) en de daaruit voortvloeiende overdracht van de genealogische kopieëncollecties uit de zelfbediening van het Nationaal Archief naar de studiezaal van het CBG." en "De papieren kopieëncollectie is niet meer raadpleegbaar." trouwens wel opvallend.
Collectie wordt overgedragen aan het CBG (ik neem aan dat de studiezaal dus vrije toegang zal krijgen) maar zijn niet meer op papier in te zien!
Bob Coret - 30 nov 2010 - 15:35
Ik heb er verleden maand al even aan mogen ruiken bij het Nationaal Archief.
Het is even wennen, maar het is een geweldig resultaat en vele genealogen (amateurs of beroeps) kunnen hun voordeel hiermee doen.
Er moet nog een zoeksleutel komen, hoe een en ander in zijn werking gaat t.a.v. het raadplegen op de studiezaal, daar bij het CBG alleen vrienden toegang hebben.
Mogelijk dat het raadplegen van de collecties bij het CBG is voorbehouden voor de vrienden en betalende dagbezoekers en een raadpleeg gedeelte zoals DTB Zuid-Holland vrij en toegangkelijk voor een ieder is.
Ik dacht dat ik vernomen had, dat vooralsnog het raadplegen via de computer DTB Zuid-Holland in de tweede studiezaal van het Nationaal Archief dient te geschieden tot de verbouwing en reorganisatie is voltooid.
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 30 nov 2010 - 15:47
Jacobus - 30 nov 2010 - 15:50
Zie mijn bericht, maar ik zal een volgende keer informeren bij het CBG en het Nationaal Archief hoe een en ander in de toekomst gaat lopen.
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 30 nov 2010 - 15:56
Annemarie57 - 30 nov 2010 - 17:51
Het is inderdaad fantastisch!
Helaas stuit ik bij mijn gegevens meteen op een foutje dat doorwerkt:
Dit is van district VI trouwen.
Rouet Marie Elisabeth ondertrouwt op 1-11-1767 in Vianen. Dit is terug te vinden in boek V-6-p.7, wat je één regel lager ziet staan. Ik heb nog bij een andere gekeken, ook de vindplaats voor Geertje Dirkse Roest staat één regel lager, nl. V-5-p.186.
Ik zie dat bovenaan twee regels doorgestreept zijn en dat er maar één regel voor teruggekomen is. Mogelijk dat daardoor de andere regels allemaal één te laag staan. Ben benieuwd hoelang deze fout doorwerkt.
Verder snap ik de vindplaats A-4-p.49 niet. A in district VI is volgens mij Ameide. A-4 is een doopboek, geen trouwboek.
Ik heb een mailtje gestuurd naar het NA.
Mirjam van Rooijen - 30 nov 2010 - 22:19
Hallo mirjam van rooijen,
Ik heb verleden maand vernomen, tijdens mijn bezoek aan het Nationaal Archief, dat er geen enkele wijziging zal worden ingevoerd naar aanleiding van het openbaar maken (internet) van de digitale bronnen.
Zowel klappers, akten/inschrijvingen.
Doorgestreepte regels zijn vaak door bezoekers gedaan. Soms terecht, soms onterecht.
Mijn opvatting is, niet knoeien in de boeken, maar het geheel origineel houden incl. mogelijke fouten, daar het de taak is van de genealoog om de feiten hard te maken.
Dit heb ik overigens reeds eerder in een bericht kenbaar gemaakt in de topic (28 mei 2010)
Men gaat bij het Nationaal Archief van het standpunt uit, dat de DTB registers als basis moet worden gebruikt en de klappers slechts als hulpmiddel.
Normaliter zou er vanuit de originelen worden gewerkt, maar er is bewust gekozen voor het materiaal wat zich op de studiezaal bevond en dat zijn de kopieën incl. de aantekeningen van de lezers, die ze sedert bgein jaren vijftig van de vorige eeuw hebben aangebracht.
Fouten in klappers en aantekeningen door lezers in de DTB's worden niet gecorrigeerd, zo is mij ter plekke verteld.
Voor de overige leden en niet leden van het forum
Wees dus waakzaam voor aantekeningen die later zijn toegevoegd en probeer dat met andere bronnen hard te maken en als dat niet lukt in Uw bestand opnemen, dat een en ander later is toegevoegd in de registers/klappers of inschrijvingen, want er zijn zeker aanvullingen gedaan van onder andere familienamen, die later niet bleken te kloppen.
Het Nationaal Archief hebben bewust alles laten staan of het nu goed was of fout.
Ik ben wel benieuwd Mirjam, wat het standpunt van het Nationaal Archief nu zal zijn t.a.v. jouw schrijven aan hun?
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 1 dec 2010 - 17:13
Hoi Everardus,
Het vreemde van het geheel is dat mijn kopietje hierboven niet uit de bekende klappers van de doopboeken komt. Er was bij mijn weten nooit een klapper van de trouwboeken. Dus dacht ik dat deze index speciaal voor het digitaliseren gemaakt was. Of heb ik ooit iets gemist?
Ik heb de indruk dat de maker van deze index ergens een verkeerde locatie ingevoerd heeft en daardoor in de kolom van de locaties een regel teveel heeft gekregen, waardoor alles een regel gezakt is. Dat kan alleen op deze manier fout gegaan zijn, als alles al op papier stond en het per kolom overgeschreven is.
Maar goed, ook ik ben benieuwd hoe ze reageren. Het zou jammer zijn als deze fout ver doorwerkt, want ik heb het alleen maar ontdekt omdat ik de trouwdatum al kende. Anders denk ik niet dat ik op het idee gekomen zou zijn, toen ik de gewenste inschrijving niet vond, om dan bij de locaties erboven of eronder te gaan kijken.
Mirjam van Rooijen - 3 dec 2010 - 00:43
Hoi Mirjam,
Gelijk de doopboeken, waren er ook klappers op trouwen per district + Rijswijk en Voorburg, gemaakt , echter de klappers trouwen (v/h de zogenaamde gele klappers) zijn nooit op CD gezet.
Voor de voormalige gele klappers moest je altijd naar de studiezaal van het Nationaal Archief.
Ik ben benieuwd naar het antwoord, naar jou toe, van het Nationaal Archief.
Tegenwoordig zijn de klappers trouwen en dopen losbladig in ordners opgeborgen.
Gorinchem waar ook klappers van zijn gemaakt zijn bij dit project, zou buiten de boot zijn gevallen.
De originele inschrijvingen DTB waren n.l. niet raadpleegbaar bij het Nat. Archief.
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 3 dec 2010 - 11:38
Mirjam van Rooijen - 3 dec 2010 - 21:47
Het zoeken in de diverse doop en trouwboeken levert tot op heden geen problemen op. Het gaat ook snel. Echter onder in beeld staat ook: afbeelding niet bestelbaar.
Er zit een selectievakje onder de afbeelding. Als ik dat gebruik, dan krijg ik een balkje met bevestigen resp annuleren. Als ik bevestigen klik wordt het dan opgeslagen en zo ja waar?
Ik wil van sommige inschrijvingen graag een kopie hebben op de computer en/of een print.
Op welke wijze is dit wel mogelijk? Wat zie ik over het hoofd?
mvg-Ben
Ben Wegman - 4 feb 2011 - 20:28
Als ik een selectie maak en dan op bevestig klik, dan krijg ik eerst een waarschuwing dat het door mijn beveiligingsprogramma's geweigerd wordt en of ik het wel wil downloaden (gele balk). Als ik dan op downloaden klik, gaat hij weer terug naar de 1e pagina van het betreffende boek. Dus ik moet bij de 1e selectie even onthouden op welke pagina ik bezig was.
Dan bij de 2e keer selecteren en bevestigen kan ik zelf kiezen waar ik het opsla op mijn harde schijf.
Daarna kan ik steeds een andere selecteren en opslaan, zolang ik het programma niet afsluit. Als ik het eenmaal een keer afgesloten heb, dan krijg ik weer eerst de gele waarschuwingsbalk bij de 1e keer selecteren.
Mirjam van Rooijen - 5 feb 2011 - 00:15
@ Mirjam,
Ik ga het proberen. Ik zal naar mijn beveiligingsprogramma kijken, want ik kan me geen "gele" balk herinneren.
mvg-Ben
9:35 u ps gevonden. Nooit op gelet dat de virusbeveiliging het tegenhield. Bedankt.
Ben Wegman - 5 feb 2011 - 08:31
Misschien een tip: in de genoemde (hinderlijke) gele balk kun je klikken op 'help' of 'meer informatie' o.i.d. (ik heb het niet op mijn netvlies staan). Als je de informatie dan goed bekijkt, kun je een instructie krijgen hoe deze gele balk volledig te laten verdwijnen, zodat 'ie ook niet meer terugkomt! Is mij gelukt, en nu werkt de DTB site van het NA (waar ik overigens enorm over te spreken ben, qua gebruikersgemak, snelheid, volledigheid e.d.) nóg prettiger.
Gerrit Ambachtsheer - 9 feb 2011 - 09:14
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.