Ik vind de nieuwe site van het NA bepaald geen verbetering, althans niet waar het het zoeken in de DTB betreft. Delen jullie mijn ervaring?
Ik moet ook mijn weg nog zien te vinden. Gebruikte bv regelmatig de stamboekkaarten ambtenaren Ned Indië, maar nu ben ik echt een tijdje bezig om ze te vinden.
mvg-Ben
Liesbeth,
Ik vind het net een draaimolen, je gaat als maar rond en kom op het zelfde punt weer uit.
Ik strand vrijwel onmiddellijk. Ik kan nog op de ouderwetse manier zien in welk district een bepaalde plaats ligt, maar als ik dan vervolgens naar de dopen ga, krijg ik alleen een beschrijving te zien van wat er allemaal in dat deel van het archief zit. Onderaan hebben de districten dan geen nummers, maar namen. En als ik vervolgens zo'n naam aanklik, kom ik weer in een inventarisbeschrijving, maar niet in de doopboeken zelf. Het is me één groot raadsel hoe het werkt. Waardeloos!
Het zal wetenschappelijk allemaal wel buitengewoon verantwoord zijn, maar dat is heel iets anders dan gebruiksvriendelijk. Jammer, een gemiste kans.
Zie ook in de rubriek Actualiteit
http://www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/31205/0/nationaal_archief_nieuwe_website_vanaf_9_mei_as
Op de site van het Nationaal Archief staat de volgende mededeling:
Scans DTB Zuid-Holland niet volledig raadpleegbaar
12 mei 2011
Den Haag
Op dit moment zijn de scans van de DTB's van Zuid-Holland niet alle via deze website te raadplegen.
Er wordt hard gewerkt om deze technische onvolkomendheid zo spoedig mogelijk te verhelpen.
Wij vragen om uw begrip. Onze excuses voor het ongemak.
Dat nog niet alle scans te raadplegen zijn, vind ik niet zo'n punt. Dat zijn de "kinderziektes" waarschijnlijk en die gaan wel over. Erger vind ik dat ik de bewegwijzering naar de scans onbegrijpelijk vind. Ik kom van de ene inventarisbeschrijving in de andere. Heel interessant voor bibliothecarissen misschien al die reisbeschrijvingen, maar ik wil gewoon alleen maar via de kortste weg van A naar B. Oftewel: met een paar simpele klikken op de muis bij de juiste scan komen. Vooralsnog kan ik het systeem niet erg gebruiksvriendelijk vinden. Integendeel.
Ik heb dezelfde ervaring en wil me graag bij het laatste bericht van Liesbeth aansluiten.
ook ik sluit me hier bij aan.
Mvg
Hallo Hendrikjan,
Dat is wel een oude link! De DTB Zuid-Holland konden een tijd lang inderdaad niet geraadpleegd worden (in de studiezaal van het NA) ivm digitalisering. Dat heeft tot ca. november 2010 geduurd. Daarna kon (en kun) je de DTB raaplegen via de site van het NA. Alleen hebben ze de oude site, die redelijk handig werkte, op 9 mei vervangen door een nieuwe site.
Los daarvan bestaat er ook een CD met de DTB van Zuid-Holland. Voor een aantal plaatsen in Zuid-Holland moet je bij het plaatselijke archief of een regionaal archief zijn.

@ van Veen..... veel dank...
ik voelde me even een muis in het doolhof van Jan
Misschien is het zinvol om julllie negatieve ervaringen met de nieuwe site door te geven aan het NA, hopelijk doen ze er dan wat aan.
Hopelijk lezen ze zelf de mogelijkheid tot commentaar leveren op hun site. Ik heb daar al een keer gereageerd, dat het zo ingewikkeld geworden is, zo gebruiksonvriendelijk, zelfs als de boeken dan via al dat geklik wel in te zien zullen zijn. Maar ik merk wel dat zo'n opmerking dan staat bij dat ene doopregister dat ik probeerde in te zien en niet bij al die andere.
Dus ik zou zeggen, elke keer als je die ellende ervaart, klik op hun eigen link voor opmerkingen en plaats die opmerking. Misschien dringt het op een gegeven moment door.
Kijk, helemaal onderaan op deze pagina staat mijn opmerking, maar wie ziet die? Alleen degene die dezelfde lange weg afgelegd heeft als ik in dat ene register.


Het wordt daar met de dag gekker geloof ik. Nu wil ik weer naar de DTB van het NA en moet ik eerst een account aanmaken, terwijl ik er twee uur geleden nog gewoon in kon komen.
Hallo Mirjam,
Je kunt je opmerkingen over het NA ook kwijt via "contact".
Om een alternatief te noemen: van verscheidene plaatsen in Zuid-Holland zijn DTB registers (gedeeltelijk) beschikbaar op de webiste www.vpnd.nl. Over het algemeen controlleer ik eerst of daar iets te vinden is, voordat ik het NA raadpleeg. PDF'jes met een middelbare tot lage leeskwaliteit levert namelijk meer gebruikersgemak op door minder lange laadtijden en een vrijwel volledig scherm dan alles wat ik tot dustoe van het NA heb gezien (incl. oude website).
Het nadeel van vpnd is dat er vaak geen registers beschikbaar zijn, waardoor je vrij makkelijk (zeker als het handschrift slecht is) een of meer kinderen over het hoofd ziet. Bij mij duurt het laden van vpnd soms eindeloos lang.