Een journalist kan op veel manieren zijn (haar) lezers een beeld van de werkelijkheid schetsen. Anneke maakt dankbaar ge(mis)bruik van "manipulerende feitenselectie". De feiten zoals ze beschrijft herken ik als feit, maar totaal niet op de subjectieve manier waarop zij de feiten kleurt. Om slechts één te noemen: Ook ik heb, bij de invoering van het nieuwe pasjessysteem, in een kamertje mijn gegevens moeten invullen. Een uiterst vriendelijke medewerker was daarbij aanwezig om mij te helpen. Gevangenkamertje ???.
Wat ik haar kwalijk neem is de verdraaiing van de werkelijkheid. Toen het Stadsarchief Amsterdam overging op een nieuw pasjessysteem, heb ik ook daar voor de camera moeten staan en me volledig moeten identificeren. (inderdaad niet in een kamertje, maar openlijk aan de balie) Als ik in de studiezaal van het Stadsarchief Amsterdam een stuk wil laten kopiëren / scannen MAG IK DAT NIET ZELF DOEN. Ik moet een strook papier in het stuk doen (de lengte van zo'n strook is voor Anneke ook heel belangrijk) en het stuk aan een medewerker geven.
Als ik in Den Haag langs de twee (!) medewerkers (twee (!) bewakers) bij de ingang loop, word ik uiterst vriendelijk begroet. Wellicht komt dat door mijn eigen uitstraling. Het enige waar Anneke misschien zelf eens naar zou kunnen kijken.
Toch een woord van dank voor haar artikel. Ik kan het uitroepteken achter het woordje twee prachtig gebruiken als lesmateriaal voor mijn studenten Nederlands. Het cynisme dat van één leesteken kan afdruipen, kan ik leggen naast mijn eigen ervaring. Ik ben altijd blij dat er twee zitten, want ik maak geregeld mee dat er één even behulpzaam is bij de balie of bij de kluisjes. Ik hoef dan niet te wachten en kan direct door de ander geholpen worden. Mijn uitroepteken heeft een andere klankkleur dan die van Anneke. Prachtig voorbeeld van "manipulerende feitenselectie". Volkskrant ?? (oeps, zelfs twee leestekens)
Groet
Wim