Leden stamboomforum,
Twitteren is nauwelijks meer weg te denken, ook waar het de genealogie betreft.
Daarom wil ik u laten weten dat ook de NGV in genealogie geïntereseerden via twitteraccounts van informatie voorziet.
Een aantal afdelingen is doende een afdelingsaccount op te zetten. Op dit moment zijn dat de afdelingen Amersfoort (@NGV_AFT), Amsterdam (@NGV_ASD), Betuwe (NGV@BET), Delfland (@NGV_DFL), Zuid-Limburg (NGV_LBZ), Oostelijk West-Friesland (@NGV_OWF, Rotterdam (@NGV_RTM) en Twente (@NGV_TWE).
Daarnaast heeft de centrale NGV-organisatie een aktieve account. Dat is @NGV_Genealogie. Daarop ziet u elke dag tussen de 5-10 tweets over allerhande genealogisch interessante onderwerpen uit binnen- en buitenland.
Wat er zo leuk is aan twitteren? Naar mijn mening is dat het feit dat u op eenvoudige wijze op basis van uw eigen interesses uw eigen nieuwsvoorziening kunt organiseren! U zult versteld staan van het aantal organisaties dat op vrijwel elk denkbaar vlak een twitteraccount heeft. Musea, erfgoed, cultuur, bloggers, historische verenigingen, te veel om op te noemen. Ook de archieven en andere genealogische partijen zijn ruim vertegenwoordigd incl. Genealogie online (@genealogie) en Bob Coret (@coret).
Vermeldenswaard is, zeker in deze tijden van economische malaise, dat aan twitteren geen kosten zijn verbonden. Het is een gratis dienst.
Weet u niet hoe twitteren in z'n werk gaat, dan heeft de NGV een beknopte handleiding voor u, zie http://bit.ly/o3OVUQ. Probeer het eens!
Peter Miebies - 10 okt 2011 - 22:46
ik weet niet hoe Twiiter gaat, ik wil het ook niet weten..zelf denk ik dat forums e.a zaken zoals dit een betere bijdrage zijn dan twitteren. Persoonlijk zit ik er dus niet op te wachten, want wat zou het moeten bijdragen aan mijn onderzoek? De mensen die ik zoek twitteren niet....die zijn in 99% van de gevallen al dood, dus die reageren niet.
Beetje morbide ik weet het....
Robert
Robert Leukfeldt - 13 okt 2011 - 23:49
Tja Robert, hoe moet ik nou met jou in discussie gaan? Je weet niet hoe twitteren gaat en je wil het ook niet weten. Jammer hoor. Wanneer je van inzicht verandert en je wilt alsnog iets weten, dan ben ik beschikbaar.
Met vriendelijke groet,
Peter
PS Er is nog een probleempje. De mensen die je zoekt, die zoals je zegt in 99% al dood zijn en niet op twitter zullen reageren, zullen dat waarschijnlijk op dit forum ook niet doen... :-)
Peter Miebies - 14 okt 2011 - 09:03
@Henk
Je zou het wel kunnen zeggen ja; alleen de frequentie van het zetten en reageren hier verloopt veel langer en trager.
De berichtjes zijn meestal heel kort en meer voor mobiele communicatie bedoeld.
@all
Over het algemeen vindt ik twitteren niet interesant genoeg; de berichtjes zijn meer van die kleppraatjes waar ik niet op zit te wachten; ik heb wel wat anders en diepgaanders te doen.
De werkelijke info kom ik toch wel tegen; misschien iets later of ik mis het, maar dat maakt me niet uit.
Ik noem het een bezigheids therapie voor mensen die zich vervelen en kennelijk niet de kracht hebben om zelf iets te bedenken.
De tijd die men gebruikt om te twitteren, gebruik ik om iets zinvols te bedenken en te verbeteren, zonder dat anderen daar zich mee mogen bemoeien.
Bovendien begint het al een gevaarlijke bezigheid en verslaving te worden, zoals ook SMS-en op de fiets en achter het stuur in de auto; waar gaat het naar toe ?
Wat voor Genealogische twitter berichtjes moet ik hier dan aan denken ?
Berichtjes die ik wel zou willen volgen ben ik nog niet tegen gekomen.
Iets in de zin van info (meestal) doorgeven ben ik niet van plan, we worden al overspoeld en we kunnen het niet allemaal verhappen.
Zoals bijv. een tweet: Genealogische Duitsland dag op.... in Weesp door ("door" interesseert me al helemaal niet), met laatst toegevoegde info getweet.
Nou lekker belangrijk; het zal wel denk ik dan.
Dat lees ik b.v. op het forum hier ook wel weer en anders maar niet.
Nee twitter is wat mij betreft een mode verschijnsel voor mensen die niet in de gaten hebben waar een bericht op uit loopt.
Groet Herman
Herman - 14 okt 2011 - 22:12
@Herman
Bob Coret heeft 400 volgers op twitter
Eric Hennekam 2048
Het CBG 805
Het NA 1366
Het NH-Archief 664
Het BHIC 742
HCC Genealogie 110
Genealogie online 623
De NGV 277
enz. enz.
En alle genoemden zijn zelf ook weer volgers.
Dat zullen toch niet allemaal mensen zijn die "die zich vervelen en kennelijk niet de kracht hebben om zelf iets te bedenken" en alleen maar op "kleppraatjes" zitten te wachten?
Kom nou toch Herman! Het feit dat jij kennelijk twitteren niet ziet zitten is toch geen reden om er zo op af te geven?
Zelfs op een forum als dit, zie ik wel eens discussies waarvan ik me afvraag wat die nou met het onderwerp resp. met genealogie te maken hebben. Maar dat is nog geen reden om alle fora te verketteren.
Wie weet verander je ooit nog eens van mening (ja, dat komt voor!) en dan ben je welkom om ons te volgen.
Mvg,
Peter
Peter Miebies - 14 okt 2011 - 23:46
Volgers... jah..leuk... zijn de bijdrages evenveel als volgers?? Ik ben het met Herman eens. Twitteren is een hype en niet meer dan dat, net als vroeger BBS, Irc, ICQ etc etc. Wat is nu de meerwaarde van twitteren rondom genealogie, ik zoek en ik wil vinden en dat is wat ik hier doe op het forum. Of ik wil geholpen worden. Twitteren is uitwisselen van oppervlakkige nieuwtjes, ik verwacht tenmimste niet dat als ik vraag of iemand de familie Churitz kent en weet waar ze zijn gebleven, dat Twitter mij zal helpen. Wat moet ik daar dan doen, net als vele anderen op Twitter (en alle voorlopers) Twitteren:
Vandaag zoeken in de kerkboeken van Heidelberg, zin in!!
Is dat het??
Maar goed, er zijn nu al meerdere reacties op dit topic, dus wie weet gaan ze er over twitteren ;-))
groet,
Robert
Robert Leukfeldt - 15 okt 2011 - 00:29
Zodra twitter een volwassen medium is, waar ik zinvolle informatie uit kan halen of in kan stoppen, zal ik overwegen om mee te doen.
Ronald Hellenbrand - 15 okt 2011 - 00:40
@Ronald
Ik weet natuurlijk niet wat je onder een 'volwassen medium' verstaat maar ik wil je een globale indeling geven van de 1230 berichten (tweets) die de NGV aan dit medium tot op heden heeft bijgedragen
Daarbij is het goed te weten dat wij als een soort redactie fungeren. We verzamelen/ontvangen dagelijks berichten uit binnen- en buitenland, bewerken die of herhalen ze. Het zijn dus niet alleen berichten over onze vereniging maar merendeels over genealogie in the algemeen.
Herhalingen (retweets) van genealogisch interessante berichten van derden: 26%
Bewerkte berichten van derden waarin één of meer specifieke familienamen worden genoemd: 24%
Bewerkt nieuws ex de NGV-site en derden: 19%
Genealogische tips van derden meestal m.b.t. specifieke archiefinventarissen: 11%
Discussies over een specifiek onderwerp en overig: 20%
Je mag van mij aannemen dat prietpraatonderwerpen niet aan de orde komen.
Gr.
Peter
Peter Miebies - 15 okt 2011 - 17:15
@Peter
Geef mij nu eens een rede waarom ik iemand zou moeten volgen; of iemand die mij zou moeten volgen ?
Ik zou hooguit op info volgen
Twitter berichtjes zullen in mijn beleving zelfs een negatief effect geven omdat het persoonlijk is en de grote horde (mogelijk) wordt onthouden van belangrijk nieuws.
Het volgen op bepaalde keys in de berichten geeft veel te veel informatie om daar weer een selectie uit te halen, zodat, waar het om gaat onzichtbaar wordt.
Maar ik wil graag wat belangrijk tweets van jouw horen, kunnen we 's kijken wat onze verschillen in het er over denken zijn.
Geeft gelijk anderen onder ons die helemaal nog niet weten wat het is, gelijk een ""mooie indruk"".
Die percentages zijn heel erg leuk, maar wat is uit die percentages nu het echte interresante deel ?
Daar gaat het toch om wil je je tijd nuttig gebruiken.
Dat Bob, Eric en anderen erop zitten zegt nog steeds niet over het nut van de inhoud; maar misschien wel alleen uit het eigen belang; horen en gehoord worden, ja wie wil dat nou niet mits het zinnig is dan wel te verstaan.
Groet Herman
PS. Nuttige tweets als voorbeeld graag......of gaan we met z'n allen twitteren hoe negatief ene Herman is op stamboomforum.....
Herman - 15 okt 2011 - 19:06
uh...volgens mij bestaat Twitter voor 90% uit Prietpraat, van de 100 berichten die ik bij collega's heb gezien, zijn er slechts een paar bruikbaar. Bruikbaar in de zin van, kom laat ik daar ook eens kijken.
Ik Twitter zelf niet, maar zoals zoveel zaken...niemand (bijna niemand) schermt iets af, dus is het te lezen.
Maar goed, iki vind dat we nu al genoeg reclame voor het Twitter iniatief dat hier is aangeboden hebben gemaakt.
Twitter er lustig op los zou ik zeggen, Twitter dat de volgers inderdaad op ons moeten reageren...maar ook hoor liever het "kwitteren"van de vogeltjes.
Waarmee ik mijn bijdrage aan dit deel stop.
Robert
Robert Leukfeldt - 15 okt 2011 - 23:05
Robert Leukfeldt - 15 okt 2011 - 23:12
Hallo allemaal,
Ik twitter ook en volg ook personen en personen volgen mij.
Het is een mooie medium voor korte berichten.
En denk men werkelijk dat ik alle twitter-berichten lees.
Zou een dagtaak aan hebben.
Ik zet alleen historische en genealogische berichten in die ook voor anderen van toepassing KUNNEN zijn.
De ene week twitter ik wat meer en soms enkele weken in het geheel niet.
Misschien moet men vragen die aan Bob Coret gericht via twitter gaan doen.
mvg, Masje II
(twittergroet)
Masje II - 16 okt 2011 - 18:20
Leo Bijl - 16 okt 2011 - 19:04
@Herman
Ik hoef je geen antwoord op je vraag meer te geven want dat heb je zelf al gedaan. ?Ik zou hooguit op info volgen.? Laat dat nou precies de bedoeling zijn!
En zoals @Masje II zegt, je hoeft niet alles te lezen want je ziet na één blik al of iets interessant voor je is of niet.
Het zal duidelijk zijn dat ik je geen ?belangrijke tweets? ga geven. Voor je het weet hebben we het dan over de voorbeelden die ik geef, waar dan ongetwijfeld wat op is aan te merken (zie je opmerking over de "kerkboeken van Heidelberg"). Het leuke van twitteren is nou juist dat je zelf kunt (en misschien wel ?moet?) bepalen wat belangrijk voor jou is. Dat kan ik niet. De bedoeling van ons twitteren is slechts dat we zaken onder de aandacht brengen. Niks meer, niks minder.
Je veronderstelling dat Bob, Eric e.a. twitteren ?uit het eigen belang? en om ?gehoord [te] worden?, verbaast mij wel wat. Wanneer je je realiseert wat die mannen allemaal belangeloos doen en al gedaan hebben, dan hebben ze die veronderstelde zelfreclame echt niet nodig.
Maar wanneer je bedoelt dat een club als de NGV d.m.v. twitteren reclame voor zichzelf maakt, dan heb je gelijk. Dat doen we inderdaad, net zoals bv. HCC, CBG, de regionale historische centra enz. dat doen, maar uitsluitend op een wijze die dient om ons aller hobby verder te promoten.
@Masje II
Je slaat de spijker op z?n kop: de charme van twitteren zit in de beperkte lengte van de tweets. En wanneer iemand zich niet tot de inhoud van dat bericht aangetrokken voelt, dan gaat ie verder. En vandaag of morgen kom je dan vanzelf iets tegen waarvan je zegt, ?hé, da?s interessant? of ?dat wist ik niet?. Maar ja, als iemand daar niet voor open staat, houdt het op.
@Leo
Daar heb ik helemaal niets aan toe te voegen, helemaal juist!
Wat mij betreft sluiten we de discussie hierbij, ga ik weer gezellig twitteren? J
Peter Miebies - 17 okt 2011 - 15:57
Robert Leukfeldt - 18 okt 2011 - 00:31
Peter Miebies - 18 okt 2011 - 00:44
Ik zie op zich de meerwaarde van twitteren voor de NGV niet zo.
Momenteel kan ik namelijk ook via RSS op de NGV site van het laatste nieuws op de hoogte blijven. Er zijn RSS readers, die ook met mailprogramma's als Outlook Express te integreren zijn. Heel handig. Als je dan je mailprogramma opent, dan kun je ook meteen het laatste NGV nieuws lezen.
Uitgeschreven lid - 21 okt 2011 - 16:46
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.