stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » FamilySearch pakt door!!!



Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Zojuist viel mijn oog op de Nederlandse bronnencollectie van FS, welke al maanden hetzelfde oogde. Zo niet vandaag, er zijn drie updates en niet bepaald de minste:

- Noord-Holland: BS gegevens vanaf 1923

- Noord-Brabant: DTB en gaarder boeken (op het eerste oog zeer compleet en van heel de provincie)

- Bevolkingsregisters van 9 provincies! Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Limburg.

Lijkt me weer behoorlijk wat werk voor Genver Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

UPDATE: hierbij de weblinks:

Overzicht NL bronnen op FS:

https://www.familysearch.org/search/collection/list#page=1&countryId=1927059

Bevolkingsregisters Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Limburg:

https://www.familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A//familysearch.org/records/collection/2018408/waypoints

DTB en gaarder provincie Noord-Brabant:

https://www.familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A//familysearch.org/records/collection/2037960/waypoints

Gerrit Ambachtsheer - 26 sep 2012 - 13:12

Dat is zeer zeker een mooie aanwinst.

Is het misschien mogelijk enkele links te plaatsen zodat ook de leken onder de leden snel toegang vinden tot deze bronnen?

H@n D@@men - 26 sep 2012 - 13:39

Ik krijg alleen niets geopend - wit scherm met foutmelding.

Misschien zijn ze nog niet zover met uploaden of ligt het aan mijn browser?

Annemarie57 - 26 sep 2012 - 13:49

Net zoals de afgelopen maanden al bleek is ook FS niet perfect -> heb ook een paar keer zo'n scherm gehad, ligt niet aan uploaden, meestal werkt F5 (pagina vernieuwen in browser) in combinatie met wat geduld vrij goed.

Gerrit Ambachtsheer - 26 sep 2012 - 13:55

@Annemarie,

Ik heb net even bovenstaande linken geprobeer (Brabant o.a.) en ik krijg mooie afbeeldingen te zien.

Met firefox is het dus goed in te zien. NB: De eerste pagina was bij mij zwart..... ik heb even doorgebladerd.

H@n D@@men - 26 sep 2012 - 14:08

Ga ik even proberen. Kreeg daarnet een wit scherm met fout 401 of 404 of zoiets.

Update: het werkt nu. Ben voorlopig weer van de straat!!!! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 26 sep 2012 - 14:13

Leuk. Maar nu zou het wel nuttig zijn als we bijv. via de gewone archieven indexen hebben, anders is het hopeloos zoeken. Ga maar eens complete bevolkingsregisters doorbladeren, dat is niet te doen.

Ze zitten trouwens toch weer onder de vleugels van de verkoopstrategie van de laatste tijd Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Leo Bijl - 26 sep 2012 - 16:13

@ Leo,

Men mag blij zijn dat ze online zijn in te zien. Ook in de archieven moet men vaak behelpen met de middelen wat ter beschikking zijn. En... het is gratis.

mvg, Masje II

Masje II - 26 sep 2012 - 17:58

Fantastisch! bedankt voor de tip Gerrit. Zo valt er weer flink wat op te zoeken en net wat Annemarie57 schrijft, ik ben voorlopig van de straat!!

Frits

Frits Stappers - 26 sep 2012 - 20:07

Het is inderdaad geweldig mooi. Maar indexering zal voor sommige bestanden erg lastig en intensief worden.

mvg-Ben

Ben Wegman - 26 sep 2012 - 20:34

Prachtig, en dat met de donkere avonden voor de deur :-) 

Ik ben inmiddels al druk bezig met het bevolkingsregister van Hennaarderadeel, ik zie dat er zelfs een volkstelling uit 1829 tussen zit. Daar moeten vast leuke dingen uit tevoorschijn komen. Bedankt voor de tip Gerrit.

Maarten Krips - 26 sep 2012 - 21:20

Kijk bij geboorteaktes en overlijdensaktes voor informatie over de wijk, huisnummer en evt. straatnaam van de gezochte familie. Met die info kun je wat gerichter zoeken in de bevolkingsregisters. 

EDIT:

En als je eenmaal een familie hebt gevonden, kijk dan in de laatste kolom; daar staat vaak een verwijzing naar een vorige inschrijving en/of een volgende inschrijving.

Taco Goulooze - 26 sep 2012 - 21:46

Over de bruikbaarheid van de Bevolkingsregisters: ook ik dacht dat dit voor de meeste registers een zwaar verhaal zou worden. Misschien heb ik gewoon geluk, maar ik ben er inmiddels achter dat álle registers van Hardinxveld en van Giessendam voorzien zijn van een duidelijke index!

Je moet er soms even naar zoeken, meestal achteraan de serie maar soms middenin of aan het begin. Maar de positie van die indexen is nu bij uitstek informatie die mooi op een site als die van genver kan worden vermeld.

Gerrit Ambachtsheer - 27 sep 2012 - 17:25

Als je het eenmaal door hebt en in een niet al te grote gemeente zoekt dan valt het inderdaad erg mee heb ik gisteravond gemerkt. Ik vond na enig ploeteren al zo twee kaarten met voorouders van me erop en erg interessante informatie over bij wie ze ingewoond hadden en waar één van hen later terecht kwam. Zeer de moeite waard dus. En Taco bedankt voor de tip over de adressen in de aktes, daar had ik helemaal niet bij stilgestaan maar dat maakt het zoeken wel een stuk makkelijker.

vr.gr.

Maarten 

Maarten Krips - 27 sep 2012 - 22:30

Ik ben druk bezig geweest met de registers van Hoofdplaat in Zeeuws-Vlaanderen. Gelukkig zitten bij de oudere registers (vanaf 1825) getypte indexen. Bij de latere boeken zit vaak een 19e eeuwse index.
Nadeel daarvan is dat die wel op eerste letter van de achternaam zijn gesorteerrd, maar verder niet.
Das zoeken dus. Daar komt bij dat veel namen dik doorgestreept zijn en das niet handig.
Toch is het een ontzettend rijke bron. Gelukkig woonden veel van mijn voorouders aan vaders kant in de tot Hoofdplaat horende gehuchten Slijkplaat en Nummer Eén, waarvan ik uit familieverhalen weet dat het wijk E was. Omdat de registers op wijk en huisnummer staan, kon ik prachtig bepalen waar mijn voorouders gewoond hebben. De huisnummering op die gehuchten is nooit gewijzigd, dus dat is echt schitterend.

Andr? Sijnesael - 28 sep 2012 - 20:39

Ik ben aan het werk gegaan met Zierikzee om hoofdzakelijk bij de wijk- en huisnummers ook de straatnamen er bij te zoeken welke niet op de akten voorkomen. Dit gaat prima. Wat mij wel opvalt is dat bij de personen welke ik onderzoek de geboortedata meestal niet kloppen. Aan de hand van de betreffende akten zie ik zeker bij de oudere BR dat ze niet 1op1 uit de BS zijn overgenomen. Ik vermoed dat dit mogelijk aan de personen zelf is gevraagd bij een volkstelling misschien of dat men periodiek langs de huizen ging om te zien wie er woonden. Het verloop op de adressen is enorm en verhuizingen aan de orde van de dag ook in de 19e eeuw. Of dit ook altijd netjes werd aangegeven betwijfel ik. 

Wim - 29 sep 2012 - 09:58


Met name de oudere registers zijn volkstellingsregisters. Men ging de deuren langs, meestal per jaar of per meerdere jaren en vroeg de gegevens aan de bewoners. Men zal de gegevens uit de voorgaande registers ook wel gebruikt hebben.
Soms zijn de oude registers erg volledig, met geboorteplaatsen erbij, daar waar ze in de BS-akten ontbreken. Dat is vooral in de overgangsperiode DTB-BS erg prettig om vastgelopen onderzoek vlot te trekken.
Veel van mijn voorouders kwamen vanuit België naar Zeeuws-Vlaanderen, rond 1800 en vaak is niet bekend wat hun geboorteplaatsen zijn. Via de bev.registers kon ik er toch weer een aantal vinden !

Andr? Sijnesael - 29 sep 2012 - 10:31







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu