stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » De VOC-archieven (en veel meer) liggen in Djakarta weg te rotten; een droevige ramp.!



Profiel afbeelding

Onze archieven in Indië zijn indertijd achtergebleven en ten prooi gevallen aan wanbeheer en desinteresse. Ze zijn op korte termijn zo goed als verloren, tenzij er snel iets gebeurt. Zestien km. waarvan 2,5 van de Compagnie. Het gebouw in Djakarta is ongeschikt; klimaatbeheersing slecht. Stukken rotten van vocht en verpulveren van inktvraat. Soms is aanraking voldoende en ze zijn teloor. Scannen is dan hetzelfde als vernietigen. De betekenis van deze archieven is onschatbaar. Ze zijn erfgoed meer dan alleen voor Nederland, maar voor de wereld.

Heb je bijv. twitter? Laat het de politici in Den Haag weten. Misschien helpt het.

Lees de krant en huiver: 

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3368927/2012/12/27/Inktvraat-verwoest-VOC-archief.dhtml

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3368928/2012/12/27/VOC-archief-vult-blinde-vlekken-van-Aziatische-geschiedenis-in.dhtml

Leo Bijl - 27 dec 2012 - 11:16

In dit soort dubieuze landen zijn ze doorgaans niet erg zuinig op erfgoed. Het kan ze vaak niks schelen en het is ook niet hun eerste prioriteit gezien de armoede en het toenemende religieuze geweld in deze landen.
Het mooiste zou zijn als het archief naar Nederland verscheept kan worden om daar te worden gerestaureerd.

Andr? Sijnesael - 27 dec 2012 - 18:55

Je spreekt me uit het hart, al zal dat er wel niet inzitten. Het had al helemaal nooit achter moeten blijven.

Leo Bijl - 27 dec 2012 - 18:58

Ook het achterlaten van de burgerlijke stand, de kerkregisters en de omvangrijke notariële archieven is ontzettend jammer geweest. De Indo-Europeanen vertrokken massaal, zodat het aan de Indonesiërs laten van dit op de Indo-Europese bevolking gerichte archief was een volkomen verkeerde beslissing.

Voor ons genealogen die veel zoekwerk in Indië kennen is het een ramp dat de zaak daar ligt, moeilijk tot niet raadpleegbaar en over enkele jaren volledig weggerot. Eeuwig zonde.

Andr? Sijnesael - 27 dec 2012 - 19:43

Voor ons lijkt dat inderdaad een ramp maar ten eerst bestaat er in andere culturen een heel andere kijk op geschiedenis en de belangrijkheid daarvan. Ten tweede kunnen we er anderen niet op aankijken dat ze een stuk cultureel verleden verloren laten gaan als we het zelf, als het even niet meezit, net zo makkelijk laten vallen. Kijk maar naar alle subsidies die er momenteel worden ingetrokken en de musea die hun deuren moeten sluiten!

Het blijft natuurlijk jammer maar van de toestand van die archieven in Indonesie waren we toch al tientallen jaren op de hoogte! Het is allerminst iets nieuws.

F.E. van der Burg - 27 dec 2012 - 21:48

Inktvraat kaapt eeuwenoude VOC-documenten

Nederland moet snel iets doen om de archieven van de VOC te beschermen. Het grootste gedeelte van de collectie ligt in Indonesie -de oude kolonie- en daar zijn de omstandigheden slecht. Door 'inktvraat' blijft er steeds minder van de oude pagina's over, zegt een Nederlandse historicus.

Videoreportage:

http://nos.nl/op3/video/456001-inktvraat-kaapt-eeuwenoude-vocdocumenten.html

Stefan Lambregts - 30 dec 2012 - 17:20


Is er al van contact geweest met de indonesische regering. Hier moet toch wat aan te doen zijn op korte termijn.

De KB heeft een enorme ervaring met scannen.

Kan onze oud premier Balkenende hier nog een rol in spelen.

Succes

R.M.Terburg - 1 jan 2013 - 17:18







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu