stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » F r i e s l a n d, 1497-1857 : Friese schippers in Deense Sonttol-registers : workshop, 12 januari



Profiel afbeelding

Geachte forumgenoten,

Zoals u misschien uit eerdere ervaringen/belevenissen/onderzoeken weet, hebben Friesland en Groningen een rijke geschiedenis voor wat betreft de scheepvaart op de Noordzee, de Oostzee

en de wateren tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden

Voor de genealogie is het dan ook interessant om op zoek te gaan naar bronnen over

- scheepvaart,

- zeelieden (kapiteins/schippers, stuurlieden, matrozen, loodsen e.d.) en

- schepen

uit dit rijke verleden.

Een belangrijke bron is de volgende. Denemarken heeft belastingregisters bijgehouden van de tolheffing voor de doorvaart over de waterweg Sont, tussen 1497 en 1857; deze zijn bewaard gebleven, en recent online beschikbaar gekomen; zie de Stamboomforum-bijdragen http://www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/19390/0 en http://www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/38115/0. Veel Friese en Groningse schippers komen hierin voor!

Het Friese erfgoedcentrum/archief Tresoar houdt nu op zaterdag 12 januari 2013 een seminar, een soort cursusdag/workshop, over de aanpak van het zoeken in de Sonttol-registers.

Zie het persbericht op http://tresoar.nl/mmtresoar/main/agenda_volledig.jsp?lang=nl&agendaitem=39404&stylesheet=agenda.css, winter 2012/2013, (beeld)citaat:

_______________________________________________________________________________________

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

_______________________________________________________________________________________

Einde (beeld)citaat.

Goede achtergrond-informatie vindt u in de twee genoemde (eerdere) bijdragen op het Stamboomforum,

en bijvoorbeeld op http://www.soundtoll.nl/index.php/nl/over-het-project/sonttol-registers ,

http://www.rug.nl/news-and-events/news/archief2011/060_11sont , http://historiek.net/nieuws/algemeen/6344-deense-sonttolregisters-online-toegankelijk en http://nl.wikipedia.org/wiki/Sonttol .

Wellicht heel interessant is ook een lezing over de Friese handelsvaart , in het Harlingse cultuurhistorisch centrum "Het Hannemahuis" op woensdag 23 januari 2013 ; zie de forumbijdrage

op de pagina http://www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/41106/0 .

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 2 jan 2013 - 21:54







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu