stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » F r i e s l a n d : bevolking, demografie : De oudste Nederlandse man is nu een Fries, 16 maart



Profiel afbeelding

Persbericht van het Friese regionaal historisch centrum Tresoar, 18 maart 2013,

http://tresoar.nl/mmtresoar/main/nieuws_volledig.jsp?nieuwsitem=39899&stylesheet=nieuws.css&lang=nl, citaat en beeldcitaat:

____________________________________________________________________________________________________

Sinds afgelopen zaterdag mag Tjeerd Epema in Oudorp bij Alkmaar zich

de oudste Nederlandse man noemen.

Hij werd geboren op 16 juni 1906 in Oosterlittens, gemeente Baarderadeel.

[Hij] is nog redelijk gezond [,] ziet nagenoeg niets meer, maar is nog

zeer goed van verstand en is er best wel trots op dat hij zo oud is!

Hieronder zijn geboorteakte, bewaard in Tresoar.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

____________________________________________________________________________________________________

Einde citaat ; einde beeldcitaat.

U ziet hier overigens een mooie toepassing van de 100 / 75 / 50-regel door de akte-overdragende gemeenten en het archief Tresoar (openbaarheidstermijnen voor Nederlandse akten van de burgerlijke stand: geboorteakten niet eerder volledig openbaar dan 100 jaar na het geboortejaar, huwelijksakten niet eerder dan 75 jaar na het huwelijksjaar, overlijdensakten niet eerder dan 50 jaar na het jaar van overlijden).

De wettelijke regel heeft in de praktijk soms een wonderlijke uitwerking : is de termijn nog niet verstreken, maar de persoon is al wel overleden, dan is de akte toch niet volledig openbaar,

hoewel er geen privacy meer te beschermen valt ; en aan de andere kant : is de termijn wèl verstreken (in dit geval: 100 jaar) maar is de persoon nog gewoon in leven, en is er dus eigenlijk nog wel degelijk privacy om te beschermen, dan is de akte toch gewoon volledig openbaar!

(Overigens is er een voor genealogen heel belangrijke "verzachting" van die regel, door artikel 25 van het Besluit Burgerlijke Stand 1994, in werking getreden op 1-1-1995: "Van akten van huwelijk of van overlijden welke vóór de inwerkingtreding van dit Besluit zijn opgemaakt, kan een afschrift worden uitgegeven." U kunt dus van huwelijks- en overlijdensakten van vóór 1 januari 1995, die nog bij de gemeenten bewaard worden, bij de desbetreffende gemeente gewoon een volledig afschrift aanvragen!).

Hoe dan ook: voor "staying power" en echte ijzersterke "Ausdauer" moet je kennelijk in Friesland zijn -

"Buter, brea en griene tsiis"....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 22 mar 2013 - 20:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu