stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Bijzonder nieuw project op Vele Handen: Museum Naturalis, Leiden.



Profiel afbeelding

Een collectie van een vermaard instituut uit de natuurwetenschap dit keer. Help mee de biodiversiteit van de aarde in kaart te brengen en toegankelijk te maken voor onderzoekers uit de hele wereld.

Digitalisering collectie Microscopische Glaspreparaten

Help Naturalis Biodiversity Center met het ontcijferen van oude etiketten op microscopische glaspreparaten met mijten, springstaarten en andere kleine organismen.

Naturalis Biodiversity Center heeft een natuurhistorische collectie van maar liefst 37 miljoen zoölogische, botanische en geologische objecten uit heel de wereld. De collectie is van grote betekenis, nationaal en internationaal. De informatie die uit de collectie gehaald wordt is noodzakelijk om onze kennis over de natuur en de biodiversiteit op onze planeet te vergroten. Door de collectie te digitaliseren is én blijft deze toegankelijk voor onderzoek, onderwijs en voor een geïnteresseerd publiek. Daarnaast worden ook de mogelijkheden voor collectiebeheer en wetenschappelijk onderzoek verruimd. In 2010 is Naturalis gestart met het digitaliseren van 7 miljoen objecten. Medio 2015 moet dit voltooid zijn.

 

Wat zijn microscopische glaspreparaten?

Belangrijk onderdeel van de collectie vormen de ruim 1 miljoen glaspreparaten. Om materiaal onder een microscoop te kunnen bekijken wordt het voorbewerkt. Stenen worden geslepen, hout wordt onder bepaalde hoeken geslepen en kleine organismen moeten worden geconserveerd in een vloeistof. Dit wordt gedaan op een glazen plaatje en in de meeste gevallen vervolgens afgedekt met een dekglaasje. Het geheel vormt een glaspreparaat. Op deze manier zijn de materialen en objecten goed te bestuderen onder een microscoop. Alle preparaten worden gedigitaliseerd door ze te scannen en de informatie over de preparaten vast te leggen in een database. En u kunt hier een belangrijke bedrage aan leveren!

Wat wordt er gedigitaliseerd?

Elk preparaat heeft één of meerdere, soms handgeschreven etiketten met informatie over het geprepareerde organisme. De gegevens die op de etiketten kunnen staan zijn:

  1. Wetenschappelijke naam van het geprepareerde organisme in het Latijn
  2. Wetenschappelijke naam van het dier of de plant waarop het organisme is gevonden
  3. Geslacht van het organisme
  4. Of het geprepareerde organisme een type-exemplaar is, de naamgever van zijn soort
  5. Het land waar het organisme is gevonden
  6. De precieze vindplaats van het organisme
  7. De datum waarop het organisme is gevonden
  8. De persoon die het organisme heeft verzameld
  9. Oude collectienummers en andere nummers die met het preparaat te maken hebben
  10. Het aantal geprepareerde organismen

 

Hoe kunt u hierbij helpen?

U kunt ons helpen met het transcriberen van de etiketten op de glaspreparaten en zo meewerken aan het digitaliseren van de 7 miljoen objecten uit de collectie van Naturalis. U krijgt telkens een afbeelding te zien van een glaspreparaat met een datamatrixcode en één of twee etiketten. Natuurlijk is het organisme zelf ook aanwezig op de afbeelding, al is dit niet altijd met het blote oog te zien. De bovengenoemde gegevens kunt u overnemen op het bijbehorende formulier. Dat is vaak nog best even puzzelen want niet alle gegevens zijn altijd op elk preparaat aanwezig en ze staan ook niet altijd op dezelfde plek. De meeste etiketten zijn in het Nederlands geschreven, maar andere talen komen ook voor. De wetenschappelijke naam staat in het Latijn. Soms staan er ook bijzondere dingen op het etiket zoals “Glaspreparaat van een mijt verzameld op de benen van Europeanen tijdens de in 1903 gehouden Noord Nieuw-Guinea Expeditie”. We beginnen met een selectie van 100.000 preparaten met kleine organismen die zijn verzameld gedurende een groot deel van de twintigste eeuw. Uiteraard bieden Vele Handen en Naturalis u op verschillende manieren ondersteuning bij het transcriberen, zoals op het forum en een uitgebreide handleiding met voorbeelden.


Wat levert het Naturalis op?

Door de digitalisering van de collectie Glaspreparaten vergroten we de toegankelijkheid ervan voor onderzoek en onderwijs maar ook voor het grotere publiek. Alle gedigitaliseerde preparaten worden gepubliceerd in diverse websites en netwerken over biodiversiteitsgegevens, bijvoorbeeld via GBIF (Global Biodiversity Information Facility). Zowel een buitenlandse promovendus als een scholier of een amateurbioloog kan dan vanuit zijn huis of vanaf zijn werkplek zien wat Naturalis in huis heeft. Bijkomend voordeel is dat de collectie minder te lijden heeft omdat iemand die iets opvraagt, precies weet wat hij moet hebben en geen hele collecties hoeft te doorzoeken.

Wat levert het u op?

Uiteraard is Naturalis u zeer dankbaar voor het invoeren van deze belangrijke gegevens en draagt u bij aan onze kennis over biodiversiteit. Wij zullen u ook regelmatig informeren met nieuws over het digitaliseringsproject en interessante informatie over de collecties waar u aan mee werkt met u delen. Maar ook ontvangt u na ieder ingevoerd preparaat één VeleHanden-punt en na controle van uw invoer nog eens één, die u kunt inwisselen voor allerlei verrassingen.

 

------------------------------------

Kortom: een project van het hoogste wetenschappelijk belang!

Leo Bijl - 26 mar 2013 - 14:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu