stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L, 1940-'45 : oorlog & verzet : Onderzoek levert 12 000 namen Verzetsmensen op (Nw. boek)



Profiel afbeelding

Geachte forumgenoten,

U kent misschien wel één van de belangrijkste Nederlandse oorlogsarchieven, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), dat berust bij het Nationaal Archief. 

De journalist/programmamaker Ad van Liempt en vijf historisch-onderzoekers hebben research verricht

in 200 strafdossiers van veroordeelde oorlogsmisdadigers in het CABR, en dit heeft

12 000 namen opgeleverd van verzetsmensen in Nederland die door de Duitse bezetters

en hun Nederlandse NSB-handlangers zijn vervolgd  -  informatie die voorheen geheel niet toegankelijk was.

Op basis van dit onderzoek is op 14 maart 2013 een nieuw boek verschenen: een standaardwerk over de jacht op verzetsmensen.  Zie het persbericht van het Nationaal Archief, 15 maart 2013,

www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2013/publicatie-jacht-verzet,  beeldcitaat (accentuering door mij, DV) :

______________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

______________________________________________________________________________________________________________

Einde beeldcitaat; zie verder het persbericht.

Heeft u als genealoog misschien verzetsmensen in uw familie gehad - mensen die er nog tientallen jaren nà de oorlog het zwijgen toe deden, soms om de ellende die zij hadden moeten zien en meemaken, soms omdat zij nu eenmaal "van de generatie van het grote zwijgen" waren?

Dit boek en (afgezien van dit boek) natuurlijk ook de nieuwe kennis over het lot van de 12 000 genoemde verzetsmensen , die aanwezig is bij het Nationaal Archief, kunnen u helpen meer duidelijkheid te brengen in uw beeld van die tijd, en van het leven van uw (voor)ouders.

- Een bezoek aan het Nationaal Archief is uw aandacht 100% waard  -  nu meer dan ooit !!

- Zie ook het geschiedenisprogramma 'Andere Tijden', in de aflevering van 17 maart 2013

die aandacht besteedt aan dit onderwerp: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1332330.

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 28 mar 2013 - 22:14

@ Dimitri,

Bedankt voor het plaatsen van dit bericht. Voor mij uitermate nuttig. Ik heb alleen uit de beschikbare info nog niet kunnen opmaken op welke wijze men toegang tot deze 12.000 namen kan verkrijgen. Niet uiteraard via het boek. Maar mogelijk heeft men op namen van verzetsmensen een index gemaakt.

De toegang tot de CABR moet specifiek worden aangevraagd. Ik ben nieuwsgierig hoe deze ontsluiting werkt.

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 mar 2013 - 22:48

Ik heb in mijn stamboom zowel een aangetrouwd familielid dat een vrij prominent NSB-lid was, en waarvan ik weet dat er een CABR-dossier bestaat, als een verzetsstrijder, in een andere tak van dezelfde familie. Zou inderdaad mooi zijn als er een index was.

Marije Essink - 29 mar 2013 - 13:05

Verzetsmensen zijn soms opgenomen in de Erelijst gevallenen, die zowel bij het NIOD in Amsterdam te raadplegen is, als bij het NA in Den Haag. Nu heb ik nog wel eens te maken gehad met de mensen van het Nationaal Archief en ik weet dat ze erg behulpzaam zijn. En zonder enige twijfel zal er vij het NA een index zijn.

Alex Dekker - 10 apr 2013 - 11:46


Men verwacht de index met de 12.000 namen pas openbaar rond 2025. Voor die tijd kan men inlichtingen vragen bij het Nationaal Archief. Daartoe dient men de volledige naam en geboortedatum van de verzetsstrijder te verstrekken. De archivarissen van het Nationaal Archief gaan dan na of de naam voorkomt in de dossiers. Bij positief resultaat kan men het betreffende CABR dossier ter inzage opvragen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 18 apr 2013 - 17:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu