stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » N L , 2013 : nieuws, Personen- en Familierecht : Geslachtsverandering in geboorteakte simpeler !



Profiel afbeelding

 

Beste forumgenoten,

Werk aan de winkel voor (toekomstige) genealogen : ons personen- en familierecht verandert weer !

Zie het persbericht op http://www.nu.nl/politiek/3387474/geslachtsverandering-in-geboorteakte-simpeler.html, beeldcitaat (fragment) :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Einde beeldcitaat (lees verder het persbericht).

Hoe is de juridische situatie nu, in april 2013,

voor transgenders?

Zie het Burgerlijk Wetboek, http://wetten.overheid.nl/BWBR0002656/volledig/geldigheidsdatum_02-04-2013#Boek1_Titel1 , artikelen 1:28 en 1:28a,  citaat :

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afdeling 13. De rechterlijke last tot wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte

Artikel 28

1.   Iedere Nederlander die de overtuiging heeft tot het andere geslacht te behoren dan is vermeld in de akte van geboorte en lichamelijk aan het verlangde geslacht is aangepast voor zover dit uit medisch of psychologisch oogpunt mogelijk en verantwoord is, kan de rechtbank verzoeken wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte te gelasten, indien deze persoon als mannelijk in de akte van geboorte vermeld staande, nimmer meer in staat zal zijn kinderen te verwekken, dan wel als vrouwelijk in de akte van geboorte vermeld staande, nimmer meer in staat zal zijn kinderen te baren.  [...]  3. Degene, die de Nederlandse nationaliteit niet bezit, kan een verzoek als bedoeld in het eerste lid doen [...]

Artikel 28a

1. Bij het verzoek moeten worden overgelegd een afschrift van de akte van geboorte alsmede een gezamenlijk ondertekende verklaring van bij algemene maatregel van bestuur aangewezen deskundigen, afgegeven ten hoogste zes maanden voor de datum van indiening van het verzoek, waaruit blijkt:

a. de overtuiging van de verzoeker dat hij tot het andere geslacht behoort dan in de akte van geboorte is vermeld en waarin is vervat het oordeel van de daartoe bevoegde deskundige dat die overtuiging, gelet op de periode waarin de verzoeker als zodanig heeft geleefd en zo mogelijk op andere daarbij te vermelden feiten of omstandigheden, als van blijvende aard kan worden beschouwd;

b. of en zo ja, in hoeverre de verzoeker lichamelijk aan het verlangde geslacht zodanig is aangepast als uit medisch of psychologisch oogpunt mogelijk en verantwoord is;

c. dat de verzoeker als mannelijk in de akte van geboorte vermeld staande, nimmer meer in staat zal zijn kinderen te verwekken, dan wel als vrouwelijk in de akte van geboorte vermeld staande, nimmer meer in staat zal zijn kinderen te baren.  [...]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Einde citaat.

Hoe wordt de juridische situatie voor transgenders, als ook de Eerste Kamer dit voorstel zal aannemen ?

- de voorwaarden veranderen (= welke eisen gelden er, wanneer "mag het") ;

- de bevoegdheid verandert (= welke functionaris mag de geboorteakte/GBA (laten) wijzigen)

Zie het wetsvoorstel met Kamerstuk-nummer 33 351, "Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek

en de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens in verband met het wijzigen van de voorwaarden voor en de bevoegdheid ter zake van wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte", naar de stand van 25 februari 2013, http://www.tweedekamer.nl/images/33351%20bij_tcm118-229200.doc, citaat:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[...]

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz. enz. enz.  Allen die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: 

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is de voorwaarden voor wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte die bestaan uit fysieke aanpassing aan het gewenste geslacht en absolute onvruchtbaarheid, te doen vervallen, en voorts de bevoegdheid om tot bedoelde wijziging over te gaan een bevoegdheid van de ambtenaar van de burgerlijke stand te doen zijn, en dat daartoe met name afdeling 13 van titel 4 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek dient te worden gewijzigd;

[...]

Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:

[...]

   

Artikel 28

1. Iedere Nederlander van zestien jaar of ouder die de overtuiging heeft tot het andere geslacht te behoren dan is vermeld in de akte van geboorte, kan van die overtuiging aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand onder wie de desbetreffende akte berust. Indien de akte van geboorte niet hier te lande in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven, geschiedt de aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente ’s-Gravenhage.

2. Voor de toepassing van het eerste lid en het derde lid alsmede de artikelen 28a en 28b wordt onder akte van geboorte mede verstaan een akte van inschrijving van een buiten Nederland opgemaakte akte van geboorte of van een beschikking als bedoeld in artikel 25c.

3. Degene die de Nederlandse nationaliteit niet bezit kan een aangifte als bedoeld in het eerste lid doen, indien hij gedurende een tijdvak van ten minste één jaar, onmiddellijk voorafgaande aan de aangifte, woonplaats in Nederland heeft en een rechtsgeldige verblijfstitel heeft. In dat geval wordt tevens een afschrift van de akte van geboorte overgelegd.

4. De minderjarige van zestien jaar of ouder is bekwaam tot het doen van de in het eerste lid bedoelde aangifte ten behoeve van zichzelf, alsmede om ter zake in en buiten rechte op te treden.

Artikel 28a

1. Bij de aangifte wordt overgelegd een verklaring van een bij of krachtens algemene maatregel van bestuur aangewezen deskundige, afgegeven ten hoogste zes maanden voor de datum van de aangifte.

2. De deskundigenverklaring vermeldt dat degene op wie de aangifte betrekking heeft jegens de deskundige heeft verklaard de overtuiging te hebben tot het andere geslacht te behoren dan is vermeld in zijn akte van geboorte en jegens de deskundige er blijk van heeft gegeven diens voorlichting omtrent de reikwijdte en de betekenis van deze staat te hebben begrepen

en de wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte weloverwogen te blijven wensen. De deskundige geeft de verklaring niet af indien hij gegronde reden heeft om aan de gegrondheid van bedoelde overtuiging te twijfelen.

Artikel 28b

1. Indien aan artikel 28a is voldaan voegt de ambtenaar van de burgerlijke stand aan de akte van geboorte een latere vermelding toe van wijziging van het geslacht. Artikel 27 is van overeenkomstige toepassing.

2. In het in de eerste zin van het eerste lid bedoelde geval kan de ambtenaar van de burgerlijke stand desverzocht tevens overgaan tot wijziging van de voornamen van degene op wie de aangifte betrekking heeft.

3. In het geval bedoeld in artikel 28, eerste lid, tweede zin, schrijft de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente ’s-Gravenhage de akte van geboorte tevens in het register van geboorten van die gemeente in.

Artikel 28c

1. De wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte heeft haar gevolgen, die uit dit boek voortvloeien, vanaf de dag waarop de ambtenaar van de burgerlijke stand aan de akte van geboorte een latere vermelding van wijziging van het geslacht toevoegt. Dit tijdstip geldt eveneens voor de wijziging van de voornamen, bedoeld in artikel 28b, tweede lid.

2. De wijziging van de vermelding van het geslacht laat de op het in het eerste lid genoemde tijdstip bestaande familierechtelijke betrekkingen en de daaruit voortvloeiende op dit boek gegronde rechten, bevoegdheden en verplichtingen onverlet.

3. Indien de betrokkene na de wijziging van de vermelding van het geslacht een kind baart, wordt voor de toepassing van titel 11 en hetgeen daaruit voortvloeit uitgegaan van het geslacht dat deze voor de wijziging had. In geval van adoptie van een kind op verzoek van degene die dit na de wijziging van de vermelding van het geslacht heeft verwekt of heeft ingestemd met een daad die de verwekking van het kind met eigen zaad tot gevolg heeft gehad, en het kind is of wordt geboren binnen de relatie van de adoptant en de ouder, is de maatstaf van het vierde lid van artikel 227 van toepassing.

[...]

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Einde citaat.

U ziet : voor het personen- en familierecht een potentieel heel belangrijke verandering,

dus ook voor (toekomstige) genealogen heel belangrijk!

(En voor transgenders is dit het mooiste afscheidskado van koningin Beatrix dat zij konden wensen...)

In de praktijk verandert er dus dit aan de procedure zelf:

- Lichamelijke aanpassing is niet meer vereist : een verklaring afleggen bij een deskundige is genoeg;

- Een uitspraak van de rechter is niet meer vereist : aangifte doen (mèt de verklaring) bij de ambtenaar van de burgerlijke stand (van de geboortegemeente) is genoeg, de ambtenaar zelf kan de akte wijzigen;

- Op verzoek kan de ambtenaar van de burgerlijke stand ook de voornamen veranderen in de akte.

   Interessant is natuurlijk ook artikel 1:28c lid 2 (nieuw) : familierechtelijke betrekkingen die

al bestaan op het tijdstip van wijziging (van de geboorteakte) worden door die verandering niet geraakt,

met andere woorden: een man die juridisch vader is van een kind, of een vrouw die juridisch moeder is van een kind, blijft ook na dat tijdstip een juridische ouder van dat kind.

   Praktisch lijkt het mij dat er een toevoeging zal plaatsvinden in de systematiek van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (het moderne bevolkingsregister, waarin zo'n wijziging van een akte van de burgerlijke stand zal moeten worden verwerkt) en de burgerlijke stand - er zal, verwacht ik, een soort "terugkoppeling" van die gewijzigde gegevens moeten zijn naar de geboorteakten van eventuele kinderen, en dus ook naar hun vermelding in de GBA ("vader is nu een vrouw, en heeft nu die voornamen; moeder is nu een man, en heeft nu die voornamen"), zodat bij nù levende kinderen telkens concreet in de maatschappij iemand "aanwijsbaar" is, van wèlk geslacht en onder wèlke naam ook, die juridisch ouder van dat kind is.  En voor de burgerlijke stand zal een nieuw computermodel van een aangifte moeten worden opgesteld, zoiets als "Aangifte van de overtuiging tot het andere geslacht te behoren dan is vermeld in de akte van geboorte". 

(En natuurlijk zal de procedure in "heel veel buitenlanden" op de wereld domweg "niet erkend" worden,

omdat men daar qua bestuurlijk-juridisch systeem, of om culturele of religieuze redenen, "nog niet aan toe" is; en natuurlijk zal er zoiets als een "transgender-toerisme" naar Nederland opbloeien (mits één jaar hier woonachtig + legaal in Nederland), van mensen die hier graag erkend willen zien wat zij diep van binnen voelen, maar wat in hun eigen land juridisch (nog) niet geaccepteerd wordt (zoals bij de openstelling van het huwelijk voor partners van gelijk geslacht, in 2001); en natuurlijk zal, juist daarom, de waarde van zo'n Nederlandse registratie in de praktijk vaak beperkt zijn.)

Maar hoe dan ook : het worden weer spannende tijden voor genealogen,

"uitdagingen zat" ! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dit soort thema's - rond het personen- en familierecht - is altijd interessant leesvoer voor genealogen

die graag iets vèrder kijken dan het bijelkaar brengen van een eindeloze rij namen en jaartallen. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 3 apr 2013 - 00:20

Naschrift 3 april 2013 - 't Is zèlden toch, dat het personen- en familierecht in het nieuws komt?

Recent nieuws over het thema, en een paar eerste persreacties op het aannemen van het wetsvoorstel:

- nos.nl/artikel/491367-aanpassing-sekse-in-akte-simpeler.html

- www.telegraaf.nl/binnenland/21443037/__Ander_geslacht_in_geboorteakte__.html

- www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3419212/2013/04/02/Geslachtsverandering-

  in-geboorteakte-simpeler.dhtml

- www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3419212/2013/04/02/Geslachtsverandering-

  in-geboorteakte-simpeler.dhtml

- http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/04_april/02/binnenland

  /veranderen_geslacht_in_geboorteakte_aangepast.xml

- www.powned.tv/nieuws/politiek/2013/04/geslachtsverandering_wordt_mak.html

- www.gaylive.be/article.php?sid=14878, 'Nederl. Tweede Kamer behandelt Transgenderwet'

- http://www.destadnijkerk.nl/inter-nationaal/binnenland/geslachtsverandering_in_

  geboorteakte_simpeler_41707884.html

- http://www.gk.nl/news/11034-teeven_overweegt_einde_verplichte_registratie

- http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2013/03/recensie-de-maakbare-man-notities-

  over-transseksualiteit-maxim-februari.html

- www.nieuwsbank.nl/inp/2013/04/02/T612.htm, 'Sabine over haar vader als transgender'

- www.southfloridagaynews.com/articles/judge-rejects-divorce-for-transgender-pregnant-man/111010

- http://www.maltatoday.com.mt/en/newsdetails/news/national/Government-hours-away-from-

  agreement-on-transsexual-marriage-rights-20130402

Kortom : hoe je het ook wendt of keert, genealogie is altijd actueel ! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 3 apr 2013 - 02:29

Als mens wil ik  hierop reageren , het is zo dat ik al jaren regelmatig als dame uitga en ik heb dat voor mijn vrouw nooit verzwegen. Zij was helemaal op de hoogte van alles en stond er ook op dat ik in iedergeval 1 maal in de maand als dame uitging. Toen zij ziek werd en als terminaal patiënt thuiskwam heb ik voor haar gezorgd tot zij overleed. Niet lang daarna begon mijn huisarts er over dat ik haar als een vrouw verzorgd had en mijn huisarts vond het beter voor mij om contact met het VUmc afdeling genderpoli op te nemen. Dat heb ik ook gedaan en ben nog steeds blij dat ik deze stap gedaan heb. Niet dat ik echt problemen heb maar toch loop je wel eens te piekeren over je zelf, je weet dat je anders bent, maar kan het geen plaats geven. Dus dat is er nu van gekomen en ik ben er blij om. Mijn raad is aan ieder mens die met deze materie worstelt ,praat er over en met deskuindigen maar ook met je familie en vrienden, dan houd je het het langste vol en stap naar je huisarts als je in de put zit dat gebeurt mij soms ook. Dat is mijn verhaal het is een verhaal dat ik voor al mijn kennissen ook nooit verzwegen heb. Heeft iemand vragen stel ze gerust en wil iemand liever een persoonlijk gesprek want praten per mail is toch anders dan kan dat ook kom gerust langs geef wel even per mail aan dat je praten wil dan kunnen we een afspraak maken Eduard BaggermanAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Eveline Johanna Baggerman - 15 apr 2013 - 23:54

Eduard,

Ik heb grote respect voor je dat je hier heel open over bent.

Fijn dat er mensen zijn die hier heel open over durven zijn, de meeste mensen blijven in de kast en leven zoals de buitenwereld van ze verwacht.

Vriendelijke groet

Carla B

Carla B - 17 apr 2013 - 16:48

Beste Carla B. je bericht gelezen, er zijn gespreksgroepen voor deze mensen want velen kunnen en durven er niet over te praten. Je hebt ook in diverse plaatsen gelegenheden waar men bij elkaar komt en als ik dan binnenstap kijkt men met grote ogen en de reactie is dan ook verrek daar kont een echte dame binnen.

Men zegd dat niet tegen mij want dat kunnen mannen niet ik hoor dat vaak weer via een achterdeurtje.

Uitgaan lekker winkelen een terrasje pikken en ga zo maar door dat doen velen ook niet, ik was onlangs op de genderpoli in Amsterdam als dame en liep met een arts te praten en stelde hem voor om onder het genot van een glas wijn op een terrasje het gesprek voort te zetten hij vond het een goed idee maar dan moest het weer wel beter zijn, zo dat is het mocht je meer willen weten dan hoor ik het wel groeten Eveline

Eveline Johanna Baggerman - 17 apr 2013 - 17:38

Lieve Eveline/Eduard,

Ikzelf heb de behoefte niet en voel me geweldig in m'n lichaam, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dat wel hebben. Vandaar mijn reactie. Tevens vindt ik het super dat je er voor uit komt wat er in je hoofd en lichaam speelt. Ik hoop dat er meer mensen zijn jou dit respect geven. Ook hoop ik dat er mensen zijn die dit ook lezen en het advies van jou zullen volgen.

Lieve groet,

Carla B

Carla B - 17 apr 2013 - 17:44


Carla bedankt voor je fijne mail, ik heb 1 mail gekregen van iemand die een beetje raar reageerde, deze persoon zit waarschijnlijk een beetje met zich zelf in de knoop. Ik wens je langs deze weg alvast een fijn weekend met de hartelijke groeten Eduard

Eveline Johanna Baggerman - 18 apr 2013 - 11:13







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu