stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » F r i e s l a n d, 1850-1939 : bevolking : "Alle Friezen" vraagt uw hulp, namen Bev.reg. intypen !



Profiel afbeelding

Geachte forumgenoten,

     De moderne verschijnselen "crowdfunding" en "crowdsourcing" hebben inmiddels

ook hun weg gevonden naar 'Genealogieland'. 

     U heeft waarschijnlijk al weleens gehoord van het project Vele Handen,

waarbij Nederlandse archieven met de (vrijwillige) hulp van het algemene publiek erin zijn geslaagd

om de mooie genealogische website Militieregisters http://militieregisters.nl/ op te zetten :

een database van Nederlandse voor militaire dienst opgeroepen jongens, 1811-1940.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

                                                                      [illustratie : de openingspagina van www.militieregisters.nl]

     Hoe gaat het in zijn werk? De archiefinstellingen leveren de afbeeldingen (foto-scans) van de vele duizenden ingescande bladzijden uit hun archiefstukken, en véle vrijwilligers dragen hun steentje bij om die scans ook toegankelijk te maken, door daar als het ware een "index" of "inhoudsopgave" bij te maken: namelijk door het intypen van duizenden persoonsnamen, gewoon thuis achter hun eigen computer.

     Idem-dito bij een paar andere Vele Handen-projecten, zoals bijvoorbeeld de Amsterdamse bevolkings-registers (1874-1893 en Overgenomen Delen 1892-1920), diverse genealogische bronnen uit Leiden ("Missing Links") en de leerlingenlijsten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag, sinds 1682). Zie de razend interessante algemene & projecten-pagina : http://velehanden.nl/

     Het Friese regionaal archief Tresoar vraagt nu, voorjaar 2013, om uw hulp als vrijwilliger

bij een soortgelijk project: Friese bevolkingsregisters, 1850-1939.

Zie de tekst op zijn openingspagina

www.tresoar.nl , beeldcitaat (accentuering door mij, DV) :

___________________________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

___________________________________________________________________________________________________________________

(Einde beeldcitaat.)

    't Is natuurlijk een mooie gedachte om als genealoog/historisch onderzoeker, bij àl die jaren van prachtige en verrassende vondsten en ontdekkingen in allerlei archieven, eens "iets terug te kunnen doen", en daarbij ook nog eens -als vrijwilliger, thuis bij de koffie- zelf te helpen bij het toegankelijk maken van een nieuwe archiefbron!

- Lijkt het u wel wat?

- Wilt u óók deelnemen aan het project?

- Zou u graag iets praktisch doen met uw enorme liefde voor "Fryslan" ?

- Of bent u misschien in het thema geinteresseerd, puur uit nieuwsgierigheid?

Bekijkt u dan de handige, speciale projectpagina van "AlleFriezen"

op het adres http://velehanden.nl/projecten/bekijk/details/project/frl.

Meedoen is machtig mooi... ook in 't land van "Bûter, brea en griene tsiis" ! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 24 mei 2013 - 04:03

Hoe Friesland denkt de bevolkingregisters voor ons te ontsluiten: ik weet het niet. Maar via de bijdrage van Dimitri Vlas ben ik wel eens even gaan kijken bij de militieregisters. Vrijwilligers hebben daar alle moeite gedaan om zaken voor ons beschikbaar te stellen op, zoals Dimitri het noemt: "een mooie genealogische website".

Maar dat valt tegen: het is een enorm vijandige site, die heel creepy een hele kleine scan toont van het door jou gewilde register, alleen maar om je lekker te maken. Vervolgens moet je betalen: 40 cent per scan nog wel om alleen maar te kijken, en als je een afdrukje wilt: 50 cent.

Alles ademt commercie op deze site, mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Nergens op de site staat vermeld wat er met al dat geld wordt gedaan.

Ik zou best als vrijwilliger werk willen doen, doe ik nu ook al, maar niet op deze voorwaarden.

Kees Thomas - 4 jun 2013 - 21:54

Ik begrijp het niet helemaal waarom er zo vaak teleurgesteld gereageerd wordt als er ergens voor een scan een (al dan niet kleine) bijdrage gevraagd wordt. Het kan de meesten niet ontgaan zijn dat het gemeenschapsgeld zo'n beetje op is. 

De kans dat er zonder "nieuw" geld veel gedigitaliseerd wordt is klein. Als er daarboven ook nog eens geld gereserveerd moet worden voor het indexeren door betaalde krachten, dan neemt het aantal nieuw gedigitaliseerde akten ongetwijfeld nog verder af.

Overigens, om het niet een al te zuur verhaal te maken: ik heb met het invoeren van de militieregisters ruim 3000 (ongebruikte) punten "verdiend".  Mocht je een scan nodig hebben en hem echt niet kunnen (of om principiele redenen niet willen) betalen, stuur me een persoonlijk bericht en je krijgt er zo een aantal van me. 

Frederik - 5 jun 2013 - 15:14


Beste Kees,

Het is de bedoeling dat de ingevoerde informatie beschikbaar komt via Alle Friezen en dat is een gratis en zeer gebruiksvriendelijke site. De informatie zal fasegewijs beschikbaar worden gesteld. Dat betekent dat we niet hoeven te wachten tot alle input is gedaan. M.i. loont het zeker de moeite om aan dit project mee te werken. Vele handen maken immers licht werk en voor genealogen staat er zo weer een prachtige bron ter beschikking.

Lisette Meindersma - 5 jun 2013 - 15:56







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu