stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Gelders Archief zet scans DTB on line.



Profiel afbeelding

http://www.geldersarchief.nl/nieuws/2013/gelderse-doop-,-trouw--en-begraafboeken-komen-integraal-op-website

Gelderse doop-, trouw- en begraafboeken komen integraal op website vrijdag 5 juli 2013


Het Gelders Archief gaat de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB's) van Gelderland integraal op zijn website publiceren. Het gaat om de Gelderse kerkboeken, die van de 16e eeuw tot 1811 werden bijgehouden door de plaatselijke kerkelijke gemeenten en parochies.
Voor de invoering van de Burgerlijke Stand in 1811 hielden de kerken een administratie bij van lidmaten en mensen die gedoopt of begraven werden en huwden. Zo zijn in de DTB’s, behalve de namen van dopelingen, gestorvenen en gehuwden, onder meer doop-, begraaf- en trouwdata, namen van getuigen en aangevers van geboorten of overlijden te vinden. 

De DTB's worden de komende maanden in fasen op internet geplaatst: de eerste zijn vanaf nu raadpleegbaar, de laatste worden naar verwachting in het najaar gepubliceerd. Het betreft enige honderdduizenden scans, die op internet worden geplaatst.  
Deze belangrijke bron  is niet alleen van belang voor genealogen, maar ook voor onder meer regiohistorici, biografen en historisch demografen.

Het online plaatsen van de akten van de DTB's past in het meerjarenbeleid van het Gelders Archief om een zwaarder accent te leggen op de ontwikkeling van een digitale studiezaal, waarin archieven zoveel mogelijk via internet geraadpleegd kunnen worden. In 2011 publiceerde het Gelders Archief 4,5 miljoen namen uit de Gelderse kerkboeken op het internet. Deze namen worden nu gekoppeld aan de scans van de DTB's. In maart 2013 maakte het Gelders Archief een begin met het integraal plaatsen van de Burgerlijke Stand in Gelderland (1811-1902/1952) op het internet. 
Historische persoonsgegevens zijn razend populair onder een historisch geïnteresseerd publiek. Jaarlijks zoeken bezoekers enige miljoenen keren naar persoonsnamen in de internetcollecties van het Gelders Archief.

Hoe zijn de akten van de Gelderse DTB's straks te vinden? Zoek op de website www.geldersarchief.nl op personen. Voer de naam van een persoon in, klik op zoeken, klik vervolgens op het juiste zoekresultaat en blader door de gescande registers tot de juiste datum. Deze zoekmethode is nu nog omslachtig, maar zal in de komende tijd worden verbeterd. Bovendien zullen er meer zoekmogelijkheden komen. Bekijk als voorbeeld het huwelijk van Geertruid Wendering en Teunis Koenen op 30 juli 1789 in Aalten.  

Pauwel - 5 aug 2013 - 13:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu