stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nieuw: Open ArchievenProfiel afbeelding

Binnenkort schrijf ik er uitgebreid over op mijn weblog, maar nu alvast hier de aankondiging van Open Archieven (http://www.openarch.nl/).

Open Archieven is een website die genealogische gegevens van archieven doorzoekbaar maakt. Het is een "proof of concept" die de mogelijkheden toont van het gebruik van open data en services, het dient als speeltuin voor innovatie. Het doel is een gebruikersvriendelijke, op open standaarden gebaseerde, meertalige website te realiseren die zowel op smartphone, tablet als laptop en PC goed toont.


Op dit moment biedt Open Archieven toegang tot de ruim 4 miljoen persoonsvermeldingen van Erfgoed Leiden en Omstreken (voorheen Regionaal Archief Leiden). 


mvg,

Bob Coret

Bob Coret - 29 aug 2013 - 10:53

Het lijkt mij een aanwinst. Het lijkt plezieriger te werken dan via de "gewone" website van wat vroeger het Regioaal Archief Leiden e.o. heette.

Wim

Wim de Groot - 29 aug 2013 - 19:52

Het ziet er heel mooi uit. Werkt eenvoudig. Het kan dus wel, alhoewel ik nietweet hoeveel arbeid er in gestoken is.

L.W. Haanebrink - 29 aug 2013 - 22:02

Open Archieven is kennelijk alleen nog benaderbaar via de link in het bovenstaande stukje van Bob Coret. Dat is dus nog wel een beetje lastig.

Wim

Wim de Groot - 30 aug 2013 - 16:37

Beste Wim,

Wat bedoelt u precies?

U kunt toch het adres www.openarch.nl gewoon in uw browser typen (en daarna toevoegen aan uw favorieten)?

mvg,

Bob Coret

Bob Coret - 30 aug 2013 - 17:03

Dit is een ontzettend mooi initiatief, vooral omdat veel archiefinstellingen hun zoekfunctie een beetje als een hekkensluiter behandelen.  Het eerste wat me bij deze website opviel was dat er ook zoekresultaten uitgesloten kunnen worden.  Probeer dat maar eens bij de gemiddelde archiefwebsite.

Een andere zoekwens van mij, die ik helaas vrijwel nergens tegen kom, is het specifiek kunnen zoeken op hoofdletters. Mocht ooit data van bijvoorbeeld de KB krantendatabase via een dergelijke standaard beschikbaar komen, dan is hoofdletter zoeken ideaal om familienamen van gelijksoortige woorden te kunnen scheiden (voorbeeld "familie De Boer" in plaats van "de boer maait het gras". 

Wat je nu nog zou hopen is dat de overheid subsidies alleen maar beschikbaar stelt aan archieven die hun data open beschikbaar maken.  Dat zou ook een hele hoop geldverspilling kunnen voorkomen van (kleine) archieven die telkens weer een nieuwe website laten ontwikkelen.

Frederik - 31 aug 2013 - 05:55

Hallo Bob,

Je het gelijk. Het werkt prima. Ik zal gisteren wel iets verkeerds gedaan hebben.

Nu hopen dat veel meer archieven gaan medoen.

Wim

Wim de Groot - 31 aug 2013 - 10:42

Beste Bob,

Heb deze link al een aantal maanden onder mijn favorieten zitten.

De zoekmachine werkt goed als je alleen wilt zoeken op naam.

Heb je al meerdere gegevens dan kun je die jammer genoeg niet invoeren om de zoektocht te verfijnen.

Over het OPEN DATA  gebeuren, waar men toch al jaren mee aan het stoeien is, en dan druk ik mij nog voorzichtig uit, zijn al veel dingen geschreven.

Het laatste wat mij bekend is dat er een wijziging in de richtlijn open data in het europees parlement is aangenomen.

Deze moet het open data gebeuren stimuleren.

Goed dat je dit weer onder de aandacht brengt.

mvg

ien lejeune - 10 sep 2013 - 22:45

Hi Bob,

Bedankt voor je berichtje. Wat een mooi initiatief, en heel gebruiksvriendelijk.

Groetjes,

Kelly

Kelly Verbier - 3 okt 2013 - 17:01

vandaag aangemeld en ook al betaald voor alle gegevens zoeken op Open archieven:

Weet ik hier nog niet goed mee om te gaan,zoals bijvoorbeeld"het zoeken van voorouders.Als voorbeeld geef ik U Rumoldus Stoks *Heesch 1716 +'s Hertogenbosch 05-11-1797,gehuwd met Maria de Vree; Wie zijn zijn voorouders en waar komen ze vandaan.Indien mogelijk gaarne antwoord op dit voorbeeld.

groeten,

jacques

Uitgeschreven lid - 22 dec 2017 - 17:03

Ik heb nog nooit iets betaald. Volgens mij is openarch.nl gratis. Wat en aan wie heeft u iets betaald?

Overigens, als ik even google, vind ik de ouders van Rumoldus ook hier (voor wat het waard is)

sprangers - 23 dec 2017 - 12:41

@ Sprangers,

Even off-topic: uitleg al dan niet betaalopties open archieven.

 https://www.openarch.nl/my/?action=subscription&lang=nl

Ben Wegman - 23 dec 2017 - 13:21

Ik zit graag voor een dubbeltje op de eerste rang Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

​.  De extra opties lijken me niet nodig als men "nog niet goed weet om te gaan" met openarch. Dat geldt m.i. ook voor geneanet, wiewaswie, Myheritage e.a. Ik raad Jacques Stokx dus aan voortaan eerst even kennis te maken met dergelijke sites alvorens te beslissen of betalen de moeite waard is.

Als antwoord op de eigenlijke vraag "hoe ga ik om met openarchieven...?" kan ik één algemene tip geven: begin met zo weinig mogelijk zoekgegevens in te vullen. Dus bijvoorbeeld niet meteen op alle namen (er kan een schrijffout in zitten) of bijvoorbeeld niet filteren op een exact geboortejaar (als dit slechts geschat is op basis van een overlijdensleeftijd). Zie verder de button "uitleg"

sprangers - 23 dec 2017 - 14:08


Toch maar even zelf geprobeerd om de doop van Rumoldus via Openarch te zoeken. Diverse naamsvarianten. Niet dus. Dat is vreemd want in genealogieonline staat 'ie wel, al is dat geen archief.

Via zoekakten.nl vind ik zijn doop niet in 1716 maar op 24 februari 1717 te Heesch. Zie scan 99 (gratis!)

sprangers - 24 dec 2017 - 12:08Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu