stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Archief Bommelerwaard gaat per Nov dicht Zie de aanvullingen 18-09-2013



Profiel afbeelding

Helaas wederom een zeer goed archief gaat dicht,denk niet dat Tiel zo goed bereikbaar zal zijn als de Bommelerwaard

Groet van Henk

Verhuizing !!

 

Per 1 januari 2014 wordt het Streekarchief Bommelerwaard samengevoegd met het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) te Tiel. In 2014 kunt u van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 - 16.30 uur terecht op de studiezaal in Tiel. Ons nieuwe adres is straks J.S. de Jongplein 3, 4001 WG Tiel. (0344-612230). In verband met de verhuizing is de studiezaal in Zaltbommel vanaf 1 november gesloten

Henk 2323 - 30 aug 2013 - 16:24

Wat gaat er gebeuren er met de website van het archief Bommelerwaard? Zou die nog in de lucht blijven?

O, ik zie het al. "Onze digitale dienstverlening via de website blijft vooralsnog beschikbaar." staat er op de website van het archief Bommelerwaard.

L. Loef - 31 aug 2013 - 12:08

Het is te hopen dat Tiel de kant van de website van Bommelerwaard opgaat en niet andersom. Die van de Bommelerwaard vind ik vele malen beter.....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 31 aug 2013 - 12:13

Ik heb een lang gesprek gehad met een persoon welke meld dat er intern nogal wat problemen zijn met het verplaatsen De gegevens op de website is allemaal prive werk en door de vereeniging gedaan. Zover ik de berichten ken zal de verplaatsing gaan op de werkwijze van Tiel,dat zou jammer zijn want de website Bommelerwaard vind ik uniek om te zoeken

We zullen moeten afwachten tot 1-1 2014  Dan is de Bommelerwaard dicht

Henk 2323 - 31 aug 2013 - 12:30

Dat is jammer; ik hoop in ieder geval dat de Tielerwaard evenals de Bommelerwaard digitaal ontsloten wordt; aan de andere kant; mijn voorgeslacht is kwart Tielerwaard/Bommelerwaard, en er zijn er nogal wat bij die de Waal overgestoken hebben en weer terug, dus de gebieden horen wel enigszins bij elkaar.

VvdHeijden - 4 sep 2013 - 15:55


 

nieuwsbrief,kan helaas de volledige brief niet plaatsen kreeg deze per email

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

18-09-2013

Dit is één van de laatste digitale nieuwsbrieven van het Streekarchief Bommelerwaard. Vanaf 1 januari 2014 is de dienst onderdeel van het Regionaal Archief Rivierenland. Na 30 jaar komt er een einde aan de zelfstandigheid van de archiefdienst in de Bommelerwaard.


Sluiting en verhuizing

In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat besloten is tot de aansluiting van het Streekarchief Bommelerwaard bij het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel. Deze aansluiting zal al per 1 januari 2014 plaatsvinden. Alle archieven en medewerkers verhuizen voor die datum naar Tiel. Daarom is het Streekarchief Bommelerwaard de laatste twee maanden van dit jaar gesloten. Vanaf 1 november 2013 kunt u niet meer terecht op de studiezaal aan de Van Heemstraweg west 11A te Zaltbommel.

Onze digitale dienstverlening via de website blijft vooralsnog gewoon in stand !

In het nieuwe jaar bent u weer van harte welkom in het prachtige archiefgebouw van het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel. Het nieuwe adres is J.S. de Jongplein 3, 4001 WG Tiel. Telefonisch is het archief vanaf dan bereikbaar op nummer 0344-612230. Het e-mailadres is info@rarivierenland.nl . Het Regionaal Archief Rivierenland is gemakkelijk met trein en auto bereikbaar. Het station te Tiel is vlakbij en er is parkeergelegenheid.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


De ruime studiezaal van het Regionaal Archief Rivierenland. Foto RAR/K. van Tuil.


Besluiten stadsbestuur Zaltbommel 1618 - 1815 gedigitaliseerd

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Op woensdag 4 september presenteerde het streekarchief de nieuwste digitaliseringsprojecten. Daaronder de digitalisering van 5 strekkende meter registers met 'resoluties' (besluiten) van het stadsbestuur van Zaltbommel over de periode 1618 - 1815.

Het geheel omvat twee reeksen die vanouds 'resolutie' en 'kladresolutie' worden genoemd. Dit verondersteld dat de ene serie een net exemplaar is van de andere. Dit is echter niet in alle gevallen even duidelijk vast te stellen. De series vullen elkaar soms aan wat betreft de inhoud van de besluiten.

Het oudste register begint helaas pas in 1619, dat is relatief laat gezien het feit dat Zaltbommel al sinds de 14e eeuw stadsrechten bezit. Of hier sprake is van verlies door rampspoed (brand, watersnood) of moedwillige vernietiging, bekend is een verkoop van oud-archief in 1831, is echter onduidelijk.  De netexemplaren beslaan de periode 1619 - 1799, 1814 - 1815. De kladexemplaren zijn bewaard over de periode 1653 - 1807. De bewogen jaren 1808 - 1813 in de Bataafs-Franse Tijd ontbreken helaas.


Registers vrijwillige rechtspraak voor 1811 digitaal

Al enige tijd kunnen onderzoekers de registers van de vrijwiliige rechtspraak die afgehandeld werd door de gerechtsbanken van Zuilichem, Zaltbommel en Driel online inzien op de website van het Streekarchief Bommelerwaard. Nu zijn daar de registers van de gerechtsbanken van Aalst, Poederoijen. Nederhemert, Ammerzoden, Hedel, Alem en Heerewaarden aan toegevoegd. Daarmee zijn alle Bommelerwaardse registers digitaal toegankelijk geworden.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De registers van de vrijwiliige rechtspraak (in de Bommelerwaard ook wel geloftesignaten genoemd) zijn een belangrijke historische en genealogische bron. Hierin zijn allerlei zaken genoteerd die elders voor een notaris passeerden, maar die waren in Gelderland voor 1811 niet actief. Het betreft dan onder andere transporten van onroerende zaken, boedelscheidingen,borgstellingen, testamenten, huwelijkse voorwaarden enzovoort.

Een aantal registers bevat meer dan alleen geloftesiganten. Zo zijn de registers van Aalst algemene registers van alle rechterlijke zaken, waarin dan ook civiele zaken (dingsignaten) zijn opgetekend. De oudste registers van Hedel bevatten ook gerichtsrollen (overzichten van het verloop van zaken).


Archieven.nl

Het Streekarchief Bommelerwaard werkt aan het overzetten van het oude archiefbeheerssysteem naar Mais-Flexis van De Ree archiefsystemen. Mais-Flexis is een software pakket waar heel veel archiefdiensten in Nederland mee werken. Het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel werkt ook al met dit systeem. De medewerkers van het Streekarchief Bommelerwaard hebben de eerste cursusdagen er al op zitten om thuis te raken in de nieuwe werkwijze. Vanaf 1 janauri 2014 zijn alle archieven van dienst te beheren en doorzoekbaar voor onderzoekers via de zelfde programmatuur.

Dan zijn de Bommelerwaardse archieven ook doorzoekbaar via de landelijke site:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Nieuwe digitaliseringsprojecten

Het Streekarchief Bommelerwaard zet sterk in op het digitaliseren van de meest geraadpleegde en de meest kwetsbare bronnen. De verhuizing naar Tiel is een stimulans om de digitale dienstverlening uit te breiden.

Momenteel worden de veel geraadpleegde kadastrale preceelsgewijze leggers van Zaltbommel gedigitaliseerd. Daarmee kan over de periode 1832 - 1970 het eigendom van kadastrale percelen in de gemeente Zaltbommel gevolgd worden. In de perceelsgewijze leggers wordt per eigenaar bijgehouden wat zijn eigendommen zijn met verwijzing naar de kadastrale nummers.

Onlangs zijn de banden met aantekeningen en ingeplakte documentatie betreffende Ammerzoden, Well en andere plaatsen in de Bommelerwaard getiteld 'Ammerzoden een dorp rond een kasteel', uit de collectie van E.A. van Geffen, gedigitaliseerd.

Beide bronnen zullen in het nieuwe jaar integraal beschikbaar komen via het nieuwe archievenoverzicht van het Regionaal Archief Rivierenland.


© Streekarchief Bommelerwaard info@streekarchiefbommelerwaard.nl | www.streekarchiefbommelerwaard.nl Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Klik hier om u definitief af te melden | Bekijk deze nieuwsbrief in een browser

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Henk 2323 - 18 sep 2013 - 15:20







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu