stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Thoolse weeskamerarchieven digitaal toegankelijk



Profiel afbeelding

Vanaf vandaag zijn de weeskamerarchieven van alle plaatsen in de gemeente Tholen digitaal beschikbaar via de website van het archief www.archieftholen.nl. Hierdoor is een heel belangrijke bron voor het traceren van de familiegeschiedenis online beschikbaar gekomen. De stukken dateren van 1550 tot 1811. Deze archieven zijn bovendien voor een groot deel al op naam toegankelijk.  


Weeskamer  

De weeskamer hield toezicht op het beheer van de bezittingen van minderjarige wezen en hun opvoeding totdat ze meerderjarig waren, of trouwden. In de praktijk betekende dit dat de weeskamer controle uitoefende over de voogden. De voogden moesten een inventaris van de boedel overleggen en hier periodiek verantwoording over afleggen aan de weeskamer. De boedelinventarissen en boedelrekeningen zijn veelal bewaard gebleven en nu dus te raadplegen via de website.  


Voogdijrecht  

Een weeskamer is overigens niet hetzelfde als een weeshuis. Dat was een instelling, die de daadwerkelijke zorg van wezen op zich nam. Met de invoering van het Franse burgerlijk wetboek (Code Civil) in Nederland in 1811 kwam er ook een nieuw voogdijrecht. Hierbij speelden de weeskamers geen rol meer. Wettelijk werden pas in 1852 de weeskamers in Nederland opgeheven.    

(bron: persbericht Archief Tholen)

Bob Coret - 20 sep 2013 - 14:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu