stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Microfiches en -films van NA (zelfbedieningsruimte) naar het CBG



Profiel afbeelding

Gepubliceerd op  de site van CBG

Microfiches en -films van NA naar het CBG

 

18-12-2013

De collecties microfilms en –fiches die bij het Nationaal Archief in de zelfbedieningsruimte stonden, zijn vanaf 17 december 2013 te raadplegen in de studiezaal van het CBG.

Het gaat om een grote hoeveelheid bronnen die van familiehistorische waarde zijn. In totaal betreft het 16 kasten vol. Met name bronnenmateriaal uit Indië, Suriname en de Antillen is goed vertegenwoordigd. Zie hier voor het overzicht van het materiaal dat nu in de CBG-studiezaal beschikbaar is gekomen. Eerder was al een kleinere hoeveelheid films en fiches overgedragen aan het CBG. Het Nationaal Archief draagt de komende jaren zorg voor digitalisering van de fiches en films.

In verband met de overbrenging van de films en fiches is ook de leesapparatuur uitgebreid en gereviseerd.

Ben Wegman - 19 dec 2013 - 16:33

Hallo Ben,

Jammer dat je als je geen lid van het CBG bent je een toegangsprijs moet betalen.

Vijf euro.

Terwijl het NA gratis toegang is.

Vandaar ik het ook niet leuk vindt als ik hoor dat er stukken van het NA naar het CBG gaan.

Sorry.

Groet

ien lejeune - 1 jan 2014 - 21:59

@  Ien,

Het ligt iets genuanceerder. Ik geef hier het antwoord dat Everardus plaatste bij een ander item betreffende betaling voor digitale kopieen.

Bij het CBG, Stichting, dient alleen betaald te worden als de collecties tot het CBG behoren, collecties burgerlijke stand cassettes, Suriname, militairen zijn vrij in de studiezaal te raadplegen.

Groet

Everardus -

Ben Wegman - 1 jan 2014 - 22:31

Hallo Ben,

Ik vraag me af hoe ze dat controleren.

Ik ben jarenlang lid geweest vh CBG.

Ben er ook op bezoek geweest vanuit het zuiden.

Als je dus aangeeft dat collecties van het NA wilt raadplegen hoef je niks te betalen?

groet

ien

ien lejeune - 1 jan 2014 - 22:39

Dat maakte ik op uit de reactie van Everardus.

Zie die string:

http://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/47004/0/betaling_voor_inzage_in_digitale_archieven

Ik lees daar al enige verwarring. Ik ben nog niet bij CBG geweest na de laatste verbouwing van het Nationaal Archief. Maar ik ga er binnenkort heen en zal wel zien hoe dat loopt.

mvg-Ben

Ben Wegman - 1 jan 2014 - 22:45

Ben ik heb net een reactie op de string geplaatst.

Zal me benieuwen

ien lejeune - 1 jan 2014 - 23:03

Ik kom bijna iedere week bij het CBG en de collecties overgebracht van het NA naar het CBG zijn kosteloos te raadplegen.

Er is een registratiesysteem waardoor men kan zien of iemand vriend is of niet.

Diverse collecties waren al het hele jaar te raadplegen bij het CBG.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 2 jan 2014 - 10:53

Hallo Everardus,

Begrijp mij niet verkeerd, ik neem ook aan dat je weet waar je het over hebt.

Ik heb dan ook nog een vraag aan jou.

Heb je er ervaring mee wanneer je als niet-vriend van de Stichting Centraal Bureau voor Genealogie de collecties wilt doorspitten? 

Ik ben er namelijk niet meer geweest sinds ik geen vriend meer ben.

Misschien een beetje te kort door de bocht van mij, maar wordt dit een samenwerking cq relatie tussen een stichting (CBG) en een overheidsinstantie (NA)?

groet

ien

ien lejeune - 2 jan 2014 - 13:57

Als je de collecties van het CBG wilt raadplegen, dan moet je een dag entree betalen.

Indien je de collecties wilt. raadplegen,overgebracht van het NA naar het CBG kan je ze gratis raadplegen.

Wel zo verstandig om dit aan te geven bij de receptie in de studiezaal.

Indien de dagentree is betaald kan je alles raadplegen

Hoop dat dit antwoord duidelijk voor je is?Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 2 jan 2014 - 15:09


Nog even de tekst op de site van GaHetNa en CBG

---------------

7-12-2011

Op 2 januari 2012 is de genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie. Klanten met vragen over de geschiedenis van personen en families kunnen voortaan bij één loket terecht: het CBG. Een belangrijke doelgroep van het Nationaal Archief, de genealogische onderzoeker, krijgt hierdoor meer specifieke begeleiding.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Studiezaal
De verfilmde bestanden van collecties die nu in de ‘zelfbediening’ van het Nationaal Archief staan worden overgebracht naar de studiezaal van het CBG en zijn voortaan alleen daar in te zien. Voorbeelden hiervan zijn de burgerlijke stand en memories van successie van Zuid-Holland, scheepssoldijboeken van de VOC, stamboeken van KNIL-militairen, stamboeken van Oost-Indische ambtenaren en de volkstellingen van Suriname van 1811 en 1921. Voor inzage van bronnen die niet verfilmd zijn, kunt u nog terecht in de studiezaal van het Nationaal Archief. Ook beperkt openbare archieven blijven alleen raadpleegbaar in het Nationaal Archief, zoals bijvoorbeeld het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). De openingstijden van de CBG studiezaal zijn gelijk aan de tijden van het Nationaal Archief. Bezoekers die nog niet eerder bij het CBG zijn geweest, zullen zich eenmalig moeten registreren.

Gratis raadplegen
De zelfbedieningscollecties die het Nationaal Archief bij het Centraal Bureau voor Genealogie onderbrengt, blijven gratis te raadplegen. Vanaf 2 januari 2012 zijn de fysieke collecties die in de zelfbediening staan van het CBG ook kosteloos raadpleegbaar. Wie gebruik wil maken van de depotcollectie van het CBG of op de computer de digitale bestanden van het CBG wil raadplegen, betaalt een dagvergoeding van € 5,- . Voor Vrienden van het CBG blijft deze dienstverlening gratis.

Overige dienstverlening
Ook de schriftelijke en telefonische vragen over de geschiedenis van personen en families worden door het CBG behandeld, voor zover deze te beantwoorden zijn uit openbare bronnen.
Het e-mailadres hiervoor is info@cbg.nl

Verhuizing
De voorbereidingen van de verhuizing vinden plaats in de eerste twee weken van december, hier kunnen bezoekers beperkte hinder van ondervinden. De verhuizing van de zelfbedieningscollectie van het Nationaal Archief naar het CBG zal, in verband met de feestdagen, op 19 december plaatsvinden. Op 20 december kan de zelfbedieningscollectie al geraadpleegd worden in de studiezaal van het CBG. Vanaf 2 januari 2012 is de volledige dienstverlening overgedragen aan het CBG. Zie hier voor een overzicht van de zelfbedieningscollectie van het NA die wordt overgedragen aan het CBG.

Everardus Rollema - 3 jan 2014 - 11:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu