stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Centraal Bureau voor genealogie: belangrijke wijzigingen per 1 juli 2015Profiel afbeelding

@P.J.

 

De tekst heb ik niet terug gehaald, maar wanneer iemand een bericht heeft geplaatst, krijgen andere posters die eveneens een bericht hebben geplaatst een automatisch bericht via de e-mail.

U schrijft in Uw bericht "ik mag geen afbeelding opnemen van het systeem" en dat klink als een teleurstelling, vandaar.

Uiteraard mag U dit wel, echter het lukt U niet.

U mag de afbeelding naar mij toezenden in JPG, dan wil ik best de afbeelding plaatsen.

----------------------------

Passanten zijn eveneens mensen die tijdelijk ergens verblijven of intrekken.

Zo zijn er reizigers of voorbijgangers, die spontaan binnenlopen om informatie te vragen, even rondneuzen om later onderzoek in de studiezaal (bronnenzaal) te doen.

Heb je mijn advies opgevolgt om een afbeelding eerst als jpg in je eigen bestand op te slaan?

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 3 jul 2015 - 10:16

Geachte heer Rollema,

We dwalen af. Het onderwerp gaat over het CBG (omgangsvormen en zo).

Een ding nog. Als een passant besluit ergens te blijven, is het geen passant meer!

mvg

pj

P.J. de Bree - 3 jul 2015 - 16:37

Ik hoop inderdaad dat passanten blijvertjes worden, ook op dit forum. Zie mijn bericht 18 juni 2015 20.28 met betrekking tot de forumleden en passanten van dit forum.

Tenslotte nog mijn vraag of U nu weet hoe een afbeelding op dit forum in een bericht te plaatsen? Want U heeft tenslotte dit zelf aangezwengeld in dit topic.

Om de draad weer even op te pakken.

Ik hoop van harte, dat mijn onderhoud met de directie positieve gevolgen zullen hebben voor alle bezoekers van het CBG, wel of geen vriend, zowel via internet, de bronnenzaal en het opvragen van dossiers via internet en gelegen bij het CBG, de dossiers zijn te raadplegen bij het Nat. Archief (dus na aanvraag!).

 

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 3 jul 2015 - 16:46

Hallo Herman

je suggestie om in Weesp naar het Verenigingscentrum van de NGV te gaan voor overlijdensadvertenties is een goed advies. Het is natuurlijk een prima alternatief voor het CBG en daar mag gewoon worden gefotografeerd.. Wat echter minstens zo waardevol aan Weesp is, dat daar vrijwilligers/genealogen zitten, die hart voor de zaak hebben en houden. Je vind daar mensen met dezelfde insteek. Ook de bibliotheek en de buitenlandse tijdschriften doen niet onder voor die van het CBG.

gr Jan Middelkoop

Jan Middelkoop - 5 jul 2015 - 23:00

Van meerdere sites maak ik gebruik tegenwoordig zijn dat o.a.:

cbg.nl, delpher.nl, http://www.dekrantvantoen.nl/index.do

Familieberichten/overlijdensberichten in Nederland, alle provincies afzonderlijk, op sites zoals -> http://drimble.nl/familie/

http://www.mensenlinq.nl/

Bij NGV - wie lid is ook via internet wel zo gemakkelijk,

http://www.ngv.nl/Verenigingscentrum/homepageOvlknipsels.php

Mar C. - 6 jul 2015 - 01:38

@Jan,

 

De advertenties bij het CBG mag je nu ook fotograferen vanaf het beeldscherm!

verder kan je de microfiches in zijn geheel vrij fotograferen vanaf het beeldscherm.

Ook de vrijwilligers bij het CBG werken met hart en ziel aan het ontsluiten van de bronnen.

 

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 6 jul 2015 - 10:21

 

Geachte lezers,

Tijdens mijn onderhoud, 2 weken geleden, met de adj.directeur van het CBG zijn bepaalde toezeggingen niet nagekomen.

De advertenties zouden op dezelfde wijze via een beeldscherm/computer te raadplegen zijn als voorheen, echter het raadplegen is dermate verslechterd, dat het zeer veel tijd kost bij veel voorkomende familienamen om bij een bepaald tijdvak te komen.

Wanneer er 1500 pagina's zijn van een bepaalde familie kan er niet meer rechtstreeks via het schuifsysteen naar pagina 1000 gegaan worden.

De advertenties dienen in de bronnenzaal via internet, er zijn nog slechts 4 beeldschermen, te worden geraadpleegd, voor heen waren er beeldschermen met een speciaal bestand voor advertenties en overige bronnen.

Het beeld formaat is nu dermate klein, dat het raadplegen zo irritant is, dat ik na een half uur ben gestopt.

Ook zijn de computers en beeldschermen, met de bestanden, in zijn geheel verdwenen van de onderzoektafels.

Verder is het een rommeltje met de steekkaarten voor de microfiches, alle steekkaarten zijn gelijk, dat wil zeggen dat er geen nummers meer op staan, zodat bij raadpleging in een zelfde lade, de microfiches verkeerd terug gezet kunnen worden met alle ellende van dien.

De nummers dienen weer terug op de steekkaarten te komen en dient paralel te lopen met de reader of er moet een kaart komen waar je je naam op kan zetten zodat je gelijk kan zien, dat je op de goede plaats de microfiches terug kan zetten.

De controle hierop is totaal verdwenen.

Een mede genealoog, een goede vriend van mij, werd door iemand aangesproken of hij iets kon uitleggen, want een baliemedewerker van het Nationaal Archief had hem zien zitten en zei dat hij maar even naar hem toe moest gaan, want hij zou wel weten hoe iets te onderzoeken.

Nu was hij niet te beroerd om de bezoeker te helpen, maar het moet niet gekker worden.

De bezoekers moeten elkaar maar van dienst zijn.

Bij het bespreken van hoe te doen was een andere bezoeker weer geirriteerd om dat er iets te hard werd gesproken.

Helaas is de adj.directeur met vakantie, maar er gaat in ieder geval een e-mail naar de Directie, want zo gaat de lol er af om de bronnenzaal te bezoeken.

Zijn er al andere bezoekers vanaf juli in de bronnenzaal geweest?

Het begint er op te lijken, dat de bronnenzaal de inzet gaat worden om af te stoten, om zo geld voor de huur te besparen.

Groet,

Everardus 

Everardus Rollema - 7 jul 2015 - 21:18

Kosten besparen, door geen nummers meer op de steekkaarten te zetten.
Je verzint het niet.

Jan Clavaux - 7 jul 2015 - 21:28

Beste Jan,

Een oud - medewerker had het reeds geconstateerd, maar de verantwoordelijke wilde ze niet opnieuw laten aanmaken.

Duidelijk geen inzicht hoe een en ander werkt met microfiches.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 7 jul 2015 - 21:32

Van sfeervol naar sfeerloos: Jammer, jammer

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hierboven 1 foto genomen op (de laatste vrijdag) 26 juni 2015 van de receptie, met een redelijke bezetting aan bezoekers. (ca. 11.00 uur)

---------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder 3 foto's genomen op vrijdag 10 juli 2015 (ca. 11.00), waar zijn de bezoekers?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Boven en onder 10 juli 2015, geen bezoeker te zien. Op de (foto boven) 3 lege tafels links stonden voorheen de beeldschermen en computers waar o.a. de familieadvertenties te raadplegen waren, maar zijn allen weggehaald. Wat over blijft zijn de 4 computers onderdaan de foto met bepreking van het raadplegen van de advertenties.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Heb je een vraag over de bronnenzaal, dan kan je bellen, maar of je er mee opschiet, bij mijn vraag dus niet.

Zo kwam een toevallige voorbijgangster de bronnenzaal binnen, wist niet waar ze moest zoeken en na 1 telefoontje en een kwartier wachten kwam er eindelijk iemand informeren wat precies de bedoeling was. De vrouw was slecht ter been en er was geen stoel aanwezig bij de informatietafel, zie foto, en een andere bezoeker die even binnen liep, was zo vriendelijk om een stoel bij de tafel aan te schuiven, zodat ze zittend kon bellen. Het CBG had er denkelijk niet aangedacht om een stoel aan te schuiven bij de informatietafel !

De vrouw kwam er niet uit en is toen maar weer weg gegaan.

---------------

Verder heb ik gekeken of er een verbetering was opgetreden t.a.v. mijn vorige bezoek.

De familieadvertenties zijn wel te raadplegen in de bronnenzaal, echter met een weergave van een zeer kleine afbeelding op het beeldscherm, welke wel vergroot kan worden, maar het werkt zeer vertragend en ontmoedigend, bij vele hits o.a. de familienaam Dijkstra, dient men te gaan bladeren van b.v. 1 t/m 1400 en het is onmogelijk om sprongen te maken in de tijd, om bij voorbeeld direct naar pagina 500 te gaan of een andere pagina, wat voorheen wel kon via een bestand op aparte computers in de studiezaal, maar die zijn allemaal weggehaald, ondanks de toezegging, dat daar geen verandering in zou komen.

Wie dit bedacht heeft, heeft absoluut geen ervaring met het zoeken van advertenties in een bepaald tijdvak.

Er wordt niet gedacht vanuit het denken van de onderzoeker en is hierover niet geraadpleegd.

De steekkaarten waren evenmin aangepast en ik constateerde al microfiches die op een verkeerde plek terug waren gezet en er stond nog een steekkaart op de plek, waar de fiches terug gezet hadden moeten worden.

Dat dit zou gaan gebeuren, is eenvoudiger te voorspellen dan het weer.

 

Al met al een vette duim naar beneden voor het CBG.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik had een positief verhaal willen schrijven over het CBG, maar ik mag aan de waarheid geen afbreuk doen.

2 weken geleden waren er ongeveer 10 mensen in de studiezaal, rond de klok van elf uur, en gisteren om dezelfde tijd niemand.

Het CBG dient derhalve de hand in eigen boezem te steken en bij zich zelf te rade gaan om het vertrouwen van de Vrienden, ook zij die regelmatig het CBG bezoeken, terug te winnen.

Hopelijk wordt men weer klant vriendelijk als voorheen en ik denk dat ik best een oordeel hierover mag hebben, want ik kom reeds sedert begin jaren 70 bij het CBG over de vloer.

 

Groet Everardus

Everardus Rollema - 11 jul 2015 - 13:03

De advertenties worden steeds beter toegankelijk via wiewaswie. Ze zijn daar ook op voornamen/letters doorzoekbaar. Nemen we Dijkstra als voorbeeld met ruim 21.000 treffers dan is de recentste A..Dijkstra, overleden in 2007. Men schiet blijkbaar toch al aardig op. Per blaadje apart is dat inderdaad niet te doen, maar met enige tijd hoeft dat ook niet meer.

Het is wel te verwachten dat die ontwikkeling doorzet en dan zal het vermoedelijk wel dezelfde kant op gaan met het andere 'bulk-materiaal' zoals de bidprentjes, de akten uit de oorlog, foto's, enz. enz. Als ze verstandig zijn, zetten ze met volle kracht in op volledige digitalisering en dan is het voor zulk materiaal over enige jaren helemaal niet meer nodig om de locatie te bezoeken. Dat zullen de mensen nu toch steeds minder gaan doen, want het beeld hierboven is niet bepaald uitnodigend meer. Welbeschouwd kunnen ze zo beter sluiten, want als over enige tijd de fiches teveel door elkaar raken, zijn ze verder van huis. Ook de dossiers zouden ze uiteindelijk het beste digitaal moeten ontsluiten; wellicht kan dan tijdens het scanproces worden bekeken of er onverhoopt zaken tussen zitten die bijzonder privacy-gevoelig zijn, wat vermoedelijk heel erg meevalt.

De toegang kan doodsimpel geregeld worden: leden gratis, overige personen een bescheiden vergoeding.

Leo Bijl - 12 jul 2015 - 09:35

Ja, volledige digitalisering, daar hoop ik al op sinds mijn eerste kennismaking met CBG en andere archieven. Maar ondanks de enorme snelheid waarop tegenwoordig gedigitaliseerd wordt verwacht ik de komende tientallen jaren niets wat in de buurt van volledigheid komt. Het technische gedeelte van het scannen van alle microfiches is niet het probleem. Ik twijfel er niet aan of er al een apparaat bestaat waar je een hele stapel fiches inlegt, die dan automatisch een voor een de fiches scant.

Maar dan begint het echte werk pas: op elk fiche staat een aantal pagina's, dit aantal en de indeling is niet altijd gelijk, het aanwijzen waar de pagina's staan lijkt me handwerk. En dat is nog maar het begin. Het fiche is bv onderdeel van poortersboek Leiden 1634 (even uit de dikke duim), het poortersboek heeft vast een origineel archiefnummer, het fiche heeft een archiefnummer, zijn de pagina's genummerd?, zijn de records genummerd?, en het geheel is pas echt gedigitaliseerd en volledig doorzoekbaar als er ook een transcriptie van gemaakt is, geïndexeerd op namen, datum en eventuele andere relevante informatie.

Maggy - 16 jul 2015 - 14:11

Da's waar. Voor je het weet heb je miljoenen plaatjes en je weet niet wat er op staat. Maar veel van hun fiches zijn dtb en dat hoeft lang niet allemaal meer; de archieven zijn daar zelf ook druk mee aan het werk. Voor een deel kunnen de 'haagse' collecties mettertijd ook best eens overbodig worden. Maar volledigheid maken wij niet meer mee. Ons kleine land heeft enige honderden kilometers archief en naar ik me wel eens heb laten vertellen zo'n 50.000 inventaristitels....... we hoeven ons niet te vervelen.

Er zal best een apparaat voor zijn; met een boek kan het immers ook: je snijdt het tot losse blaadjes en ze gaan er als razende Roelant doorheen.

Leo Bijl - 16 jul 2015 - 14:57

Ja, een a4 scanner met sheetfeeder heb ik gelukkig hier staan. Maar voor de meeste boeken van projecten als Delpher en Google Books zijn gelukkig de blaadjes niet losgesneden. In de begintijd van Google Books was het nog veel met de hand bladeren, met de hand strak houden, met de hand scherpstellen. Zo af en toe kom je nog zo'n vroege scan tegen, sommige pagina's scheef of half uit beeld, onscherpte bij de rug door de buiging, vingers in beeld... Tegenwoordig heeft elk zichzelf respecterend op grote schaal scannend instituut wel een boekenscanrobot die zelf de bladen omslaat, meestal het boek niet erg ver openslaat maar V vormig tegen twee glasplaten aandrukt, linker en rechter pagina gelijktijdig scant. Met minder kans op schade aan het boek dan wanneer je het open op tafel legt. Maar we dwalen en beetje van CBG af.

Om weer terug te gaan on topic, de collectie van CBG behelst wel meer dan alleen wat op microfiches staat, wat dacht je bv van een enorme verzameling lakzegels. Ik hoop dat die ooit allemaal 3D gescand zullen worden en geïndexeerd op geslachtsnaam, zegelaar, stukken, kleuren (heraldisch en spreektaal), helmteken etc.

Zo hoop ik ook al lang tevergeefs dat er ooit een website komt waarop alle geportretteerden terug te vinden zijn die in musea depots en archieven liggen te verstoffen. Ik heb ten minste één voorouder waarvan ik vrijwel zeker weet dat die tussen 1700 en 1709 geportretteerd moet zijn, van vrijwel iedereen in zijn naaste omgeving zijn portretten vindbaar, van hem tot nu toe niet. Zijn oudste broer was rijk, de meeste rijken lieten zich in die tijd toch ook portretteren, ook niet te vinden. Natuurlijk is het lang niet altijd meer vast te stellen wie op welk portret staat, maar in veel gevallen wel.

En zo zijn er nog legio projecten te bedenken

Maggy - 16 jul 2015 - 16:39

Jaarverslag 2014 is uit: http://www.cbg.nl/download/jaarverslag-cbg-2014.pdf

(saillant: zelfs opheffing van de instelling is onderwerp van overweging geweest)

Leo Bijl - 11 aug 2015 - 18:17

De vrienden zijn wel geinformeerd en wel via hun tijdschrift wat alle vrienden een paar keer per jaar krijgen. Hierin was een heel artikel aan gewijd. Het lijkt mij sterk dat ik in de war bent met GensNostra van de NGV en misschien heeft het wel in beide gestaan.

marcel van de krol - 26 aug 2015 - 13:35

Alles eem beetje gevolgd te hebben heb ik afgelopen week mijn besluit uitgevoerd en mijn lidmaatschap opgezegd. de service voor  "vrienden"is dermate uitgekleed dat het voor mij niet meer loont om lid te zijn. vooral de overlijdens advertenties en af en toe een dossier had ik veel aan.Ook de mensen van de studiezaal hebben me heel goed geholpen. ik zat gemiddeld 1 keer per week in de studiezaal  op dinsdag nu dat er niet meer is. kunnen ze het instituut wel opdoeken en een andere manier /organisatie  vinden die de boel over neemt.

Herman Bennink - 28 aug 2015 - 11:39

..ik ga ook opzeggen..

wendy72 - 28 aug 2015 - 22:31

Het is de bedoeling dat er een abonnement wordt aangeboden waardoor je alles kan bekijken, waarvoor je nu nog eenheden voor nodig hebt.

 

De fiches zijn nu nog gewoon te raadplegen. Voor de rest veranderd er niet veel, het enige wat ik vervelend is, is dat je gevraagde persoonskaarten niet meer kunt ophalen, maar per post worden verzonden, dus extra betalen voor de porto.

ans meijlink - 2 sep 2015 - 19:39


@Ans,

Hoe het verder gaat na 1 juli 2016 met digitale publicaties moet nog worden ingevuld, beperkt of onbeperkt? 

Publicaties in drukvorm van het CBG kunnen niet meer in de bronnenzaal worden gekocht, ook hier dus verzendkosten, gelijk PK en PL.

Dossiers CBG 2 werkdagen van te voren reserveren, een spontane aanvraag in de bronnenzaal kan niet meer en alleen in te zien bij het Nationaal Archief.

Enveloppen met familieadvertenties na 2000 2 werkdagen van te voren aanvragen en bekijken bij het Nationaal Archief.

Een gedrukte bron en aanwezig bij het CBG 2 werkdagen van te voren aanvragen en is in te zien in de bronnenzaal, die dan klaar ligt in een kluisje met een toegekende code. Geen kopieēn te maken in de bronnenzaal, daar er geen kopieērmachine meer aanwezig is.

Kopieēn van microfiches kunnen niet meer in de bronnenzaal worden gemaakt en kan alleen nog maar via een digitale camera, of tegen betaling schriftelijk worden aangevraagd. Dus een extra kostenplaatje. De readers zijn niet allemaal optimaal voor een behoorlijke digitale foto en zeker niet handig voor bezoekers die geen digitale camera hebben.

Een wisselwerking van gegevens via microfiches Suriname de eilanden met gedrukte bronnen is niet meer mogelijk, daar sedert 1 juli 2015 de gedrukte bronnen uit de schap in de bronnenzaal zijn weggehaald.

Al met al helaas een behoorlijke devaluatie van het geheel.

Hopelijk krijgen Vrienden van het CBG in de toekomst meer waar voor hun geld en zal om toegang te krijgen tot de digitale publicaties een sleutel worden toegepast, zoals bijvoorbeeld bij Hogenda (Ons Voorgeslacht).

Uit mijn gesprek met het CBG werd mij verzekerd, dat er meer digitale bestanden via internet zouden komen, echter welke werd niet gezegd en met welk tempo dit zou gaan gebeuren.

Het CBG zou onder de Vrienden een enquete kunnen houden, welk project bij hun een voorkeur heeft om als eerste gescand te worden.

Al met al toch een aardig lijstje geworden van de feiten.

Vr. groet,

Everardus

Everardus Rollema - 2 sep 2015 - 20:40Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu