stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nieuwe wet Hergebruik van Overheidsinformatie: inzien/downloaden scans v.a. 5 okt. gratis = [opgelos



Profiel afbeelding

Ik heb net een mail gestuurd naar http://militieregisters.nl

Daar moet je nog steeds voor een scan betalen dat komt natuurlijk dat zij ze niet online hebben staan.

Bijna ieder rijksarchief heeft militieregisters zoals utrecht. Daar krijg je de scans gratis.

Het projekt VELE HANDEN verzorgt het projekt vd militieregisters voor de archieven.

Volgens mij, ik heb het nog niet geprobeerd, zou je dan een militierecord bij het utrechts archief gratis kunnen inzien en datzelfde record bij de database militieregisters, daar zou voor moeten betalen?

Begrijp ik het nou goed of niet?

mvg

ien

ien lejeune - 22 okt 2015 - 15:00

@Ien: Dat eerste is inderdaad correct, met dien verstande dat wij géén scans als het ware achterhouden (en volgens mij doet geen enkele archiefdienst dat; er wordt immers doorgaans gescand om archieven online beschikbaar te kunnen stellen). Kortom: alles wat we als BHIC scannen, komt in principe online. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld scans waarop nog auteursrecht berust. Denk aan scans van kranten die we niet online maar alleen op de studiezaal mogen tonen. Die laatste kun je dan op de studiezaal raadplegen en ook downloaden.

Wat je vermoeden betreft: ik heb nog geen enkel geluid van een archiefdienst vernomen, dat ze door deze nieuwe wet het scannen en/of het online zetten van scans aan banden willen gaan leggen.

Bij deze wil ik nadrukkelijk opmerken dat verreweg de meeste Nederlandse archiefdiensten al sedert jaar en dag zo publieksgericht en klantvriendelijk mogelijk werken, en in ieder geval een zo groot en breed mogelijk gebruik van 'hun' collecties aanmoedigen en proberen te bereiken. Wat ik nu om me heen zie gebeuren naar aanleiding van de nieuwe wet, is eerder dat archiefdiensten zich door de nieuwe wet gestimuleerd voelen om nóg steviger in te zetten op bijvoorbeeld open data of het vrijgeven van scans, dan dat ze juist in tegengestelde richting denken. Bepaald geen wassen neus dus, die wet. Kijk alleen maar naar wat in Noord-Holland, Utrecht en Zeeland is besloten (waarmee dit draadje opende).

Archivarissen, ze zijn zo slecht nog niet. ;-)

Overigens: de nieuwe wet bepaalt nadrukkelijk níet dat archiefdiensten scans gratis online moeten aanbieden. Dat misverstand lees ik her en der nog wel eens. je kunt hooguit stellen, dat dit 'in de geest van de wet' zou zijn, niet dat het een verplichting is die uit de wet voortvloeit. Alhoewel ik begrijp dat veel onderzoekers dit er graag in lezen.

Christian van der Ven - 22 okt 2015 - 15:36

Daarom ook chapeau Noord Holland, Utrecht en Zeeland.

En inderdaad archivarissen zijn zo slecht nog niet waarom ook, zij bepalen het beleid van een archief niet.

Ben benieuwd of ik een reactie krijg van Militieregisters.

En wat de kranten betreft daarvoor hebben we gelukkig http://www.delpher.nl

ien lejeune - 22 okt 2015 - 18:42

@Ien: Wat betreft de militieregisters: voor het aankopen van de door het BHIC aan de site Militieregisters.nl geleverde scans is dus een gratis alternatief, namelijk downloaden van onze eigen website. En dat geldt vast voor meerdere bestanden.

En wat de kranten betreft: naast Delpher zijn er tientallen andere websites waarop Nederlandse kranten te doorzoeken zijn die niet via Delpher toegankelijk zijn, zoals de site van het BHIC. Overigens is Delpher verreweg de grootste hoor.

Christian van der Ven - 22 okt 2015 - 20:22

Dat is nou net wat ik bedoel @Christian die betreffende militiescans die in Utrecht online staan en gratis te zien moeten worden betaald via militieregisters?

Dat jullie scans van kranten hebben welke je nog niet online mag tonen en alleen in de studiezaal kan bekijken begrijp ik niet, auteursrecht?

En inderdaad de meeste archieven zijn klantvriendelijk het ligt er maar net aan wie er achter de servicedesk zit.

ien lejeune - 23 okt 2015 - 10:14

@Ien: De gratis scans van militieregisters op de website van Het Utrechts Archief worden vast niet bekostigd vanuit dezelfde maar dan betaalde scans op Militieregisters.nl. Die opbrengsten gaan namelijk volgens mij bijna geheel op aan het in stand houden van Militieregisters.nl zelf. De archiefdiensten die materiaal aan Militieregisters.nl leveren krijgen slechts een deel van de opbrengst. In het geval van het BHIC gaat het om een paar tientjes per kwartaal, voor Het Utrechts Archief zal dit niet veel anders zijn. Anders gezegd: of Militieregisters.nl nu wel of niet zou bestaan, dat zou voor de archiefdiensten en hun beslissing om scans al dan niet gratis online beschikbaar te stellen niets uitmaken, is mijn sterke vermoeden. In ieder geval niet voor het BHIC.

Wat de kranten betreft: op (de inhoud van) kranten berust inderdaad auteursrecht. Denk aan de schrijvers van artikelen die op hun werk auteursrecht hebben en de fotografen op hun foto's. Daarom mogen kranten jonger dan 70 jaar niet zomaar door archiefdiensten (of anderen) op internet worden gezet. Natuurlijk zijn er voor collectiebeheerders wel mogelijkheden om afspraken met de auteursrechthebbenden te maken of bijvoorbeeld rechten als het ware af te kopen. Zo meen ik me te herinneren dat ten behoeve van Delpher collectieve regelingen met auteursrechthebbenden zijn overeengekomen, zodat ook jongere kranten dan het auteursrecht in eerste instantie zou toelaten toch online kunnen worden getoond. En dat is natuurlijk prachtig voor onderzoekers.

Christian van der Ven - 23 okt 2015 - 10:44

Misschien wil ien lejeune een eigen topic starten om de discussie voort te zetten?

Pauwel - 23 okt 2015 - 11:37

daar heb je zomaar gelijk in @Pauwel

ien lejeune - 23 okt 2015 - 13:54

;-)

Pauwel - 23 okt 2015 - 14:09


Ik sluit deze topic af. Ik bedank iedereen voor zijn of haar bijdrage.

Men wordt verzocht hier niet meer te reageren.

Vriendelijke groet,

Pauwel

Pauwel - 24 okt 2015 - 09:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu