stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Vanaf 2017 gratis scans van Amsterdams archief


Profiel afbeelding

@ Pauwel,

Bedankt voor je reactie en antwoord. Het is duidelijk.

Gerelateerd aan dit lopende item de burgerlijke stand gegevens Amsterdam, welke nog niet in de indexen voorkomen: Ik meende, dat naast raadpleging van de site http://zoekakten.nl/  alleen via daadwerkelijk bezoek aan stadsarchief Amsterdam burgerlijke standgegevens van de stad en omliggende (vroegere en inmiddels geannexeerde ) gemeentes te kunnen inzien. Buiten de huwelijksaktes die ook via https://www.wiewaswie.nl/  zijn op te zoeken. Dit blijkt een omissie mijnerzijds. Inmiddels kunnen die aktes dus wel on-line bij stadsarchief Amsterdam opgezocht worden.

Zie https://www.stamboomforum.nl/subfora/292/2/59853/0/toegankelijkheid_website_archief_amsterdam.  Met hieronder het m.i. belangrijkste door Joke geplaatste bericht: 

Je kunt in Amsterdam wel zoeken in de burgerlijke stand
https://archief.amsterdam/inventarissen/content.nl.pl?query=burgerlijke+stand&qtype=0&x=18&y=10
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5009.nl.html
Met daarin o.a. tafels die nog niet bij zoekakten zijn te vinden.
groet, Joke
Reageer
joke andriessen - gisteren om 19:21

mvg-Ben

Ben Wegman

Super van het stadsarchief Amsterdam.

Je kan ook via https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5009.nl.html  stukken op aanvraag kosteloos laten digitaliseren ook de geboortes van 1916.

Die staan ook nog niet op FS en zoekakten

ien lejeune

Wie kan mij helpen met het volgende: eind december heb ik voor het eerst een aanvraag gedaan tot het digitaliseren van een deel van het notarieel archief waarin ik een bepaald testament hoop aan te treffen (uit 1708). Ik heb vervolgens twee week later een bericht van het Stadsarchief gekregen dat mijn aanvraag in behandeling is genomen en dat ik nog bericht krijg of de stukken in aanmerking komen voor digitalisering. Sindsdien heb ik niets meer gehoord. Het vreemde is wel dat er nu bij de stukken in de inventaris staat 'Geen scans op aanvraag', betekent dit dat mijn aanvraag is afgewezen? Ik vroeg me af of andere mensen ervaring hebben met verzoeken tot digitaliseren en of het normaal is dat het lang duurt?

Alvast bedankt,

Dorian Swarts

Dorian Swarts

Als ik u was, zou ik een mail naar het Amsterdams archief sturen.

L. Loef

Stond het 'Geen scans op aanvraag' er ook al toen u uw verzoek deed? Zo niet, wat ik vermoed (als u de gebruikelijke lijn van verzoek tot digitalisatie heeft bewandeld, dan had u in dat geval uw verzoek immers niet in kunnen dienen), dan kan dit een indicatie zijn, dat zij momenteel met uw verzoek bezig zijn (dit voorkomt dat dezelfde stukken meerdere malen aangevraagd worden voor digitalisatie).

Toevallig heb ik een tijdje geleden ook weer wat aangevraagd en het proces duurt inderdaad langer dan ik gewend was (ook mijn stukken zijn tot op heden nog niet gedigitaliseerd). Ik vermoed dat het met drukte te maken heeft. Sinds dat de stukken gratis online beschikbaar zijn geworden, zal het aantal aanvragen tot digitalisatie vast aanzienlijk verhoogd zijn. Daarnaast is het archief ook bezig met digitalisatieprojecten, naast alle individuele verzoeken. Deze projecten zullen voorrang hebben.

Het archief zelf zal zeker opheldering kunnen bieden.

J.P. Lieuwen

Als er staat 'geen scans op aanvraag' wil dat zeggen dat ze bezig zijn te scannen met betreffende stukken. Zelf heb ik ook al wat aangevraagd om te scannen en in je vervolg mail van je aanvraag krijg je dan dit te zien.

 

Vanwege de vele aanvragen voor digitalisering, kunnen wij deze niet allemaal direct in behandeling nemen.

U krijgt bericht zodra het proces van digitalisering start.

De stukken zijn vanaf dat moment niet meer raadpleegbaar; na gemiddeld 3 tot 6 weken zijn de scans online te raadplegen en downloaden.

Mocht u de aanvraag nog willen intrekken, dan kunt u bij het door u aangevraagde inventarisnummer klikken op ‘annuleren’. Annuleren kan totdat de aanvraag geaccepteerd is.

 

En als het goed is moet je dus ook al een bericht hebben ontvangen waarin staat dat ze zijn begonnen met digitaliseren. Dus ik zou zeggen geduld.

ien lejeune

Dank jullie wel voor jullie bijdragen. Ik vroeg me inderdaad af of de termijn nu langer is dan de 3-6 weken die ze aangeven (voor mij nu 9 weken). Het 'Geen scans op aanvraag' stond er eerst inderdaad nog niet. Dit is het laatste bericht wat ik heb gekregen, op 10 januari was dat:

Uw aanvraag tot digitalisering is zojuist in behandeling genomen. Vanaf
dit moment zijn de stukken niet meer raadpleegbaar in de studiezaal.
U ontvangt binnenkort bericht of de stukken in aanmerking komen om
gedigitaliseerd te worden. Als het proces van digitalisering is gestart
kan de aanvraag niet meer geannuleerd worden.
Uw aanvraag is geen bestelling en verplicht u tot niets.

 

Ik heb verder geen bericht meer gekregen. Ik zal dus toch maar eens een mailtje sturen.

Dorian Swarts

in Utrecht denken ze daar heel anders over .

Ik heb om scans gevraagd van kaarten die ooit door mijn betovergrootvader gemaakt zijn en dit was het antwoord

De wet hergebruik overheidsinformatie is in zoverre van toepassing op onze collecties en archieven, dat door het Utrechts Archief sinds de invoering van deze wet  géén rechten of gebruiksvergoedingen meer worden geheven (tenzij er rechten van derden gelden, die moeten rechtstreeks met de rechthebbende  geregeld zijn alvorens wij iets mogen leveren).

Op het vervaardigen van reproducties blijven onze tarieven van kracht.Deze houden in:

  • 10 Euro voor een HR scan binnen het formaat A3
  • 20 euro voor een HR scan voor buitenformaten

Op uw bestelling zal dus het tarief van 20 euro per kaart van toepassing zijn.

Graag verneem ik van u of u hiermee accoord bent, of een selectie uit onderstaande lijst gereproduceerd wilt hebben.

Met vriendelijke groeten,

Drs. Mieke Breij

Hoofd Dienstverlening Het Utrechts Archief

h van dooren

in Utrecht denken ze daar heel anders over .


Wat is er onduidelijk in hun antwoord ?

De wet hergebruik overheidsinformatie is in zoverre van toepassing op onze collecties en archieven, dat door het Utrechts Archief sinds de invoering van deze wet  géén rechten of gebruiksvergoedingen meer worden geheven (tenzij er rechten van derden gelden, die moeten rechtstreeks met de rechthebbende  geregeld zijn alvorens wij iets mogen leveren).

Op het vervaardigen van reproducties blijven onze tarieven van kracht.

Willem Hak

Dat geldt overigens ook voor andere archieven. Ook Amsterdam vraagt geld voor reproducties. Of bedoelt u iets geheel anders?

mvg-Ben

Ben Wegman

Gegroet,

Ik heb met het Stadsarchief gemaild en zij gaven mij een tip om in ALLE indexen tegelijk te zoeken:

Geachte heer De Rooij,

Hartelijk dank voor uw compliment. We doen ons best om aan de indexen steeds meer bronnen toe te voegen. Dit vraagt inderdaad onder andere om meer mogelijkheden m.b.t. het zoeksysteem. Momenteel zijn wij een bezig met het ontwerpen van een geheel nieuwe website. Het zoeksysteem zal dan ook veranderen. Deze verandering zal nog wel enige tijd op zich laten wachten. Tot die tijd is er wel een trucje om in één keer door alle indexen te zoeken.

U zoekt in bijvoorbeeld de Archiefkaarten op de gewenste naam (ik heb gezocht op de naam Maarseveen). Klik op toon resultaat. In het internetadres erboven staat:
http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/archiefkaarten/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=maarseveen&x=1&z=a
Bijna achteraan staat maarseveen&x=1. Als u de 1 veranderd in 0 kunt u door alles in eén keer zoeken.
Dus:
http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/archiefkaarten/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=maarseveen&x=0&z=a

Hopelijk lukt het op deze manier.

Met vriendelijke groet,
Karin Maarseveen-Helderman

Stadsarchief Amsterdam | Publieksdiensten
Tel: 020 - 25 11 511 email: [e-mailadres verborgen] .nl
http://stadsarchief.amsterdam.nl


Ik heb dat 1 keer gedaan en die url in mijn favorieten gezet, zodat ik alleen de naam hoef te wijzigen.

met genealogische groeten

Leon de Rooij

Leon de Rooij

@ Leon,

Hartelijk dank voor het doorsturen van deze toe te passen zoekmethode. Ik zal er zeker gebruik van maken. Eerst maar eens proberen of het werkt bij mij.

mvg-Ben

Ben Wegman

Die manier van zoeken lukt hier niet, ik krijg de foutmelding The requested URL /archieven/archiefbank/indexen/archiefkaarten/zoek/query.nl.pl was not found on this server.

Maggy

Die manier van zoeken lukt hier niet, ik krijg de foutmelding


De hierboven vermelde url is verouderd.
In het onderwerp Tip: Archief Amsterdam online doorzoeken staat de juiste (nieuwere) url :
https://archief.amsterdam/indexen/archiefkaarten_1939-1994/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=maarseveen&x=0&z=a

Willem Hak


@ Willem,

Bedankt voor het plaatsen van de juiste link ook in dit bericht. Ik heb er eerlijk gezegd gisteren niet aan gedacht om hier ook de correctie te plaatsen.

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu